Creditul de nevoi personale este acel împrumut obținut de persoanele fizice sau de mici întreprinzători pentru îndeplinirea planurilor propuse. Aceste credite pot fi folosite, de exemplu, pentru renovarea locuinței, pentru achiziționarea sau repararea diverselor dispozitive electronice sau electrocasnice, pentru a investi în pregătirea profesională, iar lista poate continua.

De multe ori, solicitantul creditului de nevoi personale nu este nevoit să declare scopul în care vor fi folosiți banii împrumutați. 

Cum funcționează și cine oferă creditul de nevoi personale 

Creditorii sunt cei care îți pot oferi un credit de nevoi personale, mai exact, instituțiile financiare nebancare și instituțiile financiare bancare. Pentru a obține credit de la un IFN este necesar să dovedești că ai cetățenie română, un venit fix dovedibil, un domiciliu permanent pe teritoriul României și că ești persoană majoră. 

Se numește credit de nevoi personale, deci îl poți accesa din motive personale, indiferent de natura lor. Nu ești obligat să comunici scopul pentru care ai apelat la împrumut, dar este important să te folosești în mod responsabil de el. Din moment ce faci dovada posibilității rambursării creditului, îl poți obține rapid, direct în contul personal sau la domiciliu, contra cost. 

Totuși, creditorii sunt nevoiți să verifice istoricul de creditare al solicitantului în momentul în care se aplică pentru acest împrumut. Asta înseamnă că pe lângă verificarea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate pentru obținerea finanțării, creditorii vor dori să afle și scorul tău de credit, adică comportamentul tău ca plătitor – dacă plătești la timp, dacă ai întârzieri mici sau mari, dacă ai venituri variabile, dacă ai avut experiențe anterioare neplăcute cu alte instituții financiare și altele. 

Desigur, odată obținut împrumutul, este important să-ți plătești ratele la timp. În acest fel îți vei putea crea un istoric  ce te va ajuta în viitor dacă va fi nevoie să apelezi din nou la un credit de nevoi personale.

Unele instituții financiare oferă totodată posibilitatea de a achita creditul anticipat, lucru care te va ajuta să reduci dobânda aferentă creditului și să achiți împrumutul mai repede. 

Creditele de nevoi personale oferite de instituții financiare nebancare 

Durata de analiză a dosarului de credit, perioada de acordare a creditului și suma pe care o poți obține prin împrumut sunt principalele diferențe dintre împrumuturile oferite de instituțiile financiare bancare și cele nebancare. 

În cazul instituțiilor financiare nebancare perioada de rambursare este una mai scurtă – de la 3 luni până la 2 ani –, dar și procesul de aprobare este mai rapid, fiind posibil să intri în posesia banilor în câteva zile de la solicitare.

Avantajele unui credit de nevoi personale 

Nevoile tale sunt asigurate dacă te decizi să apelezi la un credit de nevoi personale. Așa cum spuneam și mai devreme, unul dintre marile avantaje ale acestui împrumut este faptul că nu ești restricționat în legătură cu scopul folosirii banilor, mai exact nu trebuie să justifici ceea ce faci cu banii obținuți. Însă, pentru a evita supraîndatorarea, banii ar fi bine să fie folosiți într-un mod responsabil.

Un alt beneficiu al creditului de nevoi personale este acela că instituțiile financiare nebancare îți transferă banii într-un timp destul de scurt, de regulă, în câteva zile de la aprobare. Totodată, în cazul acestui tip de împrumut nu este nevoie nici măcar să te deplasezi pentru a depune actele, procesul fiind destul de intuitiv și simplu de realizat, cu ajutorul unui telefon mobil. Fie că o faci online sau telefonic, această modalitate de aplicare te ajută să economisești timp prețios. Acum poți obține un credit rapid online într-un timp foarte scurt, oriunde ai fi.

Concluzii

Atunci când ai nevoie de o sumă suplimentară de bani pentru a rezolva o problemă urgentă, este important să alegi oferta de credit care ți se potrivește cel mai bine și să folosești banii într-un mod responsabil. Prin urmare, analizează-ți situația, calculează de câți bani ai nevoie și alege creditul potrivit. Pune întrebări atunci când discuți cu un consultant și află toate informațiile care să te ajute să iei decizia cea mai bună. Asigură-te că poți plăti ratele fără probleme înainte de a accesa finanțarea. În multe cazuri un credit de nevoi personale reprezintă un sprijin binevenit în momentele dificile, dar trebuie să îl tratezi ca atare pentru a beneficia de avantajele pe care le oferă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *