Ne mai despart doar cateva ore de Noul An. Revelionul este petrecerea care marcheaza trecerea din anul vechi in anul nou peste tot in lume. Cu sampanie, multe artificii, mese imbelsugate, alaturi de familie, dar si cu multe sperante si dorinte, asa intra oamenii in Noul An in orice colt al Globului.
Despre Anul Nou si revelion se tot vorbeste cat tine luna decembrie, pregatirile se fac cu luni inainte, mai ales daca plecam si in concediu. Desi credem ca stim destul de multe despre revelion si trecerea in Noul An sunt o multime de informatii la care nu ne-am gandit pana acum, pe care merita sa le descoperim in aceasta perioada.
Este ultima zi din an, toate pregatirile pentru revelion si pentru Noul An sunt pe sfarsite. Nu avem decat sa asteptam ultimele secunde ale unui an foarte greu, in care am avut o multime de provocari si sa ne bucuram de ce ne va oferi noul an.
Intre timp nu ar strica sa ne gandim putin ce e cu aceasta sarbatoare care se repeta an de an si de unde a pornit totul. Cu toate ca stim prea bine ce inseamna trecerea dintre ani, revelionul, ce presupune fiecare moment in parte, sunt destul de multe lucruri la care nu ne-am gandit sau pe care nu le stim. Care ar fi acestea?
1. In trecut, in calendarul roman, prima zi a anului era… 1 Martie. Calendarul roman avea doar 10 luni si incepea cu martie. A trecut ceva timp pana sa fie mutata data de inceput a anului nou pe 1 ianuarie. In 1582 calendarul gregorian a stabilit data de 1 a lunii ianuarie ca o data in care se celebra intrarea in Noul An.
2. Promisiunile de Anul Nou. La fiecare final de an oamenii din toata lumea isi fac promisiuni lor insusi pentru anul ce urmeaza. Unele se refera la schimbari de comportament, altele la niste scopuri de atins in lunile ce urmeaza. Multe promisiuni sunt dintre cele mai ciudate de multe ori, insa asta nu ii impiedica pe oameni sa spere la o schimbare.
Practica promisiunilor facute chiar la miezul noptii, la trecerea dintre ani este foarte veche si e respectata indiferent de cultura sau de zona in care se afla oamenii. Cea mai frecventa promisiune este cea legata de relatia in care te afli si de timpul cat mai indelungat petrecut alaturi de partener. Daca intri in Noul An fara promisiuni facute s-ar putea sa nu reusesti mare lucru din ce iti propui. Cel putin asa spune o superstitie frecvent invocata.
3. Anul Nou Chinezesc sau un altfel de inceput. In China anul nou nu prea are legatura cu restul sarbatorilor prilejuite de acest eveniment, in toata lumea. Acolo Anul Nou e aproape de inceputul primaverii, cand e luna plina a primei luni „lunare”. Data in care pica revelionul la chinezi variaza, poate fi 21 ianuarie sau chiar 21 februarie. Important este ca si in China avem un revelion si chinezii chiar stiu cum sa petreaca in stil mare.
4. Primul revelion din istorie. Prima trecere in Noul An a avut loc acum 4.000 de ani de catre babilonienii antici. Nu au fost petreceri uriase si nu a curs sampanie, insa s-ar putea sa fi fost cel mai frumos revelion ever. Mai modest, ce-i drept, fara atat de mult fast, dar cu suficienta emotie pentru un an intreg.
Revelionul era inainte pe 20 martie. Primele indicii legate de o celebrare ceva mai bine „inchegata” sunt din 2000 i.Hr. si vin din Mesopotamia.
5. Sarutul de la miezul noptii. De revelion oamenii obisnuiesc sa se sarute. Traditia nu este una noua, o gasim in folclorul englez de secole bnune. Persoana care va fi pupata va da tonul pentru Noul An si ea va determina cum iti va merge mai departe. Este important sa fie prima care iti iese in cale fix la miezul noptii ca sa respecti traditia. Daca mai e si un sarut sub niste ramurele de vasc, cu atat mai bine, norocul e de partea ta.
6. Copiii nascuti in prima zi a anului nou. Se intampla sa apara nasteri fix in prima zi din an. Acei copii care se nasc pe 1 ianuarie sunt copiii Noului An. Multe spitale ofera si premii primului nascut din an. Premiile sunt donate de afaceri locale si sunt destul de consistente. E un bun inceput de an pentru mamici si pentru bebelusi.