Scoala poate sa se desfasoare oriunde

Scoala este o institutie foarte importanta in orice societate. Formarea noastra incepe de pe bancile scolii, acolo invatam sa comunicam, sa scriem, sa calculam si sa ne comportam. Si tot acolo avem si oameni care sa ne invete si sa ne arate ce e bine si ce nu e bine sa facem. De multe ori scoala nu se desfasoara in cladirile clasice pe care le cunoastem cu totii.

De regula copiii si adolescentii merg in fiecare zi la scoala, se aduna cu totii intr-o cladire destul de mare, cu multe clase, unde se desfasoara orele conform unui program prestabilit. E ceva normal, scoala este deja recunoscuta de toata lumea si o identificam rapid. Insa sunt zone din lume unde aceasta cladire lipseste sau a capatat alta „forma”.

Copiii trebuie sa invete oriunde s-ar afla si oricat de complicata ar fi viata acolo. Accesul la educatie este un drept pe care nimeni nu il poate lua micutilor, mai ales ca de ea depinde viitorul lor si gasirea unui loc de munca. Iata in continuare cateva „scoli” inedite, solutii pe care le-au gasit autoritatile locale din diverse colturi ale lumii pentru a oferi conditii decente de invatare.

1. Scoala pe apa din Bangladesh. In timpul inundatiilor masive din Bangladesh copiii merg la scoala pe barci. Sunt foarte multe schimbari climatice afecteaza aceasta regiune destul de saraca, asa ca autoritatile au trebuit sa vina cu solutii pentru ca micutii sa isi poata continua studiile. Copiii din comunitatile izolate de inundatii au acces la biblioteca si la alte facilitati, fac scoala in continuare si… se plimba. E o situatie win-win pentru ambele tabere, parinti si autoritati. In timpul orelor ei pot admira si peisajul, sunt feriti de orice pericol si invata tot ce au nevoie intr-un cadru aparte.

2. Scoala din subteran din New Mexico. Cursurile se desfasoara intr-un adapost din timpul Razboiului Rece, scoala elementara Abo din New Mexico este in totalitate sub pamant si pe acoperis se joaca micutii, e un teren de joaca. Protectiile impotriva unei bombe nucleare sunt invizibile pentru copii, multi nici nu isi imaginau ca stateau intr-un buncar antiatomic. In pauze copiii ramaneau tot in subteran si ieseau la suprafata doar cand se terminau toate orele…

3. Scoala din cub din Danemarca. Elevii au din start un mediu foarte relaxant, placut la liceul din Orestad din Danemarca. O singura clasa gigantica cu 358 de locuri este oferita celor care aleg sa urmeze cursurile liceului. Insa nu te astepta sa gasesti aici doar banci din lemn. „Tobe” uriase si perne mari creeaza un spatiu perfect pentru invatarea informala si pentru o educatie tipic daneza. Pe langa faptul ca nu esti nevoit sa stai in banca pana iti amortesc picioarele si te iau durerile de spate, la liceul ciudat din Danemarca poti sa mergi de placere, sistemul de invatamant danez este construit pe ideea de colaborare profesor-elev si pe comunicare activa, pe lucrul in echipa.

4. Scoala din tren din India. Scoli de acest fel sunt in toata India si sunt special create pentru copiii marginalizati, care in alte conditii nu ar avea acces la educatie. Orele au loc la opririle din tipul traseului parcurs de trenuri. Doar micutii care nu au posibilitati materiale participa la ore si pana acum peste 4.000 de copii au putut invata in conditii decente, fara sa aiba nevoie sa faca niste cheltuieli destul de mari pentru persoanele de rand din India.

5. Scoala din viitor din Philadelphia. Odata cu scoala online impusa de pandemie si de COVID-19 toata lumea cauta solutii pentru a putea invata intr-un sistem in totalitate digitalizat. Scoala Viitorului din Philadelphia este ajutata de cei de la Microsoft sa fie in top si are doar tehnologii digitale, nu exista caiete, manuale fizice, totul e digital. Doar elevii selectati pot intra aici, insa cei care trec pragul scolii experimentale nu vor cara in nicio zi kilograme de carti si caiete in ghiozdane. Poate doar un laptop de ultima generatie si o tableta sa aiba la ei, dar doar atat. In locul tablelor cu creta se folosesc de multa vreme table smart adaptate pentru predare digitala.

6. Scoala unde elevii fac regulile din New York. Brooklyn Free School este poate cea mai dorita scoala americana. Elevii isi aleg ce ore vor sa faca, pot sa nu vina la scoala daca nu le place ce invata, daca nu au chef. Copiii sunt cei care fac regulile dupa care functioneaza scoala. Unii pot sa se decida ca vor studiu individual si vor sa fie singuri, altii s-ar putea sa vrea sa se joace, sa fie alaturi de altii, sa colaboreze. Fara teme, fara lectii plictisitoare, faci ce vrei si cand vrei. Idealul oricarui elev, nu?

7. Scoala din pestera din China. Nu te-ai fi asteptat ca in China sa gasesti asa ceva, dar se intampla. Pentru ca nu prea mai erau cladiri unde sa se desfasoare cursurile, in Zhongdong s-a luat masura deschiderii unei scoli primare in… pestera. Cu sase clase si peste 200 de elevi, scoala unica in lume este pentru micutii din sate izolate care au o sansa la educatie. Resursele de apa tot mai putine si mancarea greu de procurat si produs din cauza desertificarii au transformat accesul la educatie intr-un lucru esential pentru copiii care vor sa isi imbunatateasca vietile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *