Sistemele de educatie din lume au inceput sa fie din ce in ce mai ciudate

Educatia nu este la fel oriunde te-ai uita in lume. Sistemele de educatie se adapteaza din mers la cultura, la modul in care gandesc oamenii dintr-o anumita zona si la nevoile lor. Un sistem de educatie sanatos ofera toate cunostintele necesare si valorile pentru ca adultii de maine sa fie cat mai aproape de un job dorit si cat mai siguri pe ei, pe ceea ce pot face. In anumite tari insa sistemul de educatie este un pic mai ciudat, dar eficienta lui nu are de suferit deloc.

La o simpla privire aruncata asupra sistemului de invatamant dintr-o anumita tara vom vedea o multime de diferente fata de altele deja cunoscute. De ce apar aceste diferente? Pentru ca fiecare tara are o cultura, are anumite valori in care cred oamenii si pe care le cultiva, sunt anumite reguli care sunt foarte importante si care se gasesc si in planurile de invatamant locale. Peste toate, sistemele de invatamant moderne au incercat sa se reinventeze de fiecare data si sa aduca cat mai multe lucruri utile pentru elevii de toate varstele. Totusi multe au ajuns sa fie destul de ciudate si poate dintr-o alta lume pentru toti cei care nu traiesc in tarile respective. Cele mai interesante le veti descoperi in randurile de mai jos.

Japonia. Cate litere sunt in alfabetul nostru? 31 ar fi raspunsul corect. Vi se pare dificil sa le invatati pe toate in clasele primare. Mai ganditi-va putin. In Japonia sunt sute sau mii de litere pe care elevii le invata la scoala. Ca sa poata citi si scrie copiii japonezi invata mai multe seturi de litere. Prima data avem Hiragana, cu 46 de caractere diferite. Toate sunt folosite pentru cuvinte cu origine japoneza, sunt utile pentru citit si scris. Cateva miscari ale mainii creeaza literele pe hartie, asa ca pana cand apuci sa faci 46 de „hieroglife” pe hartie ai de exersat nu gluma. Si cand crezi ca Hiragana e ceva S.F. vine si Katakana, doar pentru nume, locuri, cuvinte de origine straina. Sunt 46 de caractere dar e mai simplu de invatat.

Si nu s-a terminat aici cu literele. Avem si Kanji cu peste 2.000 de caractere, dar doar 100 sunt necesare ca sa te poti exprima in scris si verbal cel putin ca incepator. La final mai este si Romaji, un fel de romanizare a caracterelor japoneze. Si uite asa scoala pare dintr-odata mult mai simpla pentru copiii din diverse tari.

SUA. Ce cauta SUA pe aceasta lista, doar are sistem de educatie normal, nu? Insa sunt multe metode de invatare foarte bizare in diverse state. Universitatea din Wisconsin ii invata pe studenti Elvish, limba elfilor, ca sa ii poti intelege pe cei din Stapanul Inelelor. Nu stii cum sa castigi un concurs de frumusete? Te invata Colegiul Oberlin, in Ohio. Ai nevoie de niste sfaturi legate de viata? Nicio problema, Scoala de design din Rhode Island isi invata studentii totul despre sensul vietii, sub forma unui curs de filosofie. Si pentru cei care in facultate incep sa experimenteze viata adevarata si sa bea cu prietenii Universitatea Cornell, New York are un curs de introducere in lumea vinurilor, macar sa stii ce bei si ce sa alegi.

Marea Britanie. Si Marea Britanie uimeste prin ceea ce incearca sa isi invete studentii in universitatile importante din tara. La Universitatea Staffordshire toata lumea e innebunita dupa David Beckham. Cu toate astea cursul si-a schimbat obiectul de studiu in urma criticilor si a devenit un curs de fotbal ca intreg. Universitatea Durham are curs special pentru toti fanii Harry Potter, Harry Potter si Era Iluziei. Totul despre magie, despre scamatorie si trucuri peste trucuri, iata ce au inclus cei care au propus cursul in orele ce urmeaza sa se desfasoare. Multe scoli particulare incearca sa reinventeze invatatul si sa schimbe sistemul de invatamant clasic, prea clasic pentru multa lume. Daca nu vrei ca micutul sa isi tot bata capul cu alfabetul si vrei sa se joace pana la 12 ani e o scoala unde acest vis devine realitate. Vrei sa ai copil specialist in tot ce inseamna tehnologie? E o scoala si pentru asta.

Australia. Cand vine vorba de sistem de educatie ciudat si de cursuri ciudate Australia nu are cum sa nu castige. Sistemul de educatie australian este printre cele mai bune din lume. Scolile Maharishi au impanzit toata Australia in ultimii ani. Ce invata elevii acolo? Totul despre inviziblitate, despre zbor, clarviziune, micutii isi „dezvolta” puterile in acelasi timp. Sunt si multe unitati de invatamant unde este interzis imbratisatul, ochelarii de hipster si multe alte lucruri pe care le-ai vedea la copiii dintr-o scoala normala. Niciun fel de activitate care implica sportul nu poate fi facuta fara supraveghere, niciuna. Parintii au reactionat imediat si au spus ca micutii trebuie sa invete si cum e sa cada, sa se loveasca, sa stie pe viitor cum sa se fereasca. Trebuie sa fie, pana la urma, copii.

Emiratele Arabe Unite. In EAU platesti foarte mult sa iti dai copilul de trei ani in sistemul de invatamant, mult mai mult decat ai plati pentru o universitate de top din Marea Britanie. Te costa peste 15.000 de dolari pe an sa ai micutul la scoala, cu 1.000 de dolari mai mult decat daca ar merge la Oxford cand mai creste. Liceul in Dubai ajunge sa coste si 26.000 de dolari pe an, cu 75% mai mult decat ar costa un singur an de facultate in Marea Britanie. Totul se plateste, transport, activitati extracurriculare, consultatii medicale. Multa lume din EAU s-a mutat de acolo doar pentru ca micutii sa aiba sansa la o educatie normala, fara costuri prea mari, fara rate la banca doar ca sa iti vezi copilul in bancile scolii. Cu asa costuri nu e de mirare ca Dubaiul are cea mai mare rata de alfabetizare din lume. Daca tot platesti atat macar sa invete copilul pana nu mai poate de banii dati, altfel nu se justifica niciun cost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *