Mai sunt 48 de ore pana la Craciun si pregatirile sunt in toi in toate casele. Cu invitati mai multi sau mai putini, toata lumea incearca sa fie gazda perfecta si de acest Craciun, asa ca presiunea de pe umerii tai ar putea fi maxima.

Daca mai intervine si stresul lucrurile se complica si mai tare si visul tau de a fi gazda perfecta de Craciun e departe de a se implini. Din fericire, urmand sfaturile din acest articol ai putea sa ai masa perfecta de Craciun si sa te bucuri de o zi relaxata si fara stres in compania oamenilor dragi tie.

Organizarea zilei de Craciun si mesei de Craciun daca ai invitati, nu conteaza cati, se transforma intr-un adevarat maraton si intr-un motiv de stres permanent. Trebuie sa te gandesti la toate, sa faci cumparaturi, sa te asiguri ca toata lumea se va simti bine si peste toate sa te mai si relaxezi si odihnesti ca sa nu dormi in toate zilele de sarbatoare.

Daca e prea mult pentru tine si vrei sa te organizezi mai bine poti tine cont de cateva sfaturi esentiale cand iti doresti sa organizezi masa festiva fara stres. Iata ce vei avea de facut si de respectat:

Organizeaza meniul de Craciun. Alege ce fel de retete vei prepara in avans. Aici e vorba despre 2-3 tipuri de aperitive, 1-2 feluri principale, 2-3 tipuri garnituri, 2 deserturi cel putin, de preferat cele traditionale.

La capitolul bauturi e bine sa ai portiile clare in minte, sa incluzi si bauturi pentru copii, daca vin rude, prieteni cu micutii.

Lista de cumparaturi pentru masa de Craciun trebuie impartita pe categorii, produsele neperisabile le poti lua mai devreme, cele proaspete le iei cu 1-2 zile inainte. Daca apar situatii neprevazute e bine sa ai si ceva de rezerva ca sa te descurci fara stres.

Pregateste meniul de sarbatori. Dupa ce stii ce isi doreste fiecare invitat si ai toate ingredientele cumparate te poti apuca de gatit. Pregateste in avans tot ce poti, lasa produsele care trebuie sa fie proaspete pentru ajun sau cu doua zile inainte, daca trebuie sa stea la frigider. Incepe mereu cu ciorbe, salate si lasa carnea pentru ziua de Craciun sau pentru Ajun de Craciun daca ai nevoie sa o ai fragezita si marinata bine.

Cozonacii, checurile, prajiturelele si alte bunatati, tortul, il vei face cu o zi inainte de Craciun, ca sa fie toate proaspete si bune in ziua in care iti vin invitatii. Atentie la portii, gandeste-te in avans ce vei servi si cat si portioneaza tot milimetric ca sa iti ajunga pentru toata lumea si sa ai si in plus.

Foloseste si un slow cooker ca sa ai si mancaruri dietetice, fara prea mult ulei, pentru cine nu doreste ceva prea greu la masa de sarbatori.

Fa o curatenie generala in ziua de dinaintea Craciunului sau cu doua zile inainte. Pregateste casa pentru musafiri, decoreaza, impodobeste bradul daca nu ai facut-o deja, aranjeaza decoratiunile pentru masa de sarbatori si toate tacamurile, paharele, farfuriile. Curatenia va include si bucataria, care are nevoie de asa ceva dupa ce ai gatit in ea cateva ore bune, dar si dormitorul sau baia pentru a permite oaspetilor sa se odihneasca si sa se simta ca acasa.

Nu uita de holuri sau de living, unde vor sta invitatii si unde vei avea si masa festiva. Incearca sa elimini tot ce nu tine de Craciun si sa inlocuiesti decoratiunile clasice cu unele minimaliste si de efect, cu niste instalatii discrete, luminite, decoratiuni cu lumina.

Programul zilei de Craciun facut din timp. Planifica totul in ziua cea mare, cand iti vin invitatii. Incepe mereu cu preparatele care necesita mai mult timp, trebuie sa ai timp si de aranjarea mesei la milimetru. Trebuie sa ai timp si de aranjarea personala, deci tine cont si de minutele alocate acestei operatiuni cand planifici ziua de Craciun.

Pentru masa si camera unde vei servi masa trebuie sa ai un aranjament simplu si elegant, toti invitatii trebuie sa aiba spatiu si sa nu stea nimeni inghesuit-verifica si iluminatul si ambianta, muzica eventual, daca vrei sa auzi ceva in surdina.

E important sa te trezesti devreme de Craciun, sa urmaresti programul stabilit, sa te gandesti si la neprevazut. Ajusteaza temperatura si ventilatia, daca ai asa ceva, aprinde niste lumanari parfumate, creeaza zone de socializare confortabile pentru toti invitatii tai.

Servirea la masa de Craciun. Daca ai mai multi invitati ar fi bine sa organizezi un bufet, mancarea trebuie pastrata calda la temperatura optima, bauturile trebuie sa fie reci. Pentru cine doreste trebuie sa ai ceai sau cafea la final.

Vei incepe servirea la masa cu aperitive, dupa care va urma felul principal, si la final desertul, de obicei cozonac si tort, prajituri de casa delicioase.

Fii pregatit pentru situatii neprevazute, produsele de curatat pete trebuie sa iti fie la indemana mereu, la fel si gustarile extra. Daca ramane mancare ar fi bine sa ai sa dai si la pachet in niste cutii pentru ca invitatii tai sa guste din bunatatile tale si cand ajung acasa si sa le compare asa cu ale lor.

Verifica functionarea aparaturii din casa, asigura-te si ca ai suficiente prosoape si servetele, porneste muzica la momentul potrivit. E bine sa ai subiecte pregatite din timp pentru discutiile cu invitatii, dar si activitati si jocuri mai ales daca ai si copii, tineri la masa. Fii mereu atent la nevoile invitatilor tai, organizeaza un colt special pentru copii si asigura-te ca ai cadouri pentru toata lumea.

Cateva sfaturi importante de final. Bucura-te de moment si nu incerca sa fii perfect. Accepta ajutorul oferit, pastreaza bucataria organizata, nu face experimente cu retete noi pentru eveniment, nu pregati multe feluri complicate de mancare.

Zambeste si pastreaza-ti simtul umorului, concentreaza-te pe crearea unei atmosfere primitoare, fii multumit de tot ce se intampla in ziua de Craciun. O data in an e Craciunul si ii ai aproape pe toti cei dragi tie, asa ca tot efortul merita pentru cele cateva ore petrecute in compania lor.