Istoria Ajunului Craciunului nu este una foarte cunoscuta, dar e interesanta si e bine sa o stii

E 24 decembrie, Ajunul Craciunului. Cu totii ne pregatim de ziua de Craciun, de cadouri si de mese festive alaturi de toti membrii familiei, de revederi emotionante. Ajunul Craciunului este o seara sau poate o zi in care toata lumea incepe sa isi puna dorinte si sa se gandeasca la tot ce e mai bun, incepe si distractia care va continua trei zile si trei nopti. Despre Ajun nu se cunosc prea multe si prea putina lume sta sa se gandeasca de unde a inceput aceasta sarbatoare si ce semnificatii mai are… Le vom descoperi pe toate in randurile ce urmeaza.

Ajunul Craciunului e o zi si o seara magica pentru intreaga familie. In functie de regiunea in care te afli si de cultura careia ii apartii Ajunul Craciunului poate insemna o zi intreaga, cea de dinaintea Craciunului, 24 decembrie. Seara de Ajung de Craciun sau dupa-amiaza Ajunului sunt dedicate cadourilor date in familie, fiecare membru al familiei va primi cate ceva, toata lumea se va aduna in jurul bradului de Craciun.

In Ajun de Craciun este sarbatorita nasterea lui Iisus Hristos. Originile sarbatoririi Ajunului Craciunului nu sunt foarte clare. Dar se crede ca undeva in jurul anului 300, in Roma, ziua nasterii Mantuitorului a fost stabilita pe 25 decembrie. Pe de alta parte aceasta data reprezinta ziua in care are loc de regula si solstitiul de iarna, ziua devine iarasi mai lunga decat noaptea. In unele culturi data de 25 martie ar fi fost cea in care Fecioara Maria afla ca a ramas insarcinata cu Iisus. 25 decembrie era sarbatoare traditionala la romani, era sarbatorit zeul soare Sol.

Ajunul nu e doar motiv de bucurie. Prin 1521, chiar pe 24 decembrie, au fost niste revolte in Wittenberg, Reformarea incepea sa prinda putere in Germania. In ciuda unor interdictii oamenii au primit paine si vin la slujba de la Andreas Carlstadt. Multimea a distrus lampi de biserica, a cantat diverse melodii ca sa nu permita corului sa isi faca treaba si a intimidat preotii. In timpul Primului Razboi Mondial am avut armistitiul de Craciun inceput fix de Ajun, in 1914, demonstrandu-se inca o data ca binele invinge.

Data traditionala de sarbatorire a Craciunului dateaza asadar de prin 273 d.Hr. Doua festivaluri pagane in cinstea soarelui erau sarbatorite in acea zi si e posibil ca 25 decembrie sa fi fost un contraatac al influententelor paganistice.

Insa pana la Ajunul Craciunului avem povestea biblica a Craciunului, care incepe cu Imparatul Roman Augustus care a propus un recensamant. Iosif din Nazaret calatoreste la Betleem cu sotia gravida, Maria, ca sa fie numarata si ea. Dar incep durerile travaliului si cei doi nu gasesc un loc sa stea, asa ca Maria naste un baietel intr-un staul. Mai tarziu un inger trimis de Dumnezeu se arata pastorilor informandu-I de nasterea Salvatorului. Pastorii ajung la Betleem, unde il descopera pe micutul Iisus. Dupa acest moment mesajul lor, cel ca s-a nascut Iisus Hristos, ajunge la toata lumea.

Dincolo de traditie, Ajunul Craciunului e si despre mancare. Multe familii din toata lumea servesc aceleasi preparate an de an pe 24 decembrie. In unele culturi se mananca carnati cu salata de cartofi, rata fripta, la cuptor, fondue, branzeturi, poate si fructe sau orice alte preparate speciale pentru sarbatori, alaturi de familie si de prieteni

Sarbatorirea Ajunului Craciunului nu prea avea legatura cu tot ce tine de cadouri si cu brazii in trecut. Martin Luther a jucat un rol important in transformarea completa a sarbatoririi Craciunului si a Ajunului. In secolul 16 el a militat pentru asocierea nasterii lui Iisus Hristos cu ocazia celebrarii familiei, moment in care oamenii isi pot da cadouri. De atunci avem si darurile de sub brad din Ajun si din ziua de Craciun.

La catolici exista Liturghia din Ajunul Craciunului, slujba ce are loc de obicei la miezul noptii. Crestinii protestanti au si ei Christvesper chiar in Ajun, undeva pe la ora 6 pm.

Revenind la traditii, acestea nu sunt limitate, fireste, doar la mese si cadouri. De exemplu, germanii lasa niste incaltari afara pentru Mos, suedezii petrec cu familia si prietenii la mese imbelsugate in Ajun de Craciun, in vreme ce islandezii lasa afara o farfurie plina de bunatati pentru Yule Lads.

In Finlanda cei care au persoane decedate in familie merg la cimitir si aprind lumanari, curata mormintele, iar in SUA se lasa prajiturele proaspat facute si lapte caldut pe un scaunel, masa, langa brad, pentru Mos Craciun fix de Ajun, ca sa aiba energie sa ajunga la toooti copiii care au fost cuminti.

Pana la urma Ajunul Craciunului ni-l petrecem fiecare cum dorim, important este sa fim alaturi de familie si de cei dragi, sa ne relaxam si sa uitam macar pentru cateva zile de tot ce ni s-a intamplat in anul ce a trecut. Ajunul Craciunului nu e doar despre cadouri si mancare, e despre reintregirea familiei, despre zambete, despre imbratisari si, cel mai important, este despre recunostinta pentru tot ce avem si despre iubire si apreciere.