Site icon RATB

SPECIAL CRACIUN: Lectii de viata pe care le putem invata de la insusi Mos Craciun

Mos Craciun ne poate invata o multime de lucruri bune, daca stim sa il observam si sa il ascultam

In fiecare an Mos Craciun intra in casele noastre si ne lasa cadourile mult dorite sub brad. Si o face necontenit de sute de ani, fara sa se planga si fara sa uite pe cineva, desi are si el o varsta.

Mos Craciun e un bun exemplu pentru toata lumea, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Lectiile de viata pe care le putem invata de la Mos sunt destul de multe si ar trebui sa fie mereu in centrul atentiei noastre. Pentru ca, pana la urma, Mos Craciun este un simbol al bunatatii si al originalitatii, este simbolul omului care nu cere nimic in schimb, dar ofera enorm.

De-a lungul vietii noastre invatam o multime de lectii. O parte le invatam de la parinti, o parte le invatam singuri, invatam din greseli, invatam sa pretuim si succesul, daca apare, atunci cand apare. Dar mai e cineva care ne poate invata lectii importante de viata, daca suntem suficient de atenti la ce face si cum se comporta.

Despre cine e vorba? Despre insusi Mos Craciun. Batranelul care vine an de an pe la noi si ne aduce toate cadourile pe care le-am trecut pe lista poate sa ofere mai mult decat un simplu dar sub brad. Ce anume? Lectii pentru noi toti.

Desi nu te-ai gandi ca Mos Craciun poate sa fie o sursa de inspiratie pentru noi, se pare ca Mosul are mereu cate ceva de dovedit si stie foarte bine ce are de facut. Lectiile nu sunt unele evidente, trebuie sa treci dincolo de simbolistica si de ideea de sarbatoare asociata lui ca sa le poti intelege. Daca nu te-ai prins inca vei descoperi in randurile ce urmeaza cateva lectii de viata importante pe care le poti invata de la Mos Craciun.

1. Mos Craciun ne invata sa fim cea mai buna varianta a noastra in tot timpul anului. Da, ai auzit deja de celebra lista a Mosului, unde sunt trecuti doar copiii cuminti si de o alta lista cu toti micutii care vor primi nuieluse. Dincolo de acest mit, Mos Craciun ne invata sa fim buni, sa daruim, sa demonstram compasiune sau generozitate oricand, nu doar de Craciun.

Ca sa ajungi sa fii pe lista Mosului ai nevoie de multe fapte bune, de cumintenie, trebuie sa fii respectuos si sa cauti sa faci doar fapte bune, atat cat poti tu. Degeaba esti mai bun cand se apropie sarbatorile daca tot anul ai incercat sa faci doar lucruri neplacute si ai neglijat orice fel de gest pe care l-ai facut vizavi de altii. Pe lista Mosului intra oricum doar cei care au dat dovada mereu de bunatate si de intelepciune.

2. Mos Craciun nu tine cont de nimic atunci cand aduce cadouri. Nu conteaza ce culoare are pielea, ce nationalitate ai, de unde esti, cati bani ai, ce fel de job ai. Toata lumea primeste in mod egal cadourile si nimeni nu ramane fara ele. Plus ca Mosul stie foarte bine cum sa isi aleaga cadourile astfel incat sa multumeasca toti „clientii”. Si nu conteaza cat lux sau cata modestie gaseste intr-o locuinta, el lasa sub bradut cadourile cerute?.

3. Mos Craciun ne invata sa stim ce vrem si mai apoi sa cerem ceva. E foarte important sa stim ce ne dorim inainte de a cere ceva. Lista aceea pe care o tot faceam cand eram mici e un prim exercitiu de planificare si de constientizare a lucrurilor de care avem nevoie cu adevarat. In viata va fi important sa avem o astfel de abordare ca sa ne descurcam mai usor si sa avem de fiecare data cele mai bune raspunsuri la toate problemele si obstacolele din viata noastra.

4. Mos Craciun isi face cadourile in atelierele sale si nu cheltuieste bani pentru ele. Am vazut deja prin filme cum lucreaza elfii si cum toate jucariile de sub brad provin din celebra fabrica a Mosului. Ce invatam de aici? Daca putem sa ne facem ceva in loc sa cumparam ar fi cazul sa ne gandim intai la partea practica si sa ne apucam de treaba. Nu e vorba pana la urma de economie sau de a avea lucruri facute de noi. E vorba mai degraba de o incercare de a obtine tot ce ne dorim prin munca si prin idei cat mai interesante, mai creative.

5. Mos Craciun isi iubeste munca si nu o face pentru bani. E o lectie foarte importanta: sa iubesti ce faci si sa nu te gandesti mereu la bani. Munca iti va ocupa o mare parte din viata, asta e clar. Ca sa poti sa ajungi sa o termini si sa nu te duci la job de nevoie, ci de placere, trebuie sa indragesti ceea ce faci. Cu cat te gandesti mai putin la bani si vrei performante mai bune, te gandesti la cei din jurul tau, cu atat vei avea mai mult de castigat in viata si te vei bucura de o munca mai usoara.

Exit mobile version