Astazi nicio campanie politica serioasa nu se poate desfasura daca nu are si o componenta de social media. Retelele de socializare ii ajuta pe politicieni sa fie gasiti mai usor, sa fie ascultati, sa isi gaseasca publicul tinta si sa afle multe lucruri interesante despre el. Rezultatele campaniei politice depind de strategia pentru social media si de implementarea sa. Cu cat investesti mai mult in ea si incerci sa ai o campanie politica in social media cat mai bine articulata, cu atat vei avea un succes mai rasunator si mai usor de atins.
O campanie politica in social media nu e chiar atat de usor de pornit. Ai nevoie de multe ore de documentare, de munca, de analiza pana te decizi care e cea mai buna abordare. Da, ai instrumente puternice la indemana, dar trebuie sa stii cum sa le folosesti corect in favoarea ta.
Nu orice campanie politica pornita si in social media va avea succes. Succesul vine doar dupa ce ai pus la punct toate detaliile legate de discurs, de mesaje, de modul in care trebuie sa arate ele, de tot ce tine de social media. La ce ar trebui sa fii atent atunci cand pornesti o campanie politica in social media si ce abordare e bine sa ai? Vei afla raspunsurile la aceste intrebari in randurile ce urmeaza.
Campaniile politice sunt un brand ca oricare altul. Inainte sa te gandesti la toata desfasurarea de forte si sa vrei sa ai o campanie cat mai complexa intelege brandul politic si incearca sa il definesti cat mai bine. Inainte de lansarea unei candidaturi, chiar si in on-line, trebuie sa incepi cu definirea unui brand politic si cu un plan foarte bine pus la punct de branding politic. Degeaba ai o platforma politica suficient de solida in spatele campaniei daca brandul politic este unul pe care nu il intelegi si nu este foarte clar definit de la bun inceput.
O echipa de specialisti in social media te va ajuta mai mult decat crezi. Echipa se va ocupa de managementul conturilor de social media, de crearea postarilor, de raspunsul la comentarii, de dezvoltarea comunitatii din jurul conturilor de social media in directia dorita. Oricat de mult ti-ai dori sa te ocupi de retelele de socializare nu vei avea cum odata ce ti-ai lansat candidatura. Plus ca vei evita greselile si nu vei avea foarte multe de facut pe langa tot ce tine de campania propriu-zisa.
Gandeste o strategie pentru social media coerenta. Include un calendar, niste obiective, niste parteneri potentiali, influenceri, investeste in social media si in continutul de acolo, in modul in care arata paginile de canditat, de campanie. Doar asa vei reusi sa atragi atentia si sa lasi impresia de campanie profesionista, de candidat care stie de la inceput ce isi doreste.
Intelege si efectueaza cercetari pentru a sti totul despre publicul tinta. Definesti publicul tinta de la inceput si te documentezi, afli despre el tot ce poti. Ce nevoi are, ce comportamente are, ce viziuni politice are, pe ce retele de socializare sta, ce e important pentru el. Asa vei sti cum sa-ti adaptezi discursul si la ce sa te astepti de la cei din publicul tinta odata ce ai lansat campania in social media.
Gandeste si o strategie de PR pentru momentele bune si pentru cele rele din campanie. Nu te gandi de la inceput ca totul va merge ca pe roate. Planifica raspunsuri si modalitati de reactie si in caz ca se intampla ceva neprevazut. Incearca sa gasesti un plan de PR si pentru situatii de criza, fa scenarii si gaseste solutii pentru un discurs coerent oricand se iveste o problema. Mai bine previi decat sa te trezesti in situatii limita si greu de gestionat.
Foloseste inteligent toate instrumentele de social media tracking. Asa vei afla rapid cine sunt oamenii care te sustin, care te urmaresc, ce subiecte se discuta deja si au in centrul lor campania ta, ce fac competitorii, care ar fi cele mai bune abordari pentru postari etc. Cu cat mai multe date colectate si analizate, cu atat mai bine. Investeste in instrumentele de social media tracking si nu vei regreta, mai ales daca planuiesti o campanie politica pe retelele de socializare de amploare.
Nu te concentra doar pe un singur canal social media. Cauta sa vezi care sunt cele mai folosite retele de socializare si ofera-le continut si interactiune indiferent de denumirea retelei de socializare sau de complexitatea ei. Adapteaza continutul postat la retea si incearca sa vezi mereu reactiile la toate postarile. Postezi continut care va fi vizualizat, citit si iti modifici discursul din on-line din mers, daca e nevoie.
Nu posta acelasi lucru pe toate retelele de socializare. Un mesaj copy-paste nu te va ajuta cu nimic daca il folosesti peste tot. Fiecare retea de socializare e diferita, fiecare retea are propriul stil de postare, are niste reguli, niste particularitati, pe care trebuie sa le respecti de fiecare data. Inainte de orice postare invata cum functioneaza o retea de socializare si de abia dupa ce stii ce continut se posteaza si cum ar trebui sa arate poti sa treci si la postari zilnice.
Foloseste fotografii reale, nu stock si posteaza si videoclipuri interesante. Posteaza imagini care atrag atentia, facute de tine, de echipa ta, nu lua de pe site-uri cu imagini gratuite cate poze pentru articole. Urmaritorii vor aprecia daca investesti timp in crearea de fotografii relevante si adaptate continutului postat. Foloseste si videoclipuri proprii, in care arati cum merge campania, cum arata sediul de campanie in timpul unei zile obisnuite, creeaza videoclipuri cu mesaje importante pentru urmaritori, pentru cei care te sustin.
Incurajeaza mereu feedback-ul din partea urmaritorilor. Nu conteaza ca primesti feedback pozitiv sau negativ, incurajeaza-l. Asa vezi ce e important pentru ei, ce schimbari poti face in postarile si in discursul din social media. Plus ca le arati urmaritorilor ca iti pasa si ca esti implicat 100% in campanie, ca vrei sa rezolvi orice probleme, nemultumiri apar legate de campanie si de discursul tau.