Sfantul Nicole este sarbatorit an de an pe 6 decembrie. Copiii il asteapta cu cadouri “simbolice”, care vin chiar inainte de ziua magica de Craciun, ziua de Sfantul Nicolae e un motiv de bucurie si un bun prilej sa ajuti si sa incerci sa fii mai bun cu toti cei din jurul tau.
Despre Mos Nicolae se stiu deja destul de multe, inclusiv despre viata sa, despre ce a facut, despre ce s-a intamplat si dupa moartea sa. Insa au ramas cateva informatii interesante, inedite uneori, care ar fi bine sa le cunoasteti si pe care, poate, nu le stiati pana in acest moment.
Ramasitele pamantesti ale Sfantului Nicolae au sfarsit tot intr-un port. A fost episcop in Myra, un oras port, dar dupa ce a murit in 345 ramasitele sale au ajuns in Bari, Italia, tot un oras port. Pe 9 mai in Italia se sarbatoreste aceasta trecere a ramasitelor Sfantului din Myra in Bari, care a avut loc in 1087, in basilica construita pentru el si terminata in 1089. Marinarii venetieni au furat oseminte din mormantul din Myra si au lasat cateva fragmente doar, in 1100 au revenit in Myra ca sa ia si fragmentele ramase. Fragmente din osemintele sale se mai afla si astazi in biserica Sfantul Nicolae din Lido, Venetia.
Manna Sfantului Nicolae. Un lichid pur numit Manna Sfantului Nicolae ar fi curs din oasele sale prin secolul 17. In fiecare luna mai, pe date de 9, un preot dominican pune aceasta „manna” intr-un flacon de sticla. Cu ea se binecuvanteaza credinciosii.
Parintii Sfantului Nicolae si grija lor pentru cei bolnavi. Cand s-a nascut Nicolae, parintii sai ii ajutau pe cei bolnavi. Doar ca s-au imbolnavit si ei si au decedat, din pacate. Fiind unicul copil a mostenit totul de la ei. A fost de altfel si primul sfant filantrop in adevaratul sens al cuvantului, care si-a folosit averea sa faca bine in anumite circumstante.
Darurile anonime de Sfantul Nicolae isi au originea in Patara, Turcia. Stim deja povestea cu saculetii cu monede de aur lasati pentru tatal care avea si trei fete, sotia ii murise, si nu stia ce sa mai faca sa scape de saracie. Saculetii au fost aruncati pe geam in trei nopti consecutive. Si astazi copiii din toata lume si chiar si adultii primesc daruri fara sa stie exact de la cine vin, desi uneori Mos Nicolae isi face aparitia, destul de rar ce-i drept, si ai macar o idee cine batranelul care poate face atatea cadouri in pregatirea celor primite de la Mos Craciun.
Simbolul celor trei bile de aur. Il vedem la magazinele de amanet, simbolistica vine fix de la sacii daruiti familiei cu probleme financiare. Surprinzator sau nu, Sfantul Nicolae e si patronul celor care detin afaceri cu amanet, amanetarilor, daca le putem spune asa.
Sfantul Nicoale si relatia cu Mos Craciun. Traditia cadourilor si ajutorarii celor nevoiasi s-a pastrat peste secole si a inspirat si alte fapte prin care faci un bine celor din jurul tau mai ales in apropierea Craciunului. Uneori a fost si Mos Craciun in loc de Mos Nicolae din cauza olandezilor, care au ajuns sa ii spuna lui Mos Nicolae Sinterklaas. Cuvantul a fost adus si in America de Nord prin 1621. Mai tarziu, engleza a dus si mai departe greseala de pronuntare si s-a ajuns la „Santa Claus”, Mos Craciun.
Mos Nicolae nu s-a ascuns tot timpul de privirile celor care erau ajutati. El i-a ajutat pe cei care aveau mare nevoie sau care sufereau din diverse cauze, pe cei care erau nedreptatiti. Au fost povesti despre Mos Nicolae care intervenea ca sa salveze trei condamnati pe nedrept din cauza unui magistrat corupt si care urmau sa fie si executati. A avut curajul sa ia sabia din mana celui care urma sa execute pedeapsa capitala si sa nu lase sa se intample o nenorocire.
Calugaritele franceze si cadourile anonime de Mos Nicolae. Calugaritele franceze din Evul Mediu s-au inspirat din povestile despre Mos Nicolae si au inceput sa faca diverse cadouri anonime noaptea, acestea ajungand la familiile care aveau mare nevoie de ele si la copii, de fiecare data pe 5 decembrie, in ajun de Mos Nicolae. Ce primeau familiile si copiii? Mancare, haine, dulciuri, sume modeste de bani cat sa le fie bine macar de sarbatori, o perioada. Daca cei care primeau darurile incercau sa intrebe cine le-a lasat primeau un raspuns simplu: „Cred ca a fost Mos Nicole”.
Portocalele olandeze. Portocalele, foarte populare pe post de cadou de sarbatori prin secolul 20 si chiar si astazi, au fost date in mod traditional de catre Sinterklaas doar copiilor, in Tarile de Jos. Portocalele nu sunt alese intamplator, ele seamana cu cei trei saculeti cu monede de aur din povestile cu Mos Nicolae.
Sfantul Nicole si inchisoarea facuta o perioda lunga de timp. Nu multa lume stie sau isi aminteste ca Mos Nicolae a petrecut a petrecut ani buni in inchisoare, a fost torturat pentru credinta sa in timpul lui Diocletian. Asta pana a venit primul imparat Crestin, Constantin si a fost adus in discutie si Edictul de la Milano in 313 d.Hr., prin care toti crestinii au primit libertate religioasa.
Drumul spre Europa Occidentala. Cum a ajuns Mos Nicolae in Europa Occidentala? Imparatul Constantin avea o nepoata, Printesa Theophano. Ea a adus traditia legata de Mos Nicolae fix in inima Imperiului Roman de Vest. A avut cu ea o icoana cu mozaic a lui Mos Nicolae pentru viitorul sau sot, Imparatul Otto II, ca un cadou de nunta-au fost cununati de catre Papa Ioan XIII pe 14 aprilie 972, in Bazilica veche Sfantul Petru din Roma. Icoana originala a Sfantului Nicolae se afla astazi in Biserica Sf. Ioan Botezatorul din Burtscheid, Aachen, Germania.