Sindromul Guillain-Barre este o afectiune rara cu efecte dezastruoase asupra organismului uman

Sindromul Guillain-Barre este o boala rara manifestata printr-un atac coordonat al sistemului imunitar asupra nervilor. Mainile si picioarele devin tot mai greu de controlat, apar senzatia de slabiciune si furnicaturile, dupa care simptomatologia tipica se raspandeste la nivelul intregului corp si organismul e paralizat. Din pacate, putem trata doar simptomatologia punctual si putem sa reduce durata manifestarii simptomelor, dar nimic mai mult.

Simptomatologia asociata sindromului Guillain-Barre este foarte usor de recunoscut. Simti ca picioarele si mainile te furnica, le simti „moi”, greu de controlat. Primele simptome apar de regula la nivelul fetei si la nivelul mainilor, iar pe masura ce se inmultesc simptomele sindromului Guillain-Barre musculatura slabeste, tonusul muscular e aproape zero si intervine si paralizia locala.

Senzatiile de ace care iti strapung degetele de la maini si picioare, gleznele si incheieturile, imposibilitatea urcarii unor scari, deplasarii pe verticala, dificultatile in timpul vorbirii, al mestecatului, cand inghitim, vedere dubla si imposibilitatea miscarii ochilor, iata alte semne care ne pot duce cu gandul la sindromul Guillain-Barre.

Durerea severa din timpul noptii de la nivel muscular, problemele cu vezica si colonul, anusul, scapari frecvente de urina, materii fecale, ritm cardiac acceleerat, tensiune arteriala variabila, dificultatile de respirat, si ele vor completa tabloul de simptome. Cu doua saptamani inainte de debutul bolii pacientii vor simti o slabiciune generalizata la nivelul membrelor sau la nivelul corpului.

Si ca orice boala rara, si sindromul Guillain-Barre are mai multe forme destul de greu de delimitat in practica, in timpul diagnosticarii, trei la numar, cu manifestari similare celor descrise anterior. Doar o evaluare multidisciplinara si vizite periodice la medic pot ajuta pacientul sa fie diagnosticat corect si tratat cat mai bine pentru forma de sindrom Guillain-Barre de care sufera.

Cauzele sindromului Guillain-Barre nu sunt cunoscute. De regula vedem aparitia primelor simptome la cateva saptamani sau zile de la o infectie respiratorie sau digestiva. Dar se poate ca vaccinarea sau o operatie sa determine aparitia primelor simptome. Infectiile cu virusul Zica, cu SARS-CoV-2, dar si vaccinurile de la Johnson & Johnson sau AstraZeneca impotriva COVID-19 au fost puse pe lista unor cauze probabile in putinele cazuri intalnite.

Sistemul imunitar ajunge sa atace nervii, iar semnalele transmise de acestia catre creier nu mai ajung, de unde si paralizia, slabiciunea, imposibilitatea miscarii.

Sindromul Guillain-Barre poate afecta toate categoriile de varsta, dar riscul de manifestare a simptomatologiei creste odata cu inaintarea in varsta. In multe cazuri documentate, simptomatologia a fost generata de o infectie cu o bacterie din carnea de pui gatita incorect, insuficient, dar am avut si cazuri pornite de la virusul gripal, de la virusul care provoaca hepatita, de la traume si pneumonii, de la virusul Epstein-Barr.

Complicatiile care apar dupa debutul simptomelor asociate sindromului Guillain-Barre sunt diverse si se pot manifesta in functie de severitatea bolii. Putem avea dificultati grave de respiratie, recuperare partiala, dureri mari, cheaguri, rani de la orice fel de presiune, simptomatologie care revine si se agraveaza extrem de repede.

Diagnosticarea sindromului Guillain-Barre se va face cel mai bine de abia dupa debutul simptomelor si trecerea unei perioade de cateva zile, saptamani. De multe ori simptomatologia se confunda usor cu tot ce simt pacientii cu boli neurologice, asa ca diagnosticarea este extrem de dificila. Se va examina istoricul medical al pacientului, se va face un consult fizic amanuntit si se vor observa orice fel de anomalii.

In functie de ce se descopera in urma examinarilor clinici se va recomanda punctie lombara, o electromiografie, teste pentru determinarea conductibilitatii de la nivelul nervilor.

Tratamentele pentru sindromul Guillain-Barre sunt doar pentru simptome, nu exista vreun tratament care sa vindece complet boala. Cel mai popular tratament este plasmafereza, dar se apeleaza si la terapia cu imunoglobulina pentru neutralizarea anticorpilor ce ataca nervii.

Medicametele se vor prescrie doar pentru durere, pentru prevenirea cheagurilor, se va apela si la terapie fizica pentru mai multa mobilitate pe viitor.

Recuperarea dureaza luni sau ani, insa multi pacienti au un parcurs foarte clar. La inceput se inrautatesc simptomele timp de doua saptamani, dupa patru saptamani deja avem platou in privinta simptomelor, manifestarii lor, recuperarea incepe imediat si dureaza 6-12 luni, dar si trei ani, in functie de pacient si de corpul sau.

Dupa sase luni 80% dintre pacienti merg fara ajutor, 60% dintre pacienti se recupereaza complet la nivel motor dupa un an, 5-10% dintre pacienti nu se recupereaza niciodata sau se recupereaza enorm de greu. Copiii, pentru ca si ei pot avea aceasta boala, se recupereaza complet in cele mai multe cazuri, dar si la ei durata recuperarii e destul de mare.

La copii, recuperarile merg mai bine pentru ca organismul este tanar, sistemul imunitar nu are reactii atat de puternice ca in cazul adultilor si posibilitatea organismului de a lupta cu boala este foarte mare. Adultii care se recupereaza aproape complet raman de regula cu multe sechele si s-ar putea astepta la o revenire a afectiunii si a simptomelor asociate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *