Site icon RATB

SPECIAL MOS NICOLAE: Sfantul Nicolae si povestile care construiesc imaginea unui personaj indragit de toti copiii

Sfantul Nicolae a reusit sa devina unul dintre cele mai indragite si mai respectate personaje din universul religios

Sfantul Nicolae este sarbatorit an de an pe 6 decembrie. El aduce daruri copiilor cuminti si nuieluse celor care nu au fost foarte cuminti si au mai facut nazbatii. Nu se stiu prea multe lucruri cu exactitate despre Sfantul Nicolae, sunt doar legende multe care invaluie in mister acest personaj care are grija mereu ca micutii sa gaseasca ceva in ghetute in dimineata zilei de 6 decembrie.

Se spune ca Nicolae s-ar fi nascut in secolul 3, in satul Patara, Asia Minor. Pe vremea aceea zona apartinea grecilor, acum o gasim pe coasta de sud a Turciei. Parintii sai au murit intr-o epidemie pe cand acesta era tanar. Pentru ca parintii sai au fost bogati, Nicolae a folosit toata averea sa pentru a ajuta oamenii nevoiasi, oamenii bolnavi, pe cei aflati in suferinta. A devenit episcop de Myra in tinerete. Episcopul Nicolae a devenit cunoscut peste tot in zona sa pentru generozitatea de care dadea dovada, pentru iubirea de copii si pentru grija care o purta navigatorilor, marinarilor si navelor.

In vremea lui Diocletian, imparat roman, episcopul Nicolae a suferit, a fost exilat si inchis. Inchisorile erau pline de episcopi, preoti, diaconi, asa de pline incat adevaratii criminali nu ajungeau sa mai fie inchisi. Eliberat din inchisoare, episcopul Nicolae a participat la Consiliul de la Nicaea din 325. A murit pe 6 decembrie 343 in Myra. Paradoxal aniversarea mortii sale a devenit o celebrare a bunatatii si o zi foarte importanta pentru copii si pentru cei nevoiasi.

Aceasta ar fi varianta documentata, una cat se poate de realista. Dar avem si doua legende interesante care completeaza povestea lui Mos Nicolae.

O poveste ne spune ca pe vremuri exista un barbat sarac, care avea trei fete. Tatal trebuia sa asigure fetelor zestre pentru maritat. Cu cat era mai mare zestrea, cu atat fata avea sanse mai mari sa isi gaseasca un sot bun. Fara zestre, cele trei fete ale barbatului sarac erau sortite singuratatii si vanzarii pentru a deveni sclave.

In mod misterios, de trei ori, cand aveau nevoie fetele, a aparut un saculet cu aur in casa omului nevoias. Se spune ca saculetii cu aur ar fi aterizat langa incaltarile fetelor si s-ar fi uscat incet, incet langa foc. De aceea copiii cuminti atarna sosetute speciale de semineu, in zona caloriferelor poate, pentru a primi darurile dorite de la Mos Nicolae.

Dar cea mai veche poveste care il implica pe Sfantul Nicolae dateaza dintr-o perioada indepartata, la ani buni dupa moartea sa. Oamenii din Myra sarbatoreau ajunul celebrarii Sfantului Nicolae cand o banda de pirati arabi din Creta a ajuns pe acele meleaguri. Au furat bunuri de la biserica, au luat si un baiat, Basilios, ca sa il transforme in sclav. Emirul l-a selectat pe Basilios sa-i fie paharnic personal. Baiatul nu stia limba vorbita de emir, deci nu putea intelege ce se vorbea in jurul sau. Vreme de un an Basilios i-a turnat vin emirului intr-un pocal superb din aur.

Ravasita de durerea rapirii fiului sau, mama lui Basilios a refuzat sa mai participe urmatorul an la festivitatile din ajun de Sfantul Nicolae. In acelasi timp, Basilios a „primit” vizita lui Sf. Nicolae si s-a trezit in locuinta s-a din Myra, ca prin minune, cu pocalul de aur inca in mana, plin cu vin… Bucuria care a urmat si in acelasi timp mirarea parintilor care si-au revazut fiul a fost atat de mare incat toti localnicii au sarbatorit in orele ce au urmat revenirea baiatului in sanul familiei sale.

Alte povesti infatiseaza un barbat, Nicolae, care salveaza oamenii sai de la foamete, cruta viata celor acuzati pe nedrept, un om care face mereu fapte bune in secret fara a astepta nimic, niciodata.

In Occident, Sfantul Nicolae a devenit patronul copiilor, al marinarilor, al bacherilor, al orfanilor, al muncitorilor, al calatorilor, al navigatorilor, al celor aflati in inchisori, al detinutilor. In multe porturi sunt construite capele dedicate Sfantului Nicolae. Pe masura ce popularitatea sa a devenit tot mai mare in Evul Mediu, a devenit patrol al Apuliei, Italia, Siciliei, tot in Italia, Greciei, Lorrainei, Franta si a unor orase din Germania, Austria, Elvetia, Rusia, Belgia si Tarile de Jos.

De-a lungul secolelor, Sfantul Nicolae e continuat sa fie venerat de catre catolici, ortodocsi si protestanti. Prin exemplul sau de generozitate fata de cei care chiar au nevoie de ajutor, in special un exemplu de generozitate fata de copii, Sfantul Nicolae continua sa fie un model pentru o viata plina de compasiune, traita cu demnitate.

Exit mobile version