Sa fii parinte este complicat, indiferent ca ai un singur copil sau mai multi. Si e si mai complicat sa stii mereu cum sa reactionezi si ce sa faci in functie de varsta copilului si de prioritatile tale in privinta educatiei lui. In parentingul modern sunt multe sfaturi si reguli care te ajuta, insa sfaturile clasice de parenting par a fi mereu mult mai bune si mai usor de pus in practica.
Parentingul “clasic”, cel pe care l-au aplicat si parintii adultii care au trecut de 30 de ani, nu era asa de complex si de complicat precum cel din prezent. Sfaturile clasice de parenting vor trece cu brio testul timpului si vei avea de fiecare data succesul dorit, asta e sigur. Chiar daca e vorba despre sfaturi clasice, mai vechi de parenting, asta nu inseamna ca ele nu vor putea fi puse in practica si in 2023 si in anii ce vor urma. Care ar fi cele mai bune pentru un parenting ca la carte?
Ofera dragoste si respect in relatia cu toata lumea din jurul tau. Nu e suficient sa oferi si sa arati dragoste si respect doar copilului ca sa poti spune ca esti un parinte bun. Trebuie sa arati aceeasi dragoste si acelasi respect fata de familie, partener/a daca vrei sa oferi copilului un exemplu excelent. Asa e mai simplu sa te feresti de simbolul parintelui autoritar si sa pari inabordabil din perspectiva copilului.
De pilda, daca vrei sa certi copilul pentru ce a facut si sa ii demonstrezi ca nu e bine ce face incearca sa il iei undeva deoparte daca se afla in colectivitate, in public si sa ii arati ca tii cont de intimitate si tii si la spatiul sau privat, eviti sa il faci de ras in public.
Nu iti fie frica sa pedepsesti. Ca parinte, rolul tau este sa il ajuti pe cel mic sa invete ce e bine si ce nu e bine sa faca in viata. Tu esti responsabil si cu pedepsele si cu regulile clare stabilite. Nu te feri sa pedepsesti cand e cazul, dar nu o face intr-un mod brutal. Incearca sa gasesti pedepse adaptate varstei copilului si gravitatii faptelor sale. E normal ca un copil sa mai fie si pedepsit ca sa constientizeze ce are voie si ce nu are voie sa faca, ce comportamente nu sunt normale. Atat timp cat te gandesti la pedepse care nu sunt prea dure si nu folosesti bataia sau pedepse extreme vei mentine o relatie normala si fireasca parinte-copil.
Aminteste-ti sa explici orice fel de comportamente vizavi de copil. Evita sa dai raspunsuri fara explicatii de tipul „Pentru ca asa spun eu”, „Pentru ca asa vreau eu”. Daca vei continua cu raspunsuri monosilabice sau foarte vagi, fara sa vii si cu justificari vei avea un copil care are resentimente, frustrari si care se va revolta. Da, esti parinte si e in atributia ta sa impui reguli si chiar pedepse, dar explica mereu de ce anume ai aplicat o pedeapsa, ai atras atentia asupra unui lucru, ce e gresit in comportamentul copilului. In loc sa spui „Nu” mereu mai bine te gandesti la justificari si la diverse scenarii in care vei avea de dat si astfel de explicatii si vei avea un copil care va intelege de ce e pedepsit si ce e in neregula in comportamentul sau.
Petrece cat mai mult timp alaturi de copil. O relatie sanatoasa si normala parinte-copil se mentine doar prin comunicare si prin petrecerea a cat mai mult timp cu micutul. Mancati impreuna, gasiti o zi sau un interval orar in care sa va distrati in familie, alaturi de copil, sa stati cu el si sa nu mai faceti altceva. Renunta la ecrane, la laptop, telefon, televizor si incearca sa te implici total in activitatile cu micutul tau. Asa vei descoperi ce il pasioneaza, ce ii place si ce nu, vei fi mereu in viata lui si nu te va percepe ca pe un strain. Mergi la plimbare in parc, in aer liber, cauta jocuri si acolo, interactioneaza cat mai mult cu micutul tau mai ales daca e la o varsta la care personalitatea sa incepe sa prinda contur.
Comunica in mod regulat cu micutul tau. Copiilor le place sa comunice, sa vorbeasca, asa ca ar trebui sa te implici si mai mult in conversatii si sa fii atent la ce isi doresc micutii. Comunicarea e la baza unei relatii armonioase si sanatoase parinte-copil. Relatiile parinte-copil vor fi si mai stranse, vei intelege ce gandeste copilul, prin ce trece in diferite perioade din viata sa. Ai grija si cum comunici cu micutii, nu incepe cu intrebari peste intrebari pentru ca ii vei indeparta. Incearca sa te limitezi la o conversatie naturala pe subiecte de interes pentru ei, dar si pentru tine. Nu judeca si fii cat mai relaxat cand comunici cu micutii daca vrei sa vina la tine mereu si sa fie deschisi, sa iti spuna tot ce gandesc si sa iti impartaseasca si din problemele lor.
Fii consecvent. Impune reguli si rutine in mod constant in casa. Copiii se impaca bine cu rutina si cu un program clar. Fii consecvent in aplicare regulilor si a programului, a pedepselor, daca e cazul. Copilul se va simti in siguranta acasa si va sti si la ce sa se astepte daca are comportamente ce contravin regulilor impuse deja. Stabileste de la inceput reguli, un program, pedepse si aminteste-ti de fiecare data ce ai spus si ce ai facut ca sa nu te trezesti ca vii cu alte pedepse sau cu alte reguli dupa o perioada.
Ai grija si de casnicia ta. O casnicie cu probleme si prezenta neintelegerilor se vor reflecta si asupra copiilor. Un parinte care nu se mai implica deloc in cresterea copilului va insemna probleme in educatie pentru micut, securitatea emotionala nu va mai fi atat de buna, neincrederea va fi si ea mai mare. Daca ai grija de casnicia ta si relatia e una armonioasa copilul se va simti mai bine din punct de vedere emotional, fizic si mental.