In ziua de astazi toata lumea are un calculator pe birou si un telefon in buzunar. Orice dispozitiv de acest tip are nevoie de un OS, sistem de operare, ca sa poata functiona. Windows, Mac OS, Linux sau iOS, Android OS sau Symbian sunt doar cateva exemple de sisteme de operare pentru dispozitive mobile sau tip desktop, laptop.
Insa universul sistemelor de operare nu se reduce doar la Windows, Linux si MacOS. Pe piata mai sunt o multime de OS-uri interesante, dezvoltate pentru diferiti utilizatori, fiecare cu o serie de caracteristici unice, pe care ar fi pacat sa nu le descoperi, macar din curiozitate…
Cele mai performante calculatoare/telefoane de pe piata au si cele mai bune sisteme de operare. Sistemul de operare este un soft esential fara de care nu avem cum sa folosim laptopuri, desktopuri, telefoane smart, tablete. Daca suntem deja obisnuiti cu OS-urile de la gigantii de pe piata IT ar trebui sa stim ca avem la dispozitie alte cateva zeci de alternative, multe dintre ele foarte bune.
Ideea este sa testam si sa vedem ce mai exista pe piata, mai ales daca suntem pasionati de tehnologie. Nu se stie niciodata ce idei ne vin si ce fel putem sa folosim sistemele de operare moderne despre care nici macar nu am auzit pana acum. Iata in continuare doar cateva dintre cele mai interesante sisteme de operare pe care le poti testa imediat.
KolibriOS. Este cel mai mic sistem de operare care beneficiaza de o interfata grafica, GUI. A fost un derivat al MenuetOS, este disponibil in doua versiuni, una de 1.44 MB basic si una de 3 MB cu niste functii in plus. Desi pare foarte mic ca dimensiune, KolibriOS este perfect functional si ofera cam tot ce te-ai putea astepta de la un sistem de operare. Putem sa il accesam de pe orice fel de mediu de stocare, poate sa citeasca si sa recunoasca fisiere de sistem FAT32, NTFS, EXT3/4, are si editor de text, client de e-mail si client HTTP.
Firefox OS. Mozilla, compania din spatele celebrului browser web Firefox, a incercat sa faca un sistem de operare si o platforma pentru telefoane, tablete. Sistemul a primit numele Boot2Gecko la inceput si s-a transformat din considerente comerciale in Firefox OS. Sistemul de operare de la Mozilla este construit pe standarde web open tip HTML, CSS, JavaScript. Seamana la nivel GUI cu Android la nivel de home screen, bara de notificari. Nu suporta aplicatii ative, doar aplicatii web dezvoltate cu HTML5, CSS3 sau JavaScript. Tot ce se afla in interiorul sau e o pagina web care ruleaza cu procese separate in browser, manager de contact, dialer etc.
Slax. Este un sistem de operare simplu, portabil, bazat pe Slackware Linux, cu versiune live disponibila. Are doar 220 MB, contine aplicatii esentiale, functionalitate sa se poate extinde cu module. Daca deschizi un modul se instaleaza un soft automat. Este pana la urma un Live OS, poate rula de pe orice mediu de stocare extern, nu are nevoie de instalare. Are pana si persistent storage, datele si preferintele sunt salvate in dispozitivul de stocare pe care e instalat OS-ul.
Ubuntu Touch. Da, stim deja de Ubuntu, un sistem popular gratuit, alternativa excelenta la Windows, dar stiti ca exista si Ubuntu pentru telefoane, tablete? Ubuntu Touch a fost un sistem de operare bazat pe Linux pentru telefoane, concentrat mai ales pe continut si nu pe control. Telefonul putea fi accesat mai usor, continutul sau era la un touch distanta. Fiecare margina a ecranului avea un scop precis, functionalitati integrate, orice doreai era la un touch distanta, nu trebuia sa cauti prin meniuri nimic.
ReactOS. Daca vrei o alternativa la Windows si cauti ceva mai deosebit poti incerca ReactOS. Este gratuit, open source, este bazat pe principiile arhitecturii NT de la Windows. Kernelul este scris de la zero, se bazeaza pe WINE. Asa ca ai suport pentru aproape toate driverel din Windows, poti sa rulezi multe programe din Windows, are un GUI similar cu Windows XP/2003. ReactOS si-a dorit sa fie un sistem de operare care inlocuieste Windows, functional si fara probleme de compatibilitate.
Tails. E o distributie Linux bazata pe Debian. Poate rula in varianta live de pe orice mediu de stocare extern, ruleaza direct din RAM, toate fisierele si istoricul de navigare sunt sterse cand sistemul de operare este oprit. Viata privata chiar conteaza pentru creatorii Tails, asa ca ai la dispozitie o multime de instrumente de securitate, inclusiv reteaua Tor, instrumente criptografice care pot sa cripteze fisiere, e-mail, tot ce vrei. Ai si mod incognito la dispozitie, ca sa fii anonim cat folosesti Tails.
Qubest OS. Sistemul de operare se bazeaza pe Xen, X Window si Linux. Este un sistem sigur, foloseste o abordare tip security-by-isolation, cu multe domenii de securitate implementate ca masini virtuale. Fiecare domeniu are setul sau de restrictii deja implementate. Orice incercare de furt de date va fi imposibila pentru ca, de exemplu, un browser va fi total separat de restul lucrurilor din sistem.