Greselile diplomatice sunt cele mai periculoase si pot sa apara cand te astepti mai putin

O comunicare mai buna intre doua state inseamna si relatii internationale mai putin tensionate si o colaborare mai buna pe termen lung, indiferent de discutiile purtate. Medierea comunicarii intre state se realizeaza si prin intermediul diplomatiei. Diplomatia presupune purtarea unor negocieri intre reprezentantii imputerniciti ai tarilor sau grupurilor. Practic relatiile internationale se desfasoara si prin intermediul unor comunicari intre diplomatii profesionisti. Scopul discutiilor diplomatice este unul singur: influentarea deciziilor si a conduitei guvernelor din diverse tari, a oficialilor de acolo doar prin dialog si negociere corecta.

Diplomatia e complicata orice ai spune. Ca in oricare domeniu, si in diplomatie apar destul de multe greseli, facute de cele mai multe ori la nivel inalt, chiar de sefi de state sau persoane foarte importante din stat…

Relatiile internationale se bazeaza mai mult ca oricand pe diplomatie. Conflictele armate, razboaiele nu rezolva niciodata problemele de actualitate. Intotdeauna cele mai bune rezultate apar atunci cand exista comunicare si cand diplomatia intra in joc. Diplomatia e principalul instrument in politica externa, el asigura un echilibru aproape perfect in relatiile internationale si incearca sa evite orice conflict sangeros, periculos pentru o natiune.

Numai ca de multe ori diplomatia nu e inteleasa atat de bine de oamenii politici si asa apar si greseli care ar putea costa relatiile dintre state destul de mult. Greselile sunt inevitabile, e adevarat, dar cand vine vorba de relatii internationale acestea ar trebui sa fie inexistente. Din pacate multi politicieni au cazut in „capcana” greselilor diplomatice involuntare de-a lungul timpului.

George Bush Sr. si un semn interpretat gresit. In 1992, George H.W. Bush vizita Canberra, Australia. In timp ce se deplasa in masina sa blindata Bush a facut greseala sa arate semnul „victoriei” cand trecea prin fata unui grup de localnici. In America insemna victorie, nimic de comentat, dar in Australia acelasi semn, cu palma spre cel care il facea insemna cu totul altceva. Gestul era unul de insulta, asemanator cu gestul facut de americani si in multe alte culturi cu degetul… mijlociu ridicat.

Mai tarziu, in aceeasi zi nefericita, Bush avea un discurs in care milita pentru o mai buna intelegere intre culturile americana si australiana. Greselile nu au trecut neobservate, dar, din fericire, nu au provocat vreun conflict si nu au dus la deteriorarea relatiilor internationale.

Voreqe Bainimarama si o strangere de mana cam… stangace. Prim-ministrul Fiji a creat un moment ciudat cand a vizitat Moscova pentru o intalnire diplomatica. Bainimarama trebuia sa dea mana cu omologul sau Dmitry Medvedev. Insa acest lucru nu s-a intamplat. Medvedev a ramas cu mana intinsa in timp ce prim-ministrul Fiji a dat mana cu altcineva. Medvedev a avut un moment in care nu prea a stiut ce sa faca pentru a ascunde cumva momentul stanjenitor. Din fericire, mai tarziu, cei doi au dat mana si totul a decurs normal.

Michelle Obama si o atingere „regala” nefericita. La capitolul momente ciudate care ar fi putut avea si implicatii diplomatice mai grave se afla si cel petrecut intre Michelle Obama si Regina Marii Britanii. In protocolul britanic foarte strict care are legatura cu Regina, nu ai voie sa atingi seful statului. Doar strangeri de mana rapide sunt permise si acestea destul de greu de sesizat. Nestiind prea bine care sunt regulile in Marea Britanie, Michelle Obama a pus o mana in jurul Reginei. Toata presa britanica a amutit pe loc. Cu toate astea Regina a trecut peste aceste eveniment pentru ca era deja obisnuita cu micile greseli de protocol venite din partea celor care nu stiau toate regulile complicate ale monarhiei britanice. Eticheta regala din Marea Britanie este insa una clara si nu ai niciun fel de scuza sa nu o stii, mai ales cand esti persoana importanta in stat si vizitezi Marea Britanie.

David Cameron si macii buclucasi. Fostul prim-ministru britanic a avut niste probleme in 2010, cand, in timpul unei vizite in China, a aparut la un eveniment alaturi de intreaga delegatie britanica purtand maci la butoniere. Cameron s-a inspirat din obiceiul britanicilor care amintea de mortii din razboi. Dar in China macii rosii inseamna cu totul altceva, mai ales cand ii asociezi cu britanicii… In secolul 19 au avut loc razboaiele opiului, cand chinezii au luptat impotriva britanicilor si au pierdut ambele razboaie si Hong Kong. Cum macii rosii amintesc de infrangerile usturatoare, delegatia britanica si Cameron au trebuit sa ii dea jos inainte de eveniment de urgenta. Dar ce sa vezi, oficialii britanici au refuzat… O perioada relatiile au fost cam tensionate intre natiuni pe linie diplomatica din cauza refuzului, dar pana la urma lucrurile au reintrat pe un fagas normal.

Sarkozy si Obama si aprecierile nefericite la adresa lui Netanyahu. In 2011 a avut loc sumitul G20 la Cannes. Acolo presedintele Frantei si presedintele Americii discutau la un moment dat fara sa stie ca microfoanele erau pornite. Lasand laoparte diplomatia si regulile diplomatice, cei doi purtau o discutie „libera” despre Netanyahu. Sarkozy spunea ca nu il suport si ca e mincinos, Obama se plangea ca trebuie sa il aiba in fata si sa discute cu el foarte des si nu prea il suporta nici el. Iranul nu a fost foarte incantat la auzul conversatiei si pana la urma s-a evitat o criza diplomatica serioasa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *