Site icon RATB

Simptome ciudate care pot anunta instalarea unei boli serioase

Simptomele atipice anunta prezenta unor boli comune sau destul de rare, asa ca trebuie luate in serios de fiecare data

Un diagnostic se va stabili intotdeauna in functie de anumite simptome pe care un pacient le prezinta. De multe ori avem simptome comune, usor de asociat unei boli, asa ca diagnosticul e simplu de pus pentru a se putea prescrie si un tratament.

Intr-un numar mic de cazuri intalnim si simptome atipice, ciudate, pe care e destul de dificil sa le punem in dreptul unei afectiuni. Aceste simptome trebuie tratate cu o atentie sporita fata de simptomele „normale” pentru ca pot ascunde semnale clare legate de o afectiune de care nu stim ca suferim…

Simptomele raman cel mai simplu mod de a diagnostica un pacient care se prezinta la un control. Sunt acele semnale clare pe care le transmite corpul, usor de observat cand avem o infectie sau unul dintre organele interne, externe cedeaza. Medicii stiu deja de ce boala suferi atunci cand incepi sa enumeri simptomele pentru ca fiecare boala are deja o lista intreaga de simptome.

Dar ce te faci cand ai simptome atipice, ciudate si nu stii exact de ce suferi. Doar medicul cu experienta isi poate da seama ce se intampla in organismul tau si iti poate prescrie un tratament. E o greseala de multe ori fatala sa interpretam singuri simptomele si sa ne administram tratamente care pot face mai mult rau decat bine. Cateva dintre aceste simptome neasteptate le veti descoperi in randurile ce urmeaza, alaturi de bolile care sunt anuntate.

Gatul „murdar”. E un simptom ciudat. Pe gat apare un fel de decolorare a pielii, numita acanthosis nigricans. Arata exact ca o urma de pamant, mizerie, dar are un aspect matasos. Se manifesta la subsoara sau in zona gatului, la spate. Este semn clar de diabet sau de rezistenta la insulina. Analize de sange si testarea nivelului de zahar din sange pot duce la un diagnostic corect. De regula acest simptom nu dispare de la sine sau daca ne dam cu diverse creme, solutii.

Fire de par in barbie, daca esti femeie. Este simptom clar al sindromului ovarelor polichistice. Sunt doar cateva fire, dar arata precum cele din barba barbatilor. Dezechilibrul hormonal poate sa afecteze si menstruatia, vei vedea un impact serios asupra fertilitatii. Istoricul medical si alte simptome comune acestui sindrom vor duce la un diagnostic corect. Sindromul ovarelor polichistice este foarte periculos si trebuie tratat cu maxima seriozitate.

Puncte de sange in ochi. E vorba de o hemoragie subconjunctivala. E semn clar de diabet si de probleme cu tensiunea. Desi cele doua afectiuni nu duc neaparat la aparitia acestor puncte de sange la nivelul ochilor, ele sunt legate de astfel de manifestari si trebuie sa te prezinti la medic cat de curand. O data pe an sau de doua ori ar trebui sa mergi la consult ca sa eviti complicatiile si problemele cu vederea.

Degetul mare umflat. Nu iti amintesti sa-l fi lovit, nu ai infectie, si cu toate astea degetul mare e umflat. S-ar putea sa fie un simptom care anunta guta, dar si un semnal clar al tensiunii marite si al bolilor de rinichi. Cu istoricul medical in fata si cu o examinare fizica se poate pune si diagnosticul corect. Fa intotdeauna diferenta intre umflatura de la o infectie de care stii sau de la o lovitura si umflatura care apare din senin, fara nicio cauza.

Nevoia de a manca gheata tot timpul. Desi s-ar putea sa nu crezi ca e un simptom care iti da de gandit, dorinta de a manca gheata mereu este simptom clar al anemiei provocate de carenta de fier. E nevoie de analize serioase, de examinare in cabinetul medical pentru a sti daca ai o hemoragie sau e vorba de altceva mai grav. Carenta de fier poate duce la dereglari serioase si la o anemie foarte greu de tratat, asa ca e cazul sa nu ignori niciun fel de simptome aparent banale.

Ochii „bombati” sau „bulbucati”. In cele mai multe cazuri e vorba de o glanda tiroida care reactioneaza mai mult decat ar trebui la anumiti stimuli. Analize legate de tiroida si tratamente specifice ar putea linisti glanda si simptomatologia de la nivelul ochilor dispare. Alte simptome carae ajuta la stabilirea unui diagnostic sunt pierderea de greutate fara o explicatie clara, fara motiv sau o stare alterata de rau care nu dispare.

Urina tulbure. Urina trebuie sa fie clara, sa aiba o culoare ca de limonada si sa aiba mirosul specific de… urina. Daca e de un galben inchis e vorba de deshidratare, cand e prea clara s-ar putea sa fie vorba de hidratare prea multa. Dar cand e tulbure sau foarte inchisa la culoare si nu ai luat medicamente care sa provoace schimbarea culorii, s-ar putea sa ai pietre la rinichi care irita peretele vezicii. Analiza fizica si examenul de urina pot sa spuna clar despre ce e vorba.

Materiile fecale sunt negre. Daca nu iei medicamente care schimba culoarea fecalelor si nici nu ai mancat ceva cu diversi coloranti care ar putea duce la o culoare mai inchisa a excrementelor umane s-ar putea sa te confrunti cu sange in materiile fecale. E semn clar de ulcer, de cancer localizat la nivel gastrointestinal. Un examen detaliat al materiilor fecale si analize specifice vor spune imediat ce probleme de sanatate ai si vei sti ce sa faci ca sa scapi de aceasta culoare deosebita.

Exit mobile version