Romania e o tara cu o istorie lunga si simboluri importante, pe care ar fi bine sa le cunoastem si recunoastem oricand

Simbolurile nationale sunt foarte importante pentru orice stat. In cazul nostru ele sunt drapelul, ziua nationala si stema, sigiliu, alaturi de imn. Ele sunt precizate clar in Constitutie si reprezinta cartea de vizita a Romaniei. De cate ori ne raportam la Romania intr-un cadru oficial le vom folosi si le vom respecta semnificatia.

Ca orice alta tara, si Romania are cateva simboluri pe care oriunde le-ai vedea, in orice colt din lume, stii ca reprezinta tara ta. Cunoasterea simbolurilor si semnificatiei lor este de dorit, chiar si ca o informatie de cultura generala. Dincolo de simbolistica si de puterea pe care o au aceste simboluri nationale, ele vor fi intotdeauna o modalitate de a te raporta corect la tara si la tot ce a insemnat si inseamna ea. Mai jos gasiti toate simbolurile nationale si detalii despre fiecare in parte, alaturi de date importante legate de ele.

Drapelul. Avem tricolorul romanesc, albastru, galben, rosu, cu asezarea culorilor pe verticala. El este arborat la toate institutiile importante din tara, este prezent in competitii sportive sau la primirea sefului statului in diferite tari. Ziua Drapelului National este 26 iunie.

Ziua Nationala a Romaniei. A fost proclamata prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990 si este 1 decembrie. Este sarbatoare publica, cu trimitere directa la 1 decembrie 1918, cand s-a infaptuit Marea Unire, unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. S-a semnat si proclamatia de la Alba Iulia. In fiecare an aceasta zi este libera prin lege, nu se lucreaza, se organizeaza diverse manifestari si se reafirma parte din istoria nationala si din valorile noastre nationale in discursuri si materiale audio-video.

Stema statului si sigiliu. Stema este un simbol al statului roman national, suveran, independent, unitar, indivizibil. Sunt doua scuturi, unul mic si unul mare, suprapuse. Scutul mare e albastru si se identifica prin acvila de aur cu capul intors spre dreapta, ciocul si ghearele ei sunt rosii, aripile larg deschise. In cioc acvila are o cruce ortodoxa de aur, in gheare poarta o sabie si un buzdugan. Scutul mic face trimitere la stemele Tarii Romanesti, Moldovei, Banatului si Olteniei, la stema Transilvaniei, Maramuresului si Crisanei. Alaturi de ele vedem si o reprezentare a tinuturilor Marii Negre.

Sigiliul statului roman este simbol al suveranitatii nationale si garant al autenticitatii actelor statului. Reprezentarea sa este simpla, avem stema Romaniei.

Imnul national al Romaniei. In prezent este „Desteapta-te, romane”, imn care se canta mereu incepand din 1990. Versurile sunt ale lui Andrei Muresanu, poezia devenita mai tarziu imn se numea „Rasunet”. Dar acesta nu e primul imn al Romaniei. Prima data am avut un imn numit Marsul triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnitor, adoptat inca din 1862, cat timp domnitor era insusi Alexandru Ioan Cuza. Nu avea versuri insa, textul l-a primit in 1881, cand Vasile Alecsandri a compus special niste versuri. Imnul urma sa fie Traiască Regele – Imnul Regal roman. Regele Carol I a fost primul care l-a auzit intonat. Este de altfel cel mai longeviv imn al Romaniei.

Dar a venit abdicarea Regelui Mihai si imnul s-a schimbat din nou. Republica Populara Romana a avut un imn deosebit din 1948, intitulat „Zdrobite catuse”. Versurile erau ale lui Aurel Baranga, muzica apartinea lui Matei Socor. Din 1953 am avut ca imn de stat „Te slavim, romane”. Era un imn cu mesaj foarte clar, de prietenie cu Uniunea Sovietica si aderenta subtila la indeologia stalinista.

1975 venea cu alt imn al Romaniei, „Pe-al Nostru steag e scris Unire”, cu muzica de Ciprian Porumbescu. Dupa doi ani auzeam si „Trei culori cunosc pe lume”, cu inspiratie dintr-un cantec patriotic mai putin cunoscut de Ciprian Porumbescu.

Dupa revolutia din 1989 s-a intonat fara intrerupere imnul „Desteapta-te, romane”, pe muzica de Anton Pan si versurile lui Andrei Muresanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *