Galeriile si expozitiile de arta sunt locurile perfecte pentru a vedea ce noutati mai apar in pictura, sculptura, de exemplu. Furtul de opere de arta e pedepsit aspru mai ales daca valoarea lor e foarte mare, insa sunt si situatii in care „furtul” e incurajat, asa cum s-a intamplat si in Japonia.
Cand esti invitat la o expozitie de arta contemporana te astepti sa privesti de la o distanta sigura operele de arta foarte scumpe si sa le admiri eleganta si cromatica fascinanta. In general expozitiile de arta sunt organizate cu atentie, totul este foarte bine controlat, iar daca mai sunt si picturi sau sculpturi de ordinul miilor de dolari paza si securitatea sunt sfinte.
Sunt deja celebre furturile de opere de arta din muzee, din marile galerii de arta si goana dupa cei care si le-au insusit fara drept. Indiferent de valoarea lor, operele de arta din expozitii sunt doar pentru privit si admirat, si mai putin pentru furat la miezul noptii. Sau nu?
Tokyo poate intra foarte bine in cartea recordurilor pentru ca e printre cele mai interesante orase din lume. Atat de interesant incat si-a permis sa aiba si o expozitie de arta cu… furt. Desi avea in apropiere si un post de politie, oamenii care s-au adunat la evenimentul inedit nu au fost supravegheati pentru a nu pune mana pe o opera de arta. Politia era acolo doar pentru a controla multimea. Desigur, totul a fost un experiment bine gandit pentru a schimba putin relatia dintre artist si vizitatori.
Mai bine de 200 de oameni s-au adunat nerabdatori sa „fure” ceva din expozitia de arta din Galeria Same, Tokyo, retelele de socializare fiind un mediu de promovare excelent. Celor care au ajuns acolo li s-a spus ca pot intra in galerie dupa miezul noptii pentru a lua o opera de arta. In doar 10 minute intreaga expozitie a fost golita, desi se credea ca va dura 10 zile pana la „furtul” total. Un tanar de 26 de ani a fost un posibil castigator pentru ca a pus mana pe o bancnota de 93 de dolari sau ¥10.000 intr-o rama, parte a operelor lui Gabin Ito. Castigatorul era sa piarda aceasta ocazie pentru ca ajunsese prea tarziu, cu o ora inainte de miezul noptii, cand multimea era deja adunata la galerie.
Unii „hoti” si-au pus operele „furate” in propria locuinta, altii le-au scos la licitatii la cateva ore de la eveniment. Chiar si dupa ce nu mai erau opere ramase in galerie lumea continua sa vina si sa isi doreasca sa „fure” ceva. De abia atunci a intervenit si politia din apropiere. Personalul galeriei nu a asigurat transport sau impachetare pentru „furturi”, asa ca toata experienta a fost cat se poate de reala. Niciun fel de sistem de securitate nu a fost activat pentru ca „hotii” de ocazie sa poata face tot ce isi doresc in galerie.
Doar o singura opera de arta a putut fi „furata” si nicio persoana nu a putut aduce dinafara o opera doar de dragul de a o fura. De asemenea, „hotii” nu au fost lasati sa faca galagie pentru a nu deranja alti oaspeti. Ca niste adevarati hoti toti cei care au venit la galerie si-au insusit operele si au plecat in liniste.
Desigur, Japonia e o tara in care cultura e respectata, japonezii o cauta si o apreciaza, arta e apreciata si ea. Nu am fi vazut asa ceva in Romania, de exemplu, unde oamenii nu sunt atat de disciplinati si constienti de valoarea unei opere precum japonezii. Expozitia de arta a fost un succes in Japonia si a atras atentia si asupra operelor care ajung sa fie prafuite si uitate in niste depozite pana la o alta expozitie.