Semnele de circulatie sunt cateodata altfel decat ne-am astepta…

Sa te deplasezi cu masina pe sosele necunoscute si prin alte tari poate fi o provocare pe care multi nu si-o asuma. Asta pentru ca se pot intampla atat de multe si te poti trezi ca esti deja pe partea nepotrivita a soselei, pe alt sens decat cel pe care mergi, ca nu respecti semne de circulatie pe care oricum nu le intelegi si nu le cunosti.

Dar cea mai mare provocare ramane cea a semnelor de circulatie, care sunt si asa prea multe si prea complicate pentru soferul roman obisnuit doar cu semnele pe care le-a invatat oricum pentru examenul de permis. Si unele sunt chiar ciudate si greu de descifrat daca nu esti din zona respectiva…

Semnele de circulatie sunt de baza daca vrei sa poti calatori in siguranta si sa nu ai probleme la drum lung. Ele apar peste tot, iti semnalizeaza o multime de lucruri si te ajuta sa iei cele mai bune decizii atunci cand ajungi si pe drumuri straine. Le stii pe de rost dupa ce ai dat examenul pentru permis, le respecti si esti sanctionat de multe ori daca ajungi sa le neglijezi.

Dar ce te faci atunci cand ai semne de circulatie de care nu stii si pe care nu le recunosti? Si te mai afli si in alta tara? Incerci sa le descifrezi sau intrebi pe cineva, le cauti pe internet din mers cu ajutorul unui pasager din masina. E destul de dificil sa stii toate semnele din circulatie din zonele pe unde ajungi, stim asta, dar nu ar strica sa le cunosti si pe cele mai ciudate, ca sa stii ce ai de facut data viitoare cand le descoperi pe vreun drum international.

Atentie, stanca abrupta, Argentina. Nu, nu va ganditi ca in Argentina au ajuns sa leviteze masinile. Este doar un semn de circulatie mai ciudat care reaminteste soferilor grabiti ca vor trebui sa reduca viteza pentru ca vine un deal/o portiune cu o inclinatie mai mare. Semnul de circulatie a fost gandit pentru vitezomani si pentru cei care nu au ajuns niciodata in zona, este vizibil si e bine sa il respecti daca ai vreodata drum prin Argentina, asta daca nu vrei sa ai un accident sau sa sfarsesti tragic.

Atentie, trec… lame, Bolivia. Da, stim, ai mai vazut si la noi oi, capre, vaci trecand strada cand ti-e lumea mai draga. Dar in Bolivia si in alte tari din America de Sud, e ceva obisnuit sa vezi din cand in cand lame care trec soseaua. Pe langa faptul ca eviti sa omori un animal nevinovat sau sa faci un accident urat, daca respecti acest semn eviti si amenzile legate de uciderea lamelor pe sosele. Cei din Bolivia tin mult la lame si incearca sa le protejeze ori de cate ori au ocazia.

Atentie, arici, Marea Britanie. Cand ajungi in Anglia ai grija sa ai cauciucuri de calitate, daca esti pe motocicleta, care rezista bine al franari bruste. Nu, englezii sunt oameni care stiu sa conduca bine si au reguli de circulatie clare, dar un semn de circulatie de la ei iti va da mari batai de cap. Sunt multe semne de circulatie care te avertizeaza ca ai in preajma arici. Aricii merg pe unde vor ei, traverseaza pe unde vor, deci e raspunderea ta sa ii eviti. Incetineste, fii cu bagare de seama si incearca sa eviti orice fel de impact cu micutele creaturi. Autoritatile au grija sa ii protejeze si sa le ofere toate conditiile sa traiasca in cele mai bune conditii, asa ca s-ar putea sa te alegi si cu amenzi daca nu tii cont de semnele lor de circulatie mai putin obisnuite.

Atentie, mijloace de transport interzise, Israel. In Israel sunt destule legi care reglementeaza foarte bine transportul. Si au aparut si multe semne de circulatie care te avertizeaza ca nu ai voie cu anumite tipuri de mijloace de transport in zonele vizate. E bine sa tii cont de aceste semne de circulatie daca vrei sa nu te alegi si cu amenzi si sa te poti deplasa oriunde doresti prin Israel.

Fara depasiri, Rusia. Masinile rosii nu au prioritate pe soselele rusesti. Semnele de circulatie care afiseaza masini rosii nu fac decat sa ii atentioneze pe soferi in privinta unor drumuri, sosele cu doua sensuri, culorile diferite inseamna ca nu ai voie sa depasesti sau sa treci de pe un sens pe altul.

Atentie, trec canguri, Australia. Te astepti sa vezi canguri cand esti in Australia, dar poate nu te astepti sa ii vezi si pe soselele lor. De multe ori cangurii iti sar pur si simplu in fata masinii, provoaca multe accidente rutiere, asa ca semnele de circulatie sunt foarte importante si iti spun sa ai grija la viteza si la reflexe intr-o anumita zona unde sunt prea multi canguri care vor sa treaca dintr-o parte intr-alta a soselei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *