Febra, durerile de cap sau durerile musculare si tusea, oboseala extrema. Sunt simptome obisnuite pentru un pacient infectat cu COVID-19. Medicii si specialistii care studiaza pacientii infectati au descoperit in cele 6-8 luni de cand traim cu acest virus si alte simptome neobisnuite ale coronavirusului.
COVID-19 este unul dintre cele mai inspaimantatoare si mai periculoase tipuri de virus pe care le-am vazut in ultimii 50-100 de ani. Nu conteaza ce varsta ai, nu conteaza de unde esti sau ce meserie ai, COVID-19 infecteaza si distruge celula dupa celula pana la lovitura fatala, care duce de multe ori si la deces.
O persoana care are COVID-19 are o multime de simptome, multe dintre ele foarte asemanatoare cu cele de la gripa sau raceala. Febra, dureri de gat si tuse, oboseala, dureri de cap sau dificultati la inghitire si respiratie, dureri musculare, frisoane, dureri in piept, acestea sunt doar cateva simptome care s-ar putea sa nu ne trimita la medic. Pana nu exista un test care sa certifice si sa confirme prezenta virusului in organism nu avem de unde sti daca am racit sau avem o afectiune mai complicata.
Cu milioane de cazuri deja confirmate la nivel global si mii de oameni infectati zilnic, pandemia de coronavirus din 2019 si 2020 pare sa nu se opreasca prea curand. Mai grav este ca virusul a suferit mutatii si s-a adaptat, astfel ca au aparut noi simptome, manifestate in functie de organismul in care ajunge acesta.
Mai jos aveti o lista scurta a celor mai neobisnuite simptome pe care le putem vedea la pacientii infectati, deja documentate si aflate pe lista simptomelor generale de COVID-19.
Probleme gastrointestinale. Aici includem lipsa poftei de mancare, stare de greata, de rau, varsaturi, diaree cronica. Ciudat este ca aceste simptome dureaza doar o zi. Diareea si starea de rau apar frecvent inainte de a aparea febra si simptomatologia respiratorie.
Pierdea mirosului si a gustului. Fara sa existe o congestie nazala ne pierdem subit mirosul si gustul. De la noua la 14 zile dureaza aceasta faza. Acest semnal de alarma poate fi unul care sa ne dea de gandit si sa ne trimita de urgenta la medic pentru o analiza specifica COVID-19.
Schimbari la nivelul pielii. Tinerii care au deja COVID-19 se pot trezi cu leziuni cutanate, usturatoare, pe maini si pe picioare, care dureaza pana la 12 zile. Inca se mai fac studii pentru a se vedea daca nu cumva e vorba de sedentarism si de un stil de viata dezordonat.
Confuzie. Unde infectia este severa apare si confuzia, mai ales la persoanele in varsta. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca virusul produce si schimbari la nivelul chimiei din creier, dezechilibre care se pot agrava in lipsa unui tratament.
Probleme oculare. Ochii celor infectati pot avea vase de sange pronuntate, de dimensiuni mari, ochii pot curge puternic, productia lacrimala poate fi foarte mare fata de perioada de dinainte de COVID-19. Iritarea ochilor si sensibilitatea la lumina pot fi simptome asociate cu problemele oculare.
Sindromul inflamator manifestat la multiple sisteme ale organismului uman. Practic cam toate sistemele principale ale corpului nostru sunt afectate, apar inflamatii la nivelul organelor principale si o stare de rau pronuntata. Inflamatiile nu cedeaza decat dupa disparitia bolii.
Delir. Pe langa probleme mari gastrointestinale si febra, seniorii pot avea si delir odata ce s-au infectat cu COVID-19. Starea de delir poate sa se inrautateasca pe masura ce virusul ajunge sa domine intreg organismul slabit.