![](https://www.ratb.ro/wp-content/uploads/2021/01/Anul-Nou-petrecere-1024x682.jpg)
Suntem deja in 2021 de cateva ore. Prima zi din an este de fiecare data una speciala. Speram sa ni se implineasca toate dorintele puse la miezul noptii, incercam sa ne amintim de tot ce a fost bun in 2020. Si sa ne facem planuri cat mai ambitioase pentru 2021, un an ceva mai bun decat 2020.
In prima zi din Noul An avem si o multime de superstitii, pe care oamenii din diverse culturi si tari le respecta cu sfintenie. Multe dintre ele par bizare, dar sunt cat se poate de reale si vin in completarea traditiilor si obiceiurilor din cea mai importanta zi din an, prima zi.
Daca Ajunul Anului Nou te-a prins cu toate pregatirile finalizate si alaturi de familie, de prieteni stii ca vei avea un nou an perfect. E doar una dintre supersitiile pe care le tot auzim in preajma Anului Nou. Aceste superstitii s-au transmis din generatie in generatie, originea lor nu este una clara de fiecare data, si nici macar nu se stie exact cand au aparut pentru prima data.
Cert este insa ca toata lumea tine cont de ele si incearca sa le respecte. Odata cu superstitiile apar si diverse credinte, diferite de la o cultura la alta. Cine nu respecta x superstitie va pati ceva, va avea parte doar de ghinion sau rezultatele unor actiuni nu vor fi atat de bune.
Superstitiile moderne au evoluat si s-au transformat in timp. Multe s-au adaptat societatii in care traim si au ajuns sa fie deja banale, sa nu mai fie o „sperietoare” pentru nimeni. Desi nu toata lumea crede in ele, cam toata lumea tine cont de ele, daca are ocazia. Doar cateva exemple de superstitii pe care s-ar putea sa le fi respectat de-a lungul timpului, din prima zi din Noul An:
1. Nu spala rufele. E una dintre cele mai bizare. Cu toate ca nu e un indemn ciudat, repercusiunile spalatului in prima zi din Noul An sunt destul de „dure”. Cine spala in prima zi din anul ce tocmai a inceput va „spala pentru morti” sau va alunga un om drag pe lumea cealalta. Cu alte cuvinte cineva din familie s-ar putea sa moara in anul ce vine. Asa ca pana in Ajun de Anul Nou e bine sa iti speli hainele si sa le ai curate. Nu de alta, dar vei avea nevoie de ele din 3-4 ianuarie, cand revii la lucru.
2. Mancare destula in camara. Nu ai nevoie de prea multe explicatii aici. Trebuie sa te asiguri ca ai suficienta mancare prin dulapuri inainte de miezul noptii. Daca ai suficienta mancare si nu ai dulapurile goale vei avea si mancare din belsug tot anul ce vine, asta potrivit traditiei. E bine si pentru tine ca nu mai mergi la cumparaturi?.
3. Mancarea potrivita pe masa si in camara. Da, trebuie sa ai camara, dulapurile pline cu mancare, frigiderul plin si el. Dar, atentie! Fara pui si homar. Amandoua merg inapoi. Asa ca nu iti doresti asa ceva in Noul An, vei vrea sa mergi doar inainte si sa iti mearga treburile bine. Si ar mai putea fi ceva: mai incerci si alte mancaruri de sarbatori. Poate te-ai saturat de atata pui si de homari?.
4. Marea „deschidere” si aerisire de la miezul noptii. Fix cand anul vechi isi numara ultimele secunde si Anul Nou sta sa inceapa e musai sa ai toate geamurile si ferestrele deschise. Asa vei lasa anul vechi sa „iasa” si Anul Nou sa „intre” in casa. Atentie insa sa nu lasi geamurile si usile uitate deschise toata noaptea pentru ca s-ar putea sa fie foarte frig in casa sau sa te trezesti cu musafiri nepoftiti.
5. Invitatul misterios din prima zi din Noul An. Prima persoana care iti intra in casa in Noul An are un rol cheie in anul ce va veni. Acea persoana poate spune multe despre norocul pe care il ai in urmatoarele 12 luni. Cum sa fie persoana? Inalta, cu parul negru, tanara, de preferat un barbat si sa aiba si un cadou in mana. De cine sa ne ferim? De o femeie blonda, roscata, sau chiar de un barbat cu aceleasi „semnalmente”. Si fara doctori sau pisici. Cel care intra totusi in casa trebuie sa mearga prin casa si sa iasa pe alta usa, daca e posibil.
6. Zgomot puternic la trecerea dintre ani. La miezul noptii trebuie sa faci zgomot cat de mult pentru ca fantomele anului ce tocmai se incheie sa paraseasca locuinta. Plus ca te vei distra de minune, ca doar e Revelionul. Nicio petrecere nu merge cu muzica in surdina, nu?
7. Nu da nimic din casa. Chiar nimic. Nici bani, nici gunoi, niciun lucru. Nu imprumuta si nu incerca sa dai nimic, chiar daca nu vei da cuiva anume. De ce? Pentru ca iti vei da si norocul si s-ar putea sa il cauti in tot anul ce va urma.
8. Incearca sa ai activitati productive in prima zi din an. Ca sa iti mearga bine si in Noul An ai putea sa te apuci de ceva care sa iti iasa foarte bine in prima zi din an. Nu spune nimeni sa muncim din greu pe 1 ianuarie, nici nu am avea cum dupa ce am petrecut toata noaptea. Dar se spune ca aduce noroc sa faci macar putin din munca pe care o faceai cu mult succes peste an. Atentie insa, fara prea multa munca pentru ca s-ar putea sa ajungi sa nu mai scapi de ea in anul ce vine.