Site icon RATB

Sfarsitul pandemiei. Cum ne dam seama cand se termina pandemia de COVID-19?

Pandemia de COVID-19 nu se va termina prea curand

Din primele clipe in care am avut o pandemie de COVID-19 ne-am dorit sa se termine cat mai repede. Specialistii nu au stiut daca infectarile cu SARS-CoV-2 se vor opri in viitorul apropiat, nu pot sa ne dea un orizont foarte clar cand am putea asista la zero cazuri de COVID-19.

Sfarsitul pandemiei de COVID-19 este mai departe decat ne imaginam la finalul lui 2020, cand sperantele noastre erau din ce in ce mai mari pe masura ce vaccinurile primeau aprobarile necesare pentru vaccinarea in masa. Dar vom sti ca asistam la finalul pandemiei? Cum ne vom da seama mai exact?

Sfarsitul unei pandemiei, indiferent de virusul care a generat-o, inseamna lucruri diferite in contexte diferite. Din 11 martie 2020 am avut o pandemie recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, din ianuarie 2020 am avut doar o situatie de urgenta din punct de vedere medical care provoca ingrijorare la nivel international.

Punctul de vedere comun, impartasit de multi specialisti, se refera la un final al pandemiei de COVID-19 cand transmiterea SARS-CoV-2 nu mai este posibila, nu mai apar cazuri de infectari noi deloc. Insa ca sa nu mai vedem cazuri noi de infectare trebuie sa avem o rata foarte mare de vaccinare, aproape toata populatia globala se va fi vaccinat cand nu vor mai exista cazuri de COVID-19.

Ratele de vaccinare se asteapta sa atinga 75-80% in viitorul apropiat, dar nu se stie exact cand si cum ar fi posibil asa ceva. Intrebarea este nu cand vom elimina virusul complet dintr-o tara, dintr-o zona, ci cand vom reusi sa avem asupra sa suficient control.

Pe de alta parte, daca ne gandim la gripa, doar in America aveam 20.000-50.000 de oameni decedati din cauza ei, cam 55-140 de morti pe zi. Riscul a fost unul acceptabil de catre public si ne-am obisnuit cu gripa si cu tot ce presupune ea, inclusiv cu numarul de cazuri. Sfarsitul pandemiei ca urgenta internationala va veni cand vom avea putine cazuri, spitalizari aproape deloc si niciun mort, forme foarte usoare care pot fi tratate si acasa.

Stim ca s-a terminat pandemia si cand sistemul sanitar nu va mai resimti nicio presiune asupra sa. Cand terapiile intensive vor lucra la capacitate normala si cand medicii, asistentele, tot personalul medical nu vor mai avea zile intregi de ture interminabile.

Mai e mult pana acolo, stim, insa nu e imposibil. Stresul enorm pus pe tot sistemul sanitar de peste tot isi spune cuvantul, insa nimeni nu cedeaza. Si ambitia aceasta va avea efecte pozitive pe termen scurt si mediu, iar pandemia va inceta la un moment dat.

Imunitatea de masa pe scara larga este semn clar ca pandemia e aproape sa dispara. Cand vom avea sisteme imunitare care nu vor mai fi afectate de SARS-CoV-2 si vom fi foarte multi care nu ne mai imbolnavim sau care am trecut deja prin forme usoare si avem anticorpi suficienti pandemia va fi istorie.

E departe acest moment, specialistii spun ca nu vom putea obtine imunitatea de masa asa de repede, poate la anul, in 2022, 2023 chiar; dar o vom obtine, cu siguranta. Odata cu imunitatea de masa vor fi si mai putine cazuri grave de COVID-19 si vom avea tot mai putine infectari zilnice.

Un final al pandemiei de COVID-19 il vom vedea si vom sti ca nu vom mai avea probleme cu SARS-CoV-2 cand nu vor mai fi atat de multe variante ale virusului de la inceput. In prezent avem cel putin patru variante „mari”, globale, si alte cateva zeci localizate in anumite parti, zone din tari.

Avem varianta din Brazilia, din Africa de Sud, din Marea Britanie, din Germania. E practic acelasi virus, doar ca a suferit mutatii interesante si nu mai seamana cu varianta „de baza”. Infecteaza mai usor gazda, se transmite mai repede, produce forme grave mai ales la tineri sau la persoanele vulnerabile, depinde de fiecare varianta in parte. Reinfectarile sunt din ce in ce mai frecvente odata ce avem atat de multe variante in circulatie.

Pe masura ce populatia se va vaccina si vom avea tot mai multe vaccinuri deja folosite sau unele noi, pentru anumite tipuri de variante, putem spera la un final al pandemiei de COVID-19. Deja marile companii producatoare de vaccin au inceput sa dezvolte si sa incerce sa aduca pe piata si vaccinuri care sa ofere rezultate bune chiar si cand sunt infectari multiple cu diverse variante.

Exit mobile version