Actiunile politice si politica dintr-o anumita regiune, dintr-un stat au loc intr-un context definit de sistemul politic. Sistemele politice sunt prezente peste tot in lume, sunt foarte diferite sau sunt asemanatoare, au anumite elemente in comun sau se incadreaza in niste directii politice la care te-ai fi asteptat.
Nu e greu sa iti dai seama ce sistem politic e intr-o tara, daca ai putina cultura generala si esti atent la trasaturile politicilor practicate acolo. Cunoasterea sistemelor politice principale din lume este foarte importanta pentru cultura generala, pentru intelegerea unor decizii politice si a unei dinamici politice pe care o vedem constant in fata noastra, despre care ajungem sa citim.
De exemplu, avem un sistem politic tipic SUA, unde avem alegeri directe si indirecte in acelasi timp, puteri impartite intre Guvernul Federal si guvernele de stat. Marea Britanie vine si ea cu un altfel de sistem democratic, fostele tari coloniale urmeaza modelul Marii Britanii, inclusiv India si multe tari din Asia. Tarile africane urmeaza un model european in privinta sistemului politic, un fel de mix intre sistemul politic american si sistemul politic britanic.
Un sistem politic nu este altceva decat un set de interactiuni prin care valorile sunt alocate in mod autoritar unei societati. Cu alte cuvinte avem procesul prin care se iau decizii guvernamentale oficiale, este un cadru pentru toate actiunile politice dintr-o anumita zona bine delimitata. Sistemele politice sunt destul de dificil de inteles in profunzimea lor daca nu ai studii de specialitate sau nu esti implicat direct in politica.
Diferentele dintre sistemele politice actuale sunt destul de mari si de evidente. De pilda, in SUA, presedintele e ales direct, cu ajutorul Colegiilor de Electori. Daca presedintele are toate voturile electorale dintr-un stat poate castiga si alegerile finale. 52 de voturi electorale din California pot fi ale candidatului care castiga statul respectiv, asta inseamna ca are deja 52 de voturi in favoarea sa. Fiecare stat are doi senatori, indiferent de marimea si de populatia sa. Fiecare stat are o legislatie dupa care se ghideaza si un guvernator care e ales in mod direct.
In Marea Britanie, sistemul politic este bazat pe reprezentare proportionala. Castigatorul circumscriptiei electorale e acela care are mai multe voturi decat cel mai apropriat candidat. Nu exista conceptul de majoritate absulta in fiecare circumscriptie electorala.
Mai avem si modelul european, democratic, unde presedintele e ales direct sau e nominalizat si membrii Parlamentului sunt alesi in functie de modelul Westminster. In Marea Britanie Regina este seful „ceremonial” al Guvernului, in rest avem presedintele este seful „ceremonial” al Guvernului. In unele tari Europene si in India presedintele e ales si indirect, asta in vreme ce in alte parti presedintele si membrii Parlamentului sunt alesi doar direct.
Alte sisteme politice comune pe care le gasim in diverse parti ale globului:
Democratia. In cadrul sistemelor democratice fiecare individ are dreptul sa participe la luarea unor decizii importante. Avem democratie directa, un exemplu este Atena, unde fiecare cetatean are ceva de spus, in mod egal, in privinta deciziilor guvernamentale, tehnic vorbind. Alta democratie este cea reprezentativa. Cetatenii aleg reprezentanti care fac legea. SUA e cel mai bun exemplu, acolo presedintele este ales de catre electori, care au decizia in mana.
Republica. Teoretic republica e un sistem politic in care guvernul ramane supus celor guvernati. Cetatenii legimiteaza guvernul, uneori o democratie reprezentativa poate fi considerata republica. Tipuri de republici: incoronata, monarhia constitutionala e cel mai bun exemplu, monopartinica, capitalist, federal, parlamentar.
Monarhia. Cand ne gandim la monarhie ne vin in minte sistemele politice din tarile europene medievale. In monarhii conducatorul nu este ales intotdeauna de catre vocea poporului sau de catre reprezentanti. Monarhul, regele, regina este seful statului pana la abdicare sau pana la deces. Regele sau regina are ultimul cuvant cand se iau decizii importante pentru tara. Si aici sunt mai multe tipuri de monarhie. Avem monarhia absoluta, unde monarhul chiar are ultimul cuvant ori de cate ori se iau decizii. Monarhii constitutionale intalnim in Marea Britanie, in Spania sau Suedia, in Danemarca. Alte tipuri de monarhii: ducatele marele ducate, monarhiile elective-aici monarhul este ales, monarhii non-suverane.
Comunismul. La baza statelor comuniste se afla ideologia destul de veche apartinand lui Marx si/sau Lenin. Ideea e simpla in acest sistem pe care l-am avut si noi, in Romania, pana in 1989: toate bunurile sunt detinute la comun, nu exista proprietate privata, bunurile sunt la dispozitia tuturor, dupa nevoile fiecaruia. Practic e egalitate, dar o egalitate fortata, din care nimeni nu are de castigat.
Dictatura. Avem un dictator care guverneaza tara. Toate deciziile ii apartin, sistemul politic este condus de un grup mic de oameni care are toate puterea in mana. Cea mai comuna forma de sistem politic bazat pe dictatura e dictatura militara, unde o organizatie militara guverneaza, este la carma sistemului politic. Armata exercita o presiune constanta asupra guvernarii, ajungand sa conducat de facto intreaga tara.