Ai trecut de 30 de ani, poate ai deja o afacere proprie pe care incerci sa o gestionezi cat mai bine si toata viata inainte sa iti dai seama ce vei face cu veniturile pe care le obtii din business. La 30+ esti tentat sa cheltuiesti foarte mult, nu te gandesti prea tare la ce se va intampla dupa 60+, pentru ca esti tanar si vrei sa faci tot ce iti doresti, nu?
Chiar daca ai 30+ ani si ai destul timp sa te gandesti si la economii si la investitii de viitor ar fi cazul sa tii cont de cateva sfaturi financiare foarte importante pentru a avea o viata fara probleme mai tarziu.
Varsta de 30+ ani este cea mai buna ca sa iti pui la punct un plan pe termen lung. Poti sa investesti, poti munci ca sa ai venituri consistente, ai de unde economisi si nu ai atat de multe probleme ca la 50+ sau 60+. Renunta la cheltuieli prea mari pe lucruri ce iti vor folosi pe moment si incearca sa ai mereu o abordare matura in privinta finantelor personale. Doar asa vei putea sa ai o viata exact asa cum iti doresti si cand treci bine de 50 de ani si vei avea mult mai multe nevoi. Nu stii de unde sa incepi ca sa iti asiguri un viitor excelent din punct de vedere financiar? Ti-am pregatit cateva sfaturi financiare pe care e musai sa le pui in practica la 30+.
Mentine totul cat mai simplu, nu cauta profitul rapid. Daca vrei sa iti faci o afacere investeste doar in domeniile in care stii ca vei putea sa obtii performanta, in domenii pe care le cunosti. Asa vei lua cele mai bune decizii si vei ajunge si la profit, chiar daca dupa o perioada mai lunga de timp. Nu incerca sa faci mai mult decat poti si decat stii, dar ceea ce faci incearca sa faci cat mai bine si mai profesionist. Doar asa vei putea sa iti dezvolti afacerea si sa fii pe picioarele tale dupa 30 de ani. Si retine ceva important: nu conteaza prea mult cat de multi bani faci, conteaza mai mult cum reusesti sa iti mentii venituri constante si ce valoare aduci afacerii tale, domeniului in care te afli, cat de valoros esti prin ceea ce stii sa faci.
Filosofia bogat-sarac. Multa lume crede ca trebuie sa economisim cate putin la fiecare cheltuiala sau investitie facuta, iar cu banii economisiti sa facem alta investitie. Adevarul e undeva la mijloc. Da, e nevoie de investitii din banii pe care ajungi sa ii ai pusi deoparte, din profit, ca sa ajungi sa te dezvolti in directia dorita. Dar ar fi bine sa te gandesti si la filosofia bogat-sarac: bogatii investesc banii si cheltuiesc ce mai ramane, saracii cheltuiesc banii si investesc ce mai ramane. Asadar, nu e nevoie intotdeauna sa ai bani pusi deoparte ca sa faci investitii, trebuie sa mai si risti daca vrei sa ajungi departe cu afacerea ta la 30+ si sa te poti sustine material din ea. Incearca sa gasesti mereu un balans intre cheltuieli si investitii pentru a putea sa te descurci foarte bine cu gestionarea afacerii.
Abordarea corecta a economiilor. Daca esti la final de luna si vezi ca ai avut prea multe cheltuieli te gandesti, fireste, la reducerea cheltuielilor pe orice lucruri de care nu ai nevoie. Decat sa tai din cheltuieli mereu si sa ajungi sa nu mai poti sa te bucuri de ce iti place poti sa ai alta abordare. Vezi care sunt lucrurile ce iti plac foarte mult si pe care merita sa cheltuiesti cat iti doresti si apoi tai cat poti de mult din cheltuielile pe lucrurile ce nu prea iti plac. E o abordare corecta si cu rezultate bune pe termen lung de fiecare data.
Nu te imprumuta peste masura. Poate fi tentant sa te tot imprumuti ca sa rezolvi rapid orice fel de probleme, dar pe masura ce te imprumuti ajungi sa ai datorii foarte mari. In loc sa imprumuti bani mereu mai bine vezi de ce ai nevoie de atat de multe cheltuieli si de bani si incearca sa mai tai din costuri. Imprumutul poate fi inlocuit de o strategie eficienta de optimizare a costurilor si a fortei de munca, daca ai angajati. Fa angajari noi, da afara angajatii care nu isi fac treaba bine, care nu au randament bun, gaseste alti furnizori cu preturi mai bune etc. Fa orice poti ca sa eviti imprumuturile, mai ales pe cele foarte mari si care trebuie rambursate pe termen lung, pe cativa ani buni.
Ai grija sa ai mereu un plan. Cand esti tanar cheltuiesti foarte mult, nu prea te gandesti la economii si ai mereu senzatia ca nu ai destule lucruri, ca nu ai destule obiecte pe care ti le-ai dorit dintotdeauna. In loc sa arunci banii in stanga si in dreapta si sa te trezesti fara economii mai tarziu incearca sa faci un plan si sa te tii de el. Planul poate cuprinde cheltuieli programate, cheltuieli de care ai nevoie in viitor si niste limite pe cheltuielile neprevazute. Doar asa poti sa stii cum stai cu banii mereu si sa te opresti din a cheltui fara rost si a avea tot mai putine resurse pentru batranete.
Investete mereu pe termen lung. Gandeste mereu in perspectiva, gandeste-te la viitor cand investesti. Nu investi si cheltui doar pentru a avea o situatie financiara buna in urmatorii cinci ani. Incearca sa ai investitii care sa iti asigure un trai decent si profit pe cat mai multi ani. Fa un efort pe moment si vei avea un viitor mult mai linistit daca ai deja investitii cu rezultate excelente pe termen lung si foarte lung.