Popularitatea aduce cu sine si o doza de mister. Stim deja opere celebre de arta care continua sa fascineze si sa genereze teorii si foarte multa atentie din partea celor care cred in mister si in mesaje ascunse, criptice.
Au fost cazuri in care s-au descoperit alte opere sub opere pe care le cunoasteam deja, apartinand aceluiasi artist, cu ajutorul razelor x si a fluroscopiei. Alteori am avut opere de arata care au ascuns indicii criptice puse acolo chiar de catre artist sau au avut anumite asemanari curioase cu alte opere, ducand la o multime de teorii ale conspiratiei.
Oricare ar fi contextul in care apar aceste urme de mister un lucru e clar: secretele sunt acolo ca sa fie descoperite si elucidate.
De cate ori nu ai mers intr-o galerie de arta si ai avut senzatia ca in anumite opere de arta vezi si altceva decat a incercat sa reprezinte artistul. Se intampla adesea ca imaginatia sa ne joace feste si sa ne determine sa credem ca avem o urma de mister in mai tot ce ne inconjoara. Cu cat e mai ambigua opera de arta si reprezentarea artistica, cu atat vom fi tentati sa credem mai mult in aceste secrete, mistere are ni se dezvaluie in fata ochilor.
Artistul care a realizat respectiva opera de arta nu si-a propus aceste lucru, cu siguranta, insa cu cat avem mai multe elemente care apar intr-o opera de arta, cu atat vom incerca sa gasi intelesuri pe care, la prima vedere, nu le percepem. Si cu cat mai mult mister e in jurul operei, cu atat vom avea sanse mai mari ca respectiva opera sa fie cunoscuta si recunoscuta oriunde apare. Popularitatea in arta vine intotdeauna si din acest mister care apare din senin in jurul unor opere cunoscute.
De-a lungul timpului au fost cateva opere care au atras atentia si au alimentat o serie de teorii, opere care sunt invaluite in mister chiar si in ziua de astazi. Cateva dintre ele le veti descoperi in continuare.
1. Sotii Arnolfini, de Jan van Eyck. In tabloul sau Jan van Eyck a portretizat un comerciant italian si sotia sa, care au trait in Bruges. Reprezentarea cuplului si a imprejurimilor e detaliata, e realizata cu atentie, compozitia artistica are o geometrie care atinge perfectiunea.
In camera unde sunt amplasati cei doi soti exista si o oglinda care reflecta imaginea lor. Multe teorii care au tot aparut in legatura cu aceasta pictura s-au legat de modul in care cuplul se tine de mana, de cainele din tablou sau de incaltamintea care se poate vedea si ea acolo. Semnatura artistului apare in tablou, ca un graffiti pe un perete al camerei.
Oglinda e cheia interpretarii pentru toate aceste teorii, ea a reflectat perfect ce se intampla in camera in timpul realizarii picturii. Nu se stie daca Eyck a avut o oglinda convexa pentru a picta intreaga scena, insa distorsiunea imaginii este perfecta din punct de vedere optic. Unii sustin ca de fapt avem in fata momentul casatoriei cuplului, iar semnatura ar fi o certificare a casatoriei lor, data in care a avut loc. Aceasta teorie a fost insa invalidata de catre expertii din muzee.
2. Camera albastra, de Pablo Picasso. Una dintre primele opere de arta apartinand celebrului pictor, „Camera albastra” a fost realizat pe cand artistul se afla in Paris si avea doar 19 ani. E o scena dominata de melancolie, ca de altfel toate tablourile din „Perioada albastra” a pictorului. In 2014 oamenii de stiinta au descoperit o imagine ascunsa in spatele suprafetei picturii originale.
Era vorba despre un portret ascuns al unui barbat, care purta un papion, cu barbia in palma. Sigur nu era Picasso, insa nu stim nici identitatea barbatului. O varianta ar fi dealerul de arta Ambroise Vollard, care a gazduit prima expozitie oficiala a lui Picasso, in Paris, in 1901. Alte teorii sustin ca Picasso era sarac in acea perioada si s-ar putea sa se fi folosit de alta panza mai veche pentru a putea sa isi puna in practica idee, conceptul artistic.
3. Mona Lisa, de Leonardo da Vinci. Pictura din 1506 a reusit sa atraga in jurul sau atat de mult mister si atat de multe teorii incat nu e om care sa nu fi auzit macar una. Un om de stiinta francez a descoperit o imagine ascunsa in spatele picturii originale, alta femeie. A expus pictura la lumina cu diverse frecvente, timp de mai multe minute.
A petrecut apoi mai bine de 10 ani analizand toate datele din experimente. Femeia descoperita sub Mona Lisa, pe aceeasi panza, se uita intr-o parte si nu direct la artist. Mona Lisa din pictura originala era sotia unui comerciant din Florenta, Lisa Gherardini.
Cu toate astea, cealalta femeie care apare in spatele Mona Lisei este Pacifica Brandano, tot din Florenta… Expertii in arta sustin ca nu ar exista a doua femei, ar fi doar o „umbra” aparuta in urma tehnicilor folosite de artist in timpul realizarii operei de arta.
4. Cina cea de Taina, de Leonardo da Vinci. De cand cu filmul „Codul lui Da Vinci”, „Cina cea de Taina” a inceput sa fie in centrul unor teorii cel putin ciudate. Potrivit istoricilor care se ocupa de arta, opera e importanta pentru expresivitatea compozitiei si pentru uzul perspectivei ca tehnica de compozitie si de realizare a operei de arta. Da Vinci a aliniat personajele si peretii camerei pictate cu niste corzi care pornesc din peretele unde a fost pictata opera originala, intr-o manastire din Milano.
S-a folosit si de niste acuarele speciale, pentru a putea picta fara sa se grabeasca. Staretul manastirii s-a plans ca pictura dura prea mult ca sa fie terminata, Da Vinci s-a infuriat, asa ca ar fi folosit fata staretului pentru a-l picta pe Iuda, tradatorul. Intr-un final a renuntat la idee si a mers prin inchisorile din Milano ca sa gaseasca „fata perfecta” pentru Iuda.
S-au invalidat si teoriile care sustineau ca in Cina cea de Taina apare si Maria Magdalena in locul Apostolului Ioan. Cu toate astea, misterul inca planeaza asupra operei sale si oamenii continua sa caute diverse explicatii si simboluri ascunse in pictura.