Traditiile de Paste au devenit din ce in ce mai ciudate in jurul lumii pe masura ce oamenii si-au amintit de traditiile din trecut

Ca orice sarbatoare importanta, si Pastele este insotit de foarte multe traditii si obiceiuri specifice fiecarei culturi. Stim deja de unele, vopsirea oualor de Paste, lumina adusa de Paste de la biserica si pastrata in casa sau mersul la cimitir, la morminte, cu de toate si impartirea lor celor nevoiasi.

Insa in lume sunt si traditii ciudate de Paste, de care nu am auzit si care sunt foarte interesante. Unele aduc zambete pe chipul celor care le practica, altele sunt destul de serioase, sau cel putin sunt luate in serios de oamenii care cred in ele si le practica.

Pastele se sarbatoreste peste tot in lume. In fiecare cultura exista de sute de ani traditii si obiceiuri specifice, influentate in mare parte de credinte si de evolutia culturii din zonele respective. Pe masura ce ne deplasam pe Glob vom vedea traditii din ce in ce mai bizare sau mai funny, pe care, la inceput nu le vom intelege. Insa daca incercam sa vedem de unde au pornit si sa discutam cu localnicii vom sti imediat de ce sunt atat de importante si sunt „tinute” cu sfintenie an de an, de zeci de ani.

Cele mai inedite si mai ciudate traditii de Paste din lume sunt listate mai jos. Desi sunt din tari destul de indepartate, ele sunt interesante pentru cultura noastra generala si pentru intelegerea diversitatii culturale.

Cu zmeul la plimbare, de Paste. In Insulele Bermude sau Bermuda locuitorii de acolo „tintesc” destul de sus de Paste. De sarbatori toata lumea inalta zmeie, si le confectioneaza singuri din hartie colorata, lemn si ajung sa realizeze un design deosebit, original. Cu un fel de vuvuzele facute din niste tesaturi speciale, zmeiele scot si niste sunete ciudate cand sunt se deplaseaza in aer. Toata lumea se aduna intr-un loc si inalta toate zmeiele sau se aduna in port si iau parte la festivalul anual de zmeie in Vinerea Mare.

Lectura despre mistere intunecate. In unele parti ale lumii Pastele e o perioada destul de nefasta. Criminalitatea ajunge la cote greu de imaginat. Påskekrimmen este o traditie norvegiana foarte veche care presupune citirea, privirea, ascultarea de povesti despre crime, thrillere cu detectivi in timpul sarbatorilor pascale. Toata lumea e cu sufletul la gura de Paste, editorii, radio, tv tot ce inseamna mass-media se implica in producerea de materiale cu diverse crime, cautarea ucigasilor si mistere intunecate care se dezvaluie pe masura ce intri in poveste. Chiar si pe banalele cutii de lapte se printeaza astfel de povesti odioase in perioada Pastelui. Nordicii au oricum o detasare si o pasiune pentru macabru, sumbru pe care restul europenilor nu au cum sa o inteleaga.

Ascunderea cuibului de Paste. In Germania si Elvetia, cuiburi de Paste sunt ascunse de dragul micutilor si acestia trebuia sa le gaseasca cat mai repede. Cuibul e de fapt un cos sau o cutie in care sunt tot felul de bunatati din ciocolata, iepurasi, oua, jucarii si dulciuri, bomboane. Aceste dulciuri se spune ca insusi Iepurasul le-ar fi ascuns bine, bine si copiii cuminti le-ar descoperi mult mai usor. E un moment inedit si interesant, toata lumea, inclusiv adultii cauta de multe ori cosurile pline de bunatati si se amuza alaturi de copii si intreaga familie.

Bataia cu apa. Polonezii au o zi speciala Śmigus Dyngus, in care toata lumea se stropeste sau se bate cu apa. Bataia zdravana are loc in Lunea din Saptamana Pastelui. Pe vremuri doar baietii singuri fugareau fetele prin oras si le stropeau cu apa, insa acum toata lumea e implicata in aceasta goana dupa stropitul cu apa. Armele sunt ce prinde fiecare, sticle goale de sampon, de apa, caldari, arme de jucarie cu apa. Conteaza distractia si stropirea cat mai multor oameni implicati in aceasta traditie.

Escapada… cu oua. Oul este simbolul nedetronat al Pastelui orice ai face. Oamenii incondeiaza oua, le vopsesc, le ascund si le tot cauta, le mananca si le ciocnesc de Paste. Insa in Haux, Franta, oul are o cu totul alta misiune. 1.000 de oameni cu un stomac „tare” si nervi de otel se intrec in a manca o omleta gigantica facuta din 4.000 de oua, la care s-a mai adaugat si bacon, ceapa si usturoi. Pe langa mirosul care iti ia mintile, omleta trebuie terminata cat e proaspata pentru a nu se irosi toate ouale folosite si toata lumea trebuie sa plece satula acasa, asta e regula.

Distribuirea de covrigi sau pretzeli. In Luxembourg se sarbatoreste duminica Pretzel-ului. Acesti pretzeli sunt niste produse de patiserie cu glazura si migdale, dulci. Traditia veche de cateva zeci de ani spune ca baietii dau fetelor de care s-au indragostit un pretzel in duminica respectiva. Daca fetele accepta cadoul, baiatul poate sa viziteze fata in prima zi de Paste si va primi un ou in schimb. In cazul in care anul in care are loc traditie e bisect, rolurile se inverseaza, asa ca fetele dau pretzeli baietilor.

Halloween… de Paste. In Suedia se sarbatoreste Halloween-ul primavara. In Martea de dinaintea Pastelui copii se imbraca in fel de fel de personaje, vrajitoare de exemplu, si merg din usa in usa dupa bomboane si dulciuri. Pentru ce primesc copiii daruiesc in schimb desene facute de ei si niste coronite din salcie. De unde aceasta traditie? Se spune ca vrajitoarele au mers la Blåkulla inainte de Paste, un fel de petrecere cam deocheata alaturi de cel necurat. Ca sa nu se mai intoarca vrajitoarele, suedezii fac niste focuri uriase de tabara in duminica Pastelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *