Orice parinte poate sa se implice in procesul de homeschooling atata timp cat gaseste abordarea corecta

Cu atat de multe restrictii si scoli inchise, tot mai multi parinti se gandesc serios la alternativa homeschooling-ului. Scoala on-line ofera doar o parte din ce au nevoie copiii, nu peste tot sunt profesori dedicati si oameni care vor sa ii ajute chiar si din fata calculatorului. Asa ca singura alternativa la scoala clasica, oricum ar fi ea, este homeschooling-ul.

Nu toata lumea are studii de specialitate si de pedagogie, nu toti parintii au si idee despre cum sa face un homeschooling eficient si de calitate. E nevoie de indrumare la inceput si de sfaturi din partea unor oameni cu experienta, de multa documentare pentru a asigura o educatie la fel de buna precum cea oferita de scoala clasica.

Provocarea cea mare nu e un homeschooling acasa la fiecare, ci gasirea celei mai bune combinatii de metode si tehnici de predare pentru a putea transmite mai departe cunostinte importante copilului din fata ta. Dar solutii exista si ele pot fi puse in practica in orice moment cu suficient de multa ambitie si determinare, rabdare…

Cand nu esti multumit de educatia pe care o primeste copilul si vrei sa te implici mai mult in formarea lui alegi homeschooling-ul. E o responsabilitate destul de mare pe care trebuie sa ti-o asumi, insa rezultatele vor aparea pe masura ce vei investi timp si resurse suficiente pentru educatia de calitate chiar si acasa.

A face homeschooling nu e pentru oricine. Pe langa multa rabdare si mult timp ai nevoie si de reale calitati pedagogice, de cat mai multe materiale la dispozitie si de foarte multe ore petrecute impreuna cu micutul. Mai e si alternativa unui homeschooling cu oameni cu experienta, profesori angajati, dar nu toata lumea isi permite asa ceva.

Un homeschoolig de calitate si eficient e o misiune imposibila la inceput. Parintii care au abordat acest tip de educatie pentru micutii lor s-au confruntat cu enorm de multe probleme si au incercat sa isi gaseasca o modalitate cat mai simpla de a oferi o educatie excelenta chiar si cu resursele putine pe care le-au avut. Nu e despre cine investeste mai mult in resurse, e despre cine poate sa ofere o educatie cat mai apropiata de cea de care are nevoie copilul.

Pentru parintii care au inceput deja aceasta forma alternativa de educatie si nu se descurca in anumite momente lista de mai jos ar putea sa aduca raspunsurile pe care le cauta un parinte ingrijorat.

Nu copia ce se intampla in timpul orelor normale de la scoala. Multi parinti sunt tentati sa imite ce faceau copiii la scoala chiar si in cazul unui homeschooling. Nu e cazul sa ai un birou pe post de bancuta, sa ai chiar si tabla si un mediu care seamana prea mult cu o clasa normala. Nu vei face decat sa pui stres si presiune pe copil.

E bine sa discuti cu micutii, sa vezi ce fel ar vrea sa invete, in ce mediu se simt bine. Doar asa poti sa gasesti o cale de a le oferi o educatie serioasa intr-o maniera care sa nu puna atat de multa presiune precum scoala traditionala.

Fii creativ si descopera, impreuna cu micutul, cele mai bune metode de „predare” si de fixare a materiei pe care urmeaza sa o „predai”.

Nu cheltui prea mult pe materiale care au legatura directa cu partea de curricula scolara. Homeschooling nu inseamna sa te apuci sa cumperi tot ce gasesti, cursuri, manuale, caiete pentru a avea o masa plina de materiale. Gasesti lectii si materiale gratuite, digitale, copilul va fi mai incantat de ele si va invata cu drag si mai repede de pe ele. Documentare, mini-seriale, carti on-line, iata doar cateva resurse excelente pentru educatia facuta acasa.

Lectiile de acasa trebuie sa fie personalizate, unice, interactive, atractive, ca sa ajungi la rezultatele dorite. E bine sa te gandesti de fiecare data cat de mult te plictiseai la ore si sa incerci sa nu aduci plictiseala si acasa.

Gestioneaza cum trebuie timpul acordat homeschooling-ului. Pentru homeschooling poti sa aloci pana la patru ore pe zi. La inceput pare putin in comparatie cu sase ore cat aveai alocate la scoala pentru educatie. Insa acasa copilul primeste educatie fata in fata, doar parintele si el discuta despre tot ce tine de scoala, in clasele normale erau 25 de copii si profesorii sau invatatorii trebuiau sa isi contreze atentia in n locuri deodata.

Homeschooling-ul pune accent pe calitate si nu pe cantitate. Plus ca nu ai program fix, cum se intampla la scoala. Acele ore pot fi programate in etape, pot fi puse la finalul zilei, in mijlocul zilei, oricand iti este mai usor sa ii acordi atentia cuvenita copilului si sa te ocupi de educatia lui.

Da dovada de flexibilitate. Nu te astepta ca la inceput copilul sa fie la fel de disciplinat si dornic sa invete cum o facea la scoala. Acasa e mai relaxat, face temele cum vrea si unde vrea, unde se simte bine, poate avea zile mai proaste, cand nu isi doreste sa invete chiar atat de multe lucruri.

Trebuie sa il intelegi si sa fii flexibil in privinta programului sau in privinta ritmului de invatare. Iti va lua ceva timp sa gasesti o solutie sau o metoda care sa functioneze, dar cu timpul te vei obisnui si tu, si copilul si veti reusi sa aveti o colaborare excelenta.

Angajeaza experti in homeschooling. Cum e pandemie si nu poti aduce in casa pe oricine, pti sa angajezi experti on-line. Profesori specializati pe o anumita materie vor fi o alegere foarte buna, ii vor invata mai repede si mai usor pe micuti tot ce trebuie sa stie despre o anumita materie scolara.

Sunt si afaceri care se axeaza pe gasirea celor mai buni profesori pentru elevii care au nevoie de ei in scenariul homeschooling, preturile sunt foarte bune si e usor sa ai tot ce iti trebuie pentru un homeschooling cu adevarat eficient pentru copil si placut, serios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *