
Nu e bine sa te gandesti la esec atunci cand pornesti o afacere. E ceva ce oamenii din business stiu si respecta cu sfintenie. Totusi, din motive independente de noi, afacerile pot incepe sa aiba probleme, nu mai aduc veniturile la care ne asteptam, profitul intarzie sa apara si el.
Esecul in business nu vine niciodata din senin, il poti anticipa foarte usor daca ai o evidenta clara a veniturilor si daca tii cont de anumite semnale pe care afacerea ti le transmite „din mers”
Invatam din greseli, e firesc sa cunoastem si esecul. Dar cand esecul se refera la afacerea noastra in care am investit timp si bani, prezenta sa este parca mult mai greu de suportat. O afacere ajunge la esec mai greu sau mai usor, depinde cum o administram si cum stim sa ne pastram locul obtinut pe piata, nisa unde activam.
De la inceput, in orice domeniu avem afecerea, ne asumam un risc si posibilitatea aparitiei esecului, mai ales la inceput, cand nu stim prea bine ce fel va reactiona publicul tinta.
Incepem sa avem incredere in afacere atunci cand lucrurile se misca in directia dorita si uitam de esec si de risc. Dar, pe masura ce apar probleme si nu reusim sa le depasim ne vom reaminti de esec si posibil sa il si experimentam.
Esecul nu apare niciodata din senin, sunt cateva semnale clare care te anunta ca afacerea ta nu e deloc pe drumul ce bun si ca s-ar putea sa se apropie si insolventa, falimentul cat de curand. Care ar fi cele mai frecvente semne de care ar trebui sa tii cont?
Nu ai mai discutat cu u potential client de peste o luna. Daca de mai bine de o luna nu ai mai discutat cu un potential client s-ar putea sa ai o problema si sa intervina esecul. Fie nu mai poti sa vii cu o oferta suficient de interesanta si de atractiva pentru clienti, fie angajatii nu prea isi mai fac treaba.
Ca sa iesi din aceasta situatie delicata ar fi bine sa ai mereu sume de bani suficient de mari pentru a putea sa stai pe linia de plutire sau sa schimbi strategia de marketing, de promovare, sa regandesti afacerea, sa faci un rebranding, daca e posibil.
Nimeni nu vorbeste despre afacerea ta. Ca sa poti avea vizibilitate pe piata ai nevoie de discutii despre afacerea ta. Trebuie sa fii prezent in on-line, sa incerci sa ai mereu comentarii, sa interactionezi cu oamenii care ti-ar putea deveni clienti.
Daca dupa toate eforturile tale de a consolida prezenta in on-line in special tot nu reusesti sa fii in atentia publicului tinta chiar ai o problema si esecul e aproape. Nu te opri la postari peste tot, incearca sa ai review-uri, sa ai persoane importante care prezinta si vorbesc despre afacerea ta, despre experienta de a fi client al afacerii.
Repeti aceleasi greseli la nesfarsit. Daca tot faci greseli si iti dai seama prea tarziu ca le-ai facut, le tot repeti de la o luna la alta ceva nu e in regula. E recomandat sa ai o evaluare externa, sa incerci sa vezi ce faci de ajungi in situatia respectiva si de ce nu ai putut sa iti atingi obiectivele lunare. Cand nu vei mai repeta greselile si nu te vei mai surprinde facand aceleasi greseli stii ca ai scapat de esec.
Nu ai facut nicio schimbare in privinta afacerii in ultimul an. Chiar si atunci cand esti intr-o situatie buna si trece un an fara sa iei niste masuri, fara sa schimbi ceva pentru ca totul sa mearga bine e recomandat sa iti pui cateva semne de intrebare.
Schimbarea si inovarea sunt importante pentru orice companie, nu e bine sa te complaci in situatia in care te afli si sa renunti sa mai aduci modificari importante in privinta propriei afaceri. Esecul vine doar daca esti mult prea multumit de pozitia ta si „te culci pe o ureche” cu gandul ca totul va merge bine fara sa te implici prea mult.
Nu ai suficiente fonduri sa faci noi angajari si angajatii care ii ai sunt greu de platit. Esecul e aproape cand nu ai bani sa platesti angajati, cand ii tot invarti intre departamente si nu ai cum sa angajezi altii chiar daca nu esti multumit de cei din subordine. E cel mai grav scenariu care poate anunta si un faliment in curand. Daca ai intrat in aceasta spirala fatala nu prea mai ai cum sa iesi cu afacerea nesifonata de aici.
Altii isi dau seama ca afacerea e pe drumul gresit. E si mai grav sa primesti semnale din exterior si sa ti se spuna ca afacerea se apropie de un sfarsit abrupt. In momentul in care clienti, parteneri ajung sa iti spuna ca e ceva in neregula si sa iei masuri ca sa ajungi in locul dorit, sa iti atingi totusi obiectivele trebuie sa actionezi imediat si sa iei cele mai bune decizii in contextul existent.
Deja, cand altii isi dau seama ca nu e in regula cu afacerea, esti foarte aproape de esec. Nu ai luat toate masurile la timp si ai asteptat sa se intample totul de la sine. Toate astea te vor costa scump in viitor si vei ajunge rapid de la esec la faliment sau insolventa.