In Ajun de Anul Nou sunt o multime de traditii si superstitii, toate legate de masa de Anul Nou si de ce se intampla atunci

Inca o zi si anul 2020 s-a terminat. A fost un an greu, in care am avut de infruntat un dusman nevazut. A fost si un an in care am invatat mai multe despre noi si in care am putut sa ne descoperim noi pasiuni si noi abilitati, chiar si in izolare, carantina.

De la anul ce vine ne dorim o multime de lucruri. Sa avem noroc, sa fim sanatosi, sa reusim in tot ce ne propunem. Si cel mai important: sa castigam o data pentru totdeauna batalia cu noul coronavirus.

Multe dintre dorintele noastre tine de noroc, asa ca ar trebui sa facem ceva si in acest sens, sa il atragem de partea noastra cumva. In jurul lumii, ca sa ai noroc mai mult si sa iti mearga bine si in anul ce vine, sunt o multime de traditii si superstii legate de Ajunul Anului Nou.

Ajunul Anului Nou nu este o zi ca oricare alta. Chiar daca nu are aceeasi magie precum ajunul de Craciun si nu asteptam cadouri de la vreun Mos, ajunul Anului Nou este o zi importanta pentru toata lumea. Pe 31 decembrie ne luam adio de la anul ce a fost si ii spunem un calduros „Bun venit!” noului an. Cu speranta, cu incredere si cu optimism. Dar si cu o oarecare teama pentru ca niciodata nu stim ce ne asteapta, ce ne rezerva viitorul.

Indiferent unde locuim, in ajunul Anului Nou ne gandim la diverse lucruri si incercam sa facem tot ce putem pentru a avea cat mai mult noroc. Norocul nu vine niciodata de unul singur. Fie incercam sa ni-l facem singuri, prin actiunile noastre de zi cu zi, fie ne bazam pe tot felul de traditii si superstitii interesante, cu un sambure de adevar de cele mai multe ori.

Si chiar nu ducem lipsa de superstitii si traditii respectate cu sfintenie peste tot in lume. Cele mai multe sunt rezultatul unor obiceiuri care au ramas din generatie in generatie si sunt potrivite pentru ultima zi din vechiul an.

SUA si un cocktail mare, cat pentru intregul an ce tocmai se incheie. In Ajun de Anul Nou americanii se pregatesc de petrecere si servesc diverse tipuri de cocktail, insotite de artificii si de petreceri. E drept ca anul acesta petrecerile vor fi in familie, insa traditia consumului de cocktail chiar in ultima zi din an se pastreaza cu sfintenie.

Un cocktail poate avea alcool, diverse combinatii de bauturi, poate fi si fara alcool si e gustat chiar si de catre cei mai tineri membri ai familiei. Un lucru important de notat este ca langa un cocktail merg si diverse bunatati de sezon, ceea ce inseamna ca americanii petrec cu mic cu mare si incep cea mai importanta petrecere tot cu un cocktail.

Japonia si taiteii in ajun de Anul Nou. Chiar inainte de miezul noptii, cand are loc trecerea in Noul An, japonezii obisnuiesc sa manance un anumit tip de taitei. Taitetii poarta numele de Toshikoshi, sunt special facuti pentru trecerea in Noul An si au o simbolistica aparte.

Taiteii sunt lungi, denota tocmai trecerea dintr-un an intr-altul, e usor sa ii mananci si sa ii pregatesti, de unde si o alta simbolistica, legata de lasarea in vechiul an a tuturor regretelor. Acesti taitei devin ingredient principal intr-un fel de mancare cremos, cu sos, servit in mare parte in ultima zi din vechiul an.

Spania si 12 boabe de strugure verde. In Spania, in ultimele 12 secunde din vechiul an oamenii obisnuiesc sa consume 12 boabe de struguri verzi pentru a avea noroc si in anul ce vine. Se considera ghinion daca nu poti sa mananci toate cele 12 boabe pana la miezul noptii. Le mananci pe toate pana la miezul noptii, ai 12 luni de noroc.

Franta si masa uriasa de la miezul noptii. Francezii stiu sa petreaca si incheie vechiul an cu un ospat pe cinste. Este vorba despre le réveillon de la Saint-Sylvestre, care implica si o masa plina de bunatati de sezon, de foie gras, stridii, homari, escargot. Totul se „stinge” cu multa sampanie de calitate si cu discutii interminabile si zambete, cu optimism.

Desi la intrarea in 2021 nu vom mai avea astfel de petreceri atat de mari nici in Franta, cu siguranta francezii nu uita de obiceiurile asociate Anului Nou si vor reusi sa se distreze si sa treaca in Noul An cu tot ce ii defineste din punct de vedere cultural.

Italia intampina Noul An cu… linte. Italienii adora lintea pentru ca are o forma asemanatoare unei monede, care simbolizeaza norocul si prosperitatea. Pe masa italienilor vom gasi in Ajun de Anul Nou tocmai aceasta leguma, vedeta meselor imbelsugate tipice Italiei. Se mai adauga porc gatit dupa retete italiene, multe sosuri spicy si zampone, totul pentru a simboliza deplinatatea. Cine refuza sa guste macar din mancarea pe baza de linte s-ar putea sa aiba ghinion tot anul ce vine…

Columbia si cartofii de Anul Nou. In ultima zi din vechiul an columbienii pun trei cartofi, unul curatat de coaja, altul care nu e curatat si unul pe jumatate curatat de coaja chiar sub paturile lor. La miezul noptii, cand se trece in Noul An, scot de sub pat fix primul cartof pe care il ating.

Daca e unul curatat de coaja inseamna ca vor aparea probleme financiare, daca e necuratat va fi un an cu abundenta pe toate planurile. Iar daca ai ghinionul sa iei unul pe jumatate curatat vei avea cate putin din ambele situatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *