Sindromul alcoolic fetal este una dintre afectiunile care pot pune in pericol dezvoltarea copilului in timpul vietii intrauterine

Sindromul alcoolic fetal este afectiunea care apare la copiii expusi la alcool in timpul dezvoltarii intrauterine. Cand cantitatea de alcool din sangele copilului e prea mare apar probleme de dezvoltare la nivelul creierului si probleme de crestere. Defectele si efectele intalnite ca urmare a prezentei acestui sindrom variaza de la un copil la altul, insa toate nu sunt reversibile, din pacate.

Nu exista o cantitate de alcool care sa fie „sigura” pentru consum in timpul sarcini, chiar si cateva pahare pot duce la complicatii grave si la un copil nascut cu diverse probleme de sanatate care nu ar fi existat daca mamica nu consuma alcool cat era gravida…

Simptomele asociate cu sindromul alcoolic fetal pot fi foarte diferite, de la un mix de defecte fizice, intelectuale si cognitive, pana la probleme de functionare si adaptare a organismului la viata de zi cu zi. Defectele fizice pot include ochi mai mici decat e normal sa fie, buza superioara foarte subtire, nas scurt, cu deformari vizibile, piele rea fina intre nas si buza superioara, deformari la membre, degete, incheieturi, crestere intarziata. Apar si dificultati de auz, circumferinta capului e prea mica, creierul e mic, apar si defecte la inima, la ficat, la oase, probleme ale sistemului nervos central si tot ce decurge de aici.

Copiii cu sindrom alcoolic fetal au dificultati mai tarziu in scoala, se adapteaza greu la situatii si medii noi, nu interactioneaza mai deloc, nu pot sa isi controleze impulsurile, comportamentele violente, nu isi dau seama de timp si de trecerea sa, nu pot sa isi fixeze un scop si sa il atinga prin munca si coordonare.

Cauzele sindromului alcoolic fetal sunt clare. Alcoolul intra in sange, ajunge la fetus, trece de placenta si concentratia de alcool din fetus e mai mare pentru ca organismul sau metabolizeaza alcoolul mai incet. Fetusul nu mai are nutrienti suficienti, nu se mai dezvolta corect, organele si tesuturile in dezvoltare au „intarzieri” de crestere si creierul viitorului bebelus va avea cel mai mult de suferit. Primele semne ale bolii apar in primul trimestru de sarcina, asta daca mamica va consuma in mod regulat cantitati mari de alcool.

Complicatiile care vin la pachet cu sindromul alcoolic fetal sau ADHD-ul, deficitul de atentie, comportamente mult mai agresive si contra normelor sociale, probleme psihice, comportamente sexuale nepotrivite etc. Ele se manifesta diferit in functie de gravitatea bolii si de simptomatologia prezenta.

Diagnosticarea sindromului e simpla. Medicul specialist va evalua istoricul medical al femeii insarcinate, va discuta despre consumul sau de alcool, va evalua sarcina pentru a vedea in ce stadiu de dezvoltare e fetusul. De retinut ca acest sindrom nu poate fi diagnosticat pana dupa nastere, deci putem preveni doar efectele nedorite ale consumului de alcool determinand mamica sa renunte din timp sau sa nu consume deloc alcool cand incearca sa conceapa un copil sau cand crede ca deja este insarcinata. Se va monitoriza permanent dezvoltarea bebelusului, se vor face ecografii pentru a se descoperi orice fel de malformatii, deformari ale trasaturilor faciale care trimit cu gandul la sindromul alcoolic fetal. O echipa de medici care va include si un neurolog si un medic specializat in neonatologie va evalua in permanenta fiecare trimestru de sarcina.

Din pacate, tratamente pentru sindromul alcoolic fetal nu sunt, toate defectele fizice si problemele psihice raman pe viata… Totusi, interventiile din timp si monitorizarea dezvoltarii copilului pot sa previna alte complicatii din viata de adult si de adolescent.

Poate fi ameliorata doar simptomatologia asociata cu sindromul alcoolic fetal. O echipa formata din profesori specialisti, terapeuti pentru vorbire, terapeuti fizici si ocupationali, psihologi pot sa lucreze impreuna pentru a ajuta copilul cu probleme sa vorbeasca in mod corect, sa mearga si sa socializeze cat mai bine. Consilierea este foarte importanta mai ales daca exista o simptomatologie agravata, pentru parinti si pentru copiii cu sindromul descris anterior.

Ce e important inainte de orice este constientizarea pericolelor la care sunt supusi copiii cand mamicile consuma alcool mereu in timpul sarcinii si evitarea altor copii nascuti cu aceleasi probleme fix din cauza unor cantitati prea mari de alcool aflate in sangele viitoarelor mame… Daca a aparut sindromul nu prea mai avem ce face, se va chinui si copilul toata viata si ne vom chinui si noi, parintii cu el. Asa ca mai bine renuntam definitiv la alcool daca ne dorim copii si ne bucuram de o viata perfect normala dupa nastere, fara sa ne mai gandim niciodata la alcool si la consumul lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *