Ne ajuta sa dormim, ne regleaza dispozitia, reduce si anxietatea si contribuie la functionarea tesuturilor intestinale, determinand contractia lor si a musculaturii digestive mai ales in timpul digestiei normale. Serotonina, despre ea e vorba, are un nivel optim in corp in majoritatea timpului, insa apar si dereglari ce pot duce la un nivel anormal intr-o perioada scurta de timp. Sindromul serotoninergic este boala care ajunge sa schimbe viata pacientilor cu un nivel exagerat al serotoninei in corp.

Sindromul serotoninergic se manifesta atunci cand avem prea multa serotonina in corp. Serotonina este un neurotransmitator, produsa la nivelul celulelor nervoase din creier si din alte parti ale corpului, fiind influentata si de anumite medicamente luate doar la recomandarea medicilor.

Cele mai multe simptome ale sindromului apar cand se introduce un medicament nou care creste nivelul serotoninei din corp sau cand se iau doze prea mari dintr-un medicament care crestea nivelul serotoninei, luat deja de ceva vreme. Cand corpul proceseaza serotonina diferit sau nu poate procesa atat de multa serotonina avem sindromul serotoninergic.

La inceput simptomele sunt usoare, diaree, stare de rau, greata, dar se pot agrava rapid, ajungandu-se la febra mare, crize, si, uneori, la deces daca nu se administreaza tratament cat mai rapid.

Prima data cand s-a discutat despre acest sindrom ciudat a fost prin anii 1960, cand a fost si descoperit, dupa ce s-au aprobat primele medicamente antidepresive de pe piata. Cum astazi avem mult mai multe medicamente care afecteaza serotonina din corpul nostru cazurile s-au inmultit foarte mult, tot mai multi pacienti sufera de sindromul serotoninergic.

Printre simptomele comune pentru sindromul serotoninergic se numara si: nervozitate mai mare, varsaturi, pupile dilatate, tremur in tot corpul, agitatie, contractii musculare involuntare, spasme musculare, rigiditate, transpiratie, frisoane, miscarile oculare anormale, dintr-o parte in alta, confuzie, dezorientare, delir, ritm cardiac modificat, rapid, temperatura peste 38.5 grade Celsius, crize, batai anormale ale inimii, stari de lesin.

Primele simptome apar la cateva ore, in cel mult 24 de ore dupa ce iei pastilele care cresc nivelul de serotonina si se agraveaza pe masura ce se acumuleaza subtantele sintetice in corp.

Cauzele sindromului serotoninergic sunt clare pentru medici. Doze mai mari de medicamente care influenteaza serotonina si nivelul sau, schimbarea tratamentelor, folosirea de droguri sau produse din plante care afecteaza anormal nivelul serotoninei.

Medicamentele pentru dureri severe, cele pentru tuse si raceala cu dextrometorfan, unele medicamente pentru migrene, pentru HIV/SIDA, antibiotice  si medicamente pentru greata, chiar si medicamente care contin mult ginseng ar putea duce la aparitia simptomatologiei deja descrise.

Diagnosticarea sindromului serotoninergic se va face doar dupa ce se va analiza istoricul medical al pacientului, dupa ce vor fi observate simptomele sale si se va sti clar ce medicamente au fost luate. In completarea observatiei si analizei istoricului medical se vor recomanda analize de sange, de urina, analize specifice pentru detectarea unor infectii din corp, CT, RMN, radiografii, pentru a scoate din discutie orice fel de afectiuni ce pot sa duca la aparitia unor simptome asemanatoare celor asociate cu sindromul serotoninergic. Se vor face analize si la tiroida, la rinichi, ficat pentru a se stabili clar daca e vorba de sindrom sau de alte afectiuni comune.

Tratamentele pentru sindromul serotoninergic depind de severitatea simptomelor dezvoltate. Daca discutam despre simptome usoare se vor reduce simptomele si vor disparea in 24-72 de ore dupa ce se va opri medicamentul care a dus la aparitia lor. In cazul in care simptomele nu dispar rapid se va administra un blocant al serotoninei, ciproheptadina.

Daca avem simptome moderate e nevoie de spitalizare si supraveghere timp de 24 de ore, de tratament monitorizat. La simptome severe deja se ajunge la ATI, unde functionarea corpului si a tuturor organelor poate fi monitorizata permanent.

Dintre tratamentele comune pentru sindromul serotoninergic amintim: sedative, daca apare agitatia, daca sunt si crize ce insotesc alte simptome, perfuzii cu lichide pentru hidratare daca discutam despre febra, oxigen administrat prin intermediul mastilor de oxigen, medicamente pentru tensiune si ritmul cardiac. Se ajunge si la ventilatie mecanica, sedare, paralizia muschilor controlata pentru a reduce febra peste 41.1 grade Celsius, la administrarea de blocante pentru serotonina. Cand se inrautatesc simptomele pacientul trebuie sa se adreseze rapid la cea mai apropiata unitate de primiri urgente din cadrul unui spital cu toate dotarile necesare.

Complicatiile sindromului serotoninergic sunt multiple si foarte periculoase daca nu e tratat la timp. De la crize la probleme cu respiratia, probleme cu rinichii, coma, pana la deces, la toate ne putem astepta. Sa nu uitam de hipertermie, de soc, de rabdomioliza, de acidoza metabolica si de cheaguri de sange.

Prevenirea aparitiei sindromului serotoninergic nu e posibila. Poti doar sa citesti cu atentie prospectul medicamentelor luate, sa monitorizezi nivelul serotoninei din corp, sa discuti mereu cu medicul tau despre doze si despre medicamentele luate zi de zi.