Site icon RATB

9/11: 20 de ani. Cum s-a schimbat lumea dupa atentatele din 11 septembrie 2001?

Atentatele de la 11 septembrie 2001 au schimbat complet lumea in care traim

Se implinesc 20 de ani de la momentul 11 septembrie 2001. 20 de ani de cand lumea intreaga s-a schimbat in urma atentatelor care au afectat SUA si intreg globul, prin repercusiunile lor. 2.977 de oameni au fost ucisi in atentatele cele mai grave din istoria recenta, peste 6.000 de oameni au fost raniti si 19 atacatori au deturnat patru avioane de linie si au murit in incercarea lor de a obtine atentatul perfect. Sunt cifre care aduc aminte de efectele actelor teroriste asupra unei natiuni si de rezultatele unor actiuni de „razbunare” din partea unor dusmani ai statelor puternice.

In dimineata zilei de 11 septembrie 2001 nimeni nu se astepta la ce avea sa urmeze. Era o zi frumoasa in New York, cu soare, cer senin si multa liniste. O zi obisnuita. Intr-o fractiune de secunda totul s-a schimbat. La ora 8.46 locala Turnul de Nord al World Trade Center, complex format din sapte cladiri impunatoare, cu mii de angajati in el, a fost lovit in plin de un avion de linie, cursa American Airlines 11, intre etajele 93-99.

17 minute mai tarziu, o alta cursa, United Airlines 175 lovea si ea in plin Turnul de Sud al World Trade Center, fiind afectate etajele 77-85. La ora 9.37 un al treilea avion de linie, American Airlines 77 intra cu viteza maxima in latura vestica a Pentagonului.

La 10.03 al patrulea avion, deturnat si el, cursa United Airlines 93, care urma sa ajunga cel mai probabil in Casa Alba, s-a prabusit undeva in Pennsylvania, pe un camp, dupa ce pasagerii de la bord au reusit sa preia controlul asupra avionului (din nefericire avionul nu a putut fi readus la o altitudine suficient de mare pentru zbor si s-a prabusit).

Patru avioane, 19 atacatori sinucigasi si trei cladiri afectate, dintre care doua, turnurile World Trade Center, au disparut de pe fata pamantului, prabusindu-se la scurt timp dupa loviturile primite. O a treia cladire din complex, cladirea 7 s-a prabusit si ea. Acesta a fost bilantul unei zile tragice pentru SUA si pentru intreaga planeta. Cautarile supravietuitorilor prabusirii turnurilor au continuat luni intregi, fara prea mare succes…

In urma atentatelor lumea s-a schimbat. Care au fost principalele schimbari la care am asistat dupa momentul 9/11?

Securitatea pe aeroport a devenit mult mai stricta. Pana in 11 septembrie 2001 nu vedeam cozi lungi pe aeroport si verificari de securitate complexe. TSA-ul sau Transportation Security Administration, in SUA, nu exista. In toata lumea au fost impuse masuri draconice pentru a preveni alte atentate asemanatoare. Toate usile din avioane sunt protejate mai bine ca sa fereasca pilotii de orice intruziune nedorita, procesul de scanare a bagajelor si a pasagerilor e mult mai strict dupa 9/11. Au fost introduse si tehnologii moderne de scanare, de detectare a obiectelor periculoase, a eventualelor dispozitive explozive.

A aparut Departamentul Securitatii Nationale. A fost infiintat la 11 zile dupa atacul din 11 septembrie 2001. El se ocupa de strategia internationala si de securitatea nationala a SUA. Se fac investigatii permanente, se aduna informatii constant pentru a se evita alte atentate de o asemenea anvergura. Se ocupa de orice fel de actiuni antiteroriste, de prevenirea dezastrelor si de securitatea nationala mentinuta la un nivel excelent. Cu ajutorul sau au fost evitate multe incercari de atentate de-a lungul timpului.

Securitate sporita si in afara aeroportului. Nu doar in aeroport am vazut masuri de securitate duse de multe ori la extrem, ci si in alte zone, in scoli, institutii. S-au introdus usi care se inchid singure pentru a garanta siguranta celor din interior, tastaturi speciale. Si in SUA, si in toata lumea, accesul in cladiri importante se face doar dupa ce treci de securitate, dupa ce esti inregistrat si doar cu anumite tipuri de cartele speciale. Multe cladiri au si bariere care nu permit masinilor sa intre in ele intr-o incercare de atentat.

A crescut numarul deportarilor. Au aparut multe restrictii la imigratie, s-au intensificat eforturile de deportare. Deportarile criminale si cele obisnuite aproape ca s-au dublat in ultimii 10-15 ani cel putin pe teritoriul SUA. Cei mai multi deportati erau acuzati de diverse acte criminale, dar nu erau neaparat si acuzati. A fost rezultatul firesc al atentatelor de la 11 septembrie 2001 si o incercare a administratiei Bush de a pastra securitatea nationala la un nivel cat mai bun.

Au aparut noi cuvinte in vocabularul nostru. Pana la 9/11 nimeni nu folosea termenul Razboi impotriva terorii sau terorism. Securitate nationala, terorist, alerta terorista, terorism, actiuni antiteroriste, iata doar cateva cuvinte pe care am ajuns sa le utilizam tot mai des dupa atentate si care au devenit la fel de „banale” in vocabularul nostru de zi cu zi.

Supravegherea a fost mult mai stricta si mai complexa. Au fost ascultate mai multe telefoane, s-au monitorizat e-mail-urile, informatiile personale de la persoane care puteau fi implicate in atentate au fost obtinute mai usor. Peste tot in lume autoritatile au incercat sa previna atentate prin adunarea de informatii cat mai relevante prin orice mijloace, atunci cand a fost cazul.

S-a schimbat modul in care primim stirile. Pana la 11 septembrie 2001, multe redactii americane evitau sa ofere informatii si despre ce se intampla in plan international, insa dupa atentate televiziunile de stiri au inceput sa transmita din ce in ce mai multe stiri din toata lumea. Atunci a aparut si adevaratul Breaking News, s-a schimbat prima pagina a ziarelor, au aparut titlurile cu un corp de litera foarte mare, imaginile mari pe prima pagina, deschiderile care socau, care atrageau atentia. Plus ca a fost prima data in istoria recenta cand un eveniment extrem de important, atentantele, a fost „acoperit” non-stop, cu transmisii si stiri dese, informatii noi, analize, care au durat peste 93 de ore fara intreruperi.

Exit mobile version