Site icon RATB

SPECIAL CRACIUN: Traditii neobisnuite de Craciun in jurul Globului

In fiecare parte a lumii Craciunul aduce si multe traditii care se respecta cu sfintenie

Ziua magica de Craciun se sarbatoreste peste tot cu mult fast, dar si cu recunostinta pentru tot ce ai in jurul tau. De Craciun fiecare zona de pe Glob are propriile traditii si obiceiuri, oamenii sunt invatati cu ele si le transmit din generatie in generatie.

De la banala desfacere a cadourilor, pana la colinde cantate in jurul focului sau al unui semineu, toate aceste traditii speciale sunt o modalitate perfecta de a avea sarbatori linistite si o atmosfera de vis.

Desi stim in general care sunt traditiile tipice de Craciun, in multe tari au aparut si traditii mai putin obisnuite care transforma Craciunul intr-o sarbatoare deosebita.

In fiecare an de Craciun stii in mare la ce sa te astepti. Mese imbelsugate, lume in jurul meselor, colinde, brad impodobit, multa distractie si relaxare alaturi de familia pe care nu ai mai vazut-o de ceva vreme. Mai avem si traditii sau obiceiuri vechi, pe care le mai gasim doar pe la tara, avem si pregatiri care nu ies niciodata dintr-o normalitate uneori prea banala.

De Craciun nu toata lumea se bazeaza pe traditii atat de simple si de frumoase. Sunt tari unde avem o multime de traditii atipice, pe care oamenii continua sa le tina si sa le duca mai departe. Cineva le-a inventat la un moment dat, cei care le-au experimentat au considerat ca sunt interesante si le-au transmis din generatie in generatie.

Si pana la urma asta e si farmecul unui Craciun diferit. Sa ai si alt fel de traditii si sa poti sa te bazezi pe ele ori de cate ori vrei sa impresionezi turisti sau membri ai familiei care sunt din alte zone. Cateva dintre cele mai inedite traditii de Craciun le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Mosul cel Rau sau Krampus, Austria. In majoritatea tarilor Mos Craciun e un personaj simpatic, dragut, care vine mereu cu daruri si aduce zambetul pe chipul copiilor. In Austria toti copiii care nu sunt cuminti vor fi nevoiti sa dea nas in nas cu un Mos mai putin indulgent, Krampus. El ii cauta pe strazi si e prezent peste tot pe parcursul lunii decembrie. Krampus mai face si glume destul de… nesarate si ii sperie pe micuti si pe copii. Cei care intruchipeaza acest personaj poarta masti infricosatoare. Este si o parada dedicata acestui Mos malefic, in Viena, an de an.

Rolele si slujba de Craciun, Caracas-Venezuela. In dimineata de Craciun se merge la slujba cu… rolele. Toate strazile care duc spre biserica sunt inchise in Caracas pentru ca oricine vrea sa mearga pe role pana acolo sa o poata face. Copiii dorm cu un snur de la role agatat de deget si rolele atarnate la geam pentru ca prietenii sa ii scoale mai usor dimineata, sa nu piarda slujba. E o traditie foarte frumoasa, faci si miscare, si ajungi mai rapid la biserica.

Pisica Yule, Islanda. Poate cea mai ciudata traditie de Craciun vine din Islanda, acolo unde o pisica uriasa vegheaza cu atentie asupra partii rurale a Islandei. Fermierii islandezi se folosesc de aceasta traditie pentru a-si rasplati muncitorii. Cine a muncit din greu in anul ce a trecut va primi haine noi, cine nu va fi devorat de gigantica pisica. Traditia se mai pastreaza si astazi peste tot in Islanda, unde toata lumea cumpara haine noi de sarbatori doar, doar va scapa de pisica malefica.

Un Craciun de care Spiderman ar fi mandru, Ucraina. Cea mai interesanta traditie din Ucraina nu e cu siguranta pentru cei care se tem de… paianjeni. Daca in alte parti ale lumii decoram casa, bradul cu tot felul de ornamente tematice, ucrainienii folosesc doar decoratiuni care imita panza de paianjen. Povestea din spatele traditiei e frumoasa.

O vaduva care nu avea bani sa cumpere decoratiuni pentru bradut a primit ajutorul paianjenilor din casa si a avut un brad superb, decorat doar cu panza tipica de paianjen. Copiii femeii au fost bucurosi peste masura cand au gasit bradutul impodobit atat de frumos si de interesant in dimineata de Craciun. In cultura din Ucraina panza de paiajen este un simbol al norocului, aduce noroc si te ajuta sa depasesti momente grele.

Colonelul si ordinul de Mos Craciun, Japonia. Prin 1974 cei de la KFC au avut o idee si au pus-o in practica in Japonia, unde au lansat o campanie publicitara altfel. Kurisumasu ni wa kentakkii! a fost sloganul, in traducere ar fi insemnat Kentucky pentru Craciun! Era un fel de indemn sa mergi la ei si sa comanzi ce doresti, bunatati din pui.

Traditia a ramas pana in ziua de astazi, desi Craciunul nu e sarbatoare nationala in Japonia. Toate familiile „bune” din tara merg la KFC in Ajun si comanda o masa speciala. Costurile sunt insa cam mari, pentru un meniu complet platesti si 3.336 de yeni. Dar stii ca vei manca cel mai tare pui in ajun de Craciun si asta chiar conteaza foarte mult pentru japonezi.

Exit mobile version