Sportul de performanta a fost mereu punctul forte al tarii noastre. Am avut mereu sportivi de care am fost mandri, care ne-au facut sa lacrimam si sa strigam, sa ii sustinem in fata televizoarelor. Lumea sportului a fost uimita de performante de invidiat obtinute de romani care au crezut in ei si in puterile lor si au incercat sa dea tot ce au avut mai bun pentru rezultate fenomenale pentru ei si pentru tara noastra.
De 1 Decembrie merita sa ne amintim de cei mai buni dintre cei buni. De sportivi care au fost un motiv in plus de mandrie pentru noi, de mandrie ca suntem romani si traim in aceeasi tara cu ei. Romania are valori uriase in sport si a stiut mereu sa le ofere si celor din strainatate si sa le arate cat de multe putem face noi daca ne dorim foarte mult si avem rabdare si ambitie…
Gabriela Szabo. Sportiva din Bistrita a reusit sa aduca numele Romaniei pe buzele tuturor in 1999. Atunci era numita cea mai buna atleta a lumii, cu doua noi recorduri mondiale la 2.000 m si 5.000 m, in 1998 si 1999. A fost la un moment dat si Ambasador Onorific al Turismului Romanesc, a contribuit la orgnizarea crosului care ii poarta numele si a devenit si ministru al Tinerutului si Sportului in 2014. E un exemplu rar de determinare si de forta cum nu vezi foarte des la o femeie, e o romanca sincera si pusa mereu pe treaba care a demonstrat lumii intregi ca romanii, daca isi propun ceva, reusesc pana la capat sa indeplineasca acel lucru.
Iolanda Balas. Alta personalitate uriasa a sportului romanesc, doamna Iolanda Balas a avut performante excelente in atletism, la sarituri, proba dominata fara probleme aproape 10 ani. Are si un record mondial, 10 ani a castigat pe banda rulanta 150 de intreceri si a depasit, atentie, de 14 ori recordul mondial la saritura in inaltime, 1.75-1.91 metri. Nu a parasit atletismul dupa retragerea din competitii si a devenit arbitru, are si un stadion numit in cinstea sa. Domnia sa este un exemplu excelent pentru generatiile de sportivi tineri si pentru cele ce vor urma, un sportiv roman care a demonstrat lumii si ne-a demonstrat ca ambitia si determinarea pot sa ne ajute sa facem multe, daca ne tinem de treaba.
Ivan Patzaichin. Este din Tulcea, a fost membru al Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti, si este cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice in anii 1968, 1972, 1980 si 1984. A fost multi ani antrenor al lotului national de caiac-canoe, a avut si o asociatie care ii poarta numele, care si-a propus sa dezvolte durabil zona Mila 23 si sa protejeze biodiversitatea de acolo. El e cel mai bun exemplu de roman simplu care a reusit tot ce si-a propus si s-a descurcat chiar si in cele mai grele conditii.
Ilie Nastase si Ion Tiriac. Ilie Nastase a reusit performanta sa fie numarul 1 mondial de doua ori, doi ani la rand, 1972 si 1973. Cu un joc exceptional pe teren si implicare foarte mare in tenis si in lumea tenisului romanesc, Ilie Nastase a dovedit nu o data ca romanii pot face performante de care sa stie o planeta intreaga. De cealalta parte, Ion Tiriac a castigat si el multe titluri, unele alaturi de Ilie Nastase, a castigat si turneul de la Roland Garros din 1967. El detine licenta pentru turneul de tenis BCR Open Romania si are in Brasov, orasul unde s-a nascut, Arena Ion Tiriac.
Helmuth Duckadam. Chiar daca nu prea ai tangente cu lumea fotbalului tot ai auzit de celebrul Helmuth Duckadam. Este eroul de la Sevilla, a aparat pentru nationala Romaniei in niste momente critice si are un record mondial cu 4 penalty-uri aparate consecutiv in finala Cupei Campionilor dintre Steaua Bucuresti si FC Barcelona. Duckadam a fost mereu alaturi de sportivi si de lumea fotbalului si a demonstrat ca romanii pot absolut orice daca sunt putin atenti in jurul lor si se concentreaza.
Gheorghe Hagi. E regele sportului cu balonul rotund, e cel mai bun jucator de fotbal roman de pana acum, este cel mai bun marcator al nationalei de fotbal a Romaniei. Toate performantele sale nu au putut fi egalate, toata lumea il stie peste hotare si il respecta. Hagi e exemplul de roman pentru ca nu se poate nu exista si performanta in domeniul in care activezi e extrem de importanta.
Nadia Comaneci. Este prima gimnasta din lume care a primit nota 10 de la toti arbitrii intr-un concurs olimpic, in 1976, la Montreal. Este pe buna dreptate una dintre cele mai bune sportive ale secolului al XX-lea. Este si primul sportiv roman cu un discurs la Natiunile Unite, in 2000. Nadia Comaneci ne-a demonstrat tuturor ca romanii pot face performante si pot sa fie pe podium indiferent de unde vin si ce background au in spate.
Simona Halep. Constanteanca a uimit lumea tenisului mondial, ajungand in cativa ani pe primul loc in clasamentul mondial WTA. A avut 64 de saptamani pe podium, este a zecea jucatoare de tenis care s-a mentinut in clasamente ca lider al circuitului pe o perioada atat de lunga. A castigat tot ce se putea castiga, Roland Garrros, 2018, Wimbledon, 2019, dar a fost la un pas de trei finale importante, Roland Garros si Australian Open. A fost insa in finala Turneului Campioanelor din 2014. Cu 20 de turnee castigate la simplu, Simona Halep ramane cea mai titrata jucatoare de tenis din istoria recenta a Romaniei. In 2018 este desemnata Jucatoarea Anului de WTA, dar si cel mai dominant jucator de tenis al anului tot in 2018. Simona este exemplu cel mai bun ca atunci cand romanul e perseverent si vrea neaparat sa fie in top reuseste fara nicio problema.