Multe sporturi pot fi practicate si de catre persoanele nevazatoare

Cand ai probleme mari de vedere sau esti nevazator nu trebuie sa renunti si la sport. Sportul te va ajuta sa te mentii sanatos, sa treci peste momentele mai grele si sa iti mentii conditia fizica, de care ai mare nevoie.

Si daca te gandesti ca nu ai ce sporturi sa practici, trebuie sa stii ca sunt destule care s-au adaptat special pentru nevazatori si cei cu probleme grave de vedere si ca sunt si sporturi speciale pentru nevazatori.

A fi nevazator sau a avea probleme destul de grave de vedere si a avea vedere partiala este cel mai rau lucru care ti se poate intampla in viata. Odata ce ai pierdut partial sau total simtul vizual ai pierdut si accesul la foarte multe lucruri. Si nu, nu ai pierdut accesul la sport si la miscare.

Lumea sportului s-a adaptat din mers si a invatat repede ca si nevazatorii sau oamenii fara o vedere foarte buna se pot bucura in continuare de sport si de miscare in interior sau in aer liber. Ca sa te convingi ca poti face sport daca iti doresti iti prezentam o lista de sporturi pe care si nevazatorii sau cei cu probleme grave de vedere le pot practica oricand doresc.

Fotbal. Desi nu te-ai fi gandit ca fotbalul poate fi jucat si de catre persoanele cu probleme grave de vedere, acest lucru se intampla. Se joaca in interior, in exterior, doar ca e nevoie de o minge care poate fi auzita. Nu avem un joc atat de dur cum e jocul de fotbal obisnuit, insa performantele celor care il practica pot sa fie foarte bune, mai ales daca mediul de desfasurare este unul linistit, daca nu e foarte multa galagie.

Golf. Este cel mai popular sport pentru nevazatori si pentru cei care au probleme serioase de vedere. Se foloseste acelasi echipament, regulile sunt aproape la fel ca la golful normal. Numai ca nevazatorii sunt ajutati de o persoana sanatoasa pentru a pozitiona crosa corect, pentru a sti unde se afla gaura unde va intra mingea si in ce directie trebuie sa loveasca. Sunt si competitii intre persoane nevazatoare, organizatii care se ocupa de organizarea in conditii bune a partidelor de golf pentru nevazatori.

Ciclism in tandem. Este deja in multe zone un sport competitiv, poate fi practicat si de catre nevazatori, de catre cei care au probleme cu vederea. Chiar daca nu au cum sa vada foarte bine sau deloc pe unde se deplaseaza, mersul pe bicicleta poate fi facut in tandem daca unul dintre participanti are totusi vederea partiala. Asta e o regula de baza, ca sa poti merge pe biciclete in tandem fara sa ai probleme: cineva trebuie sa te ghideze, sa fie in fata si sa stie unde se deplaseaza.

Tenis de masa. Este foarte usor sa joci tenis de masa daca ai probleme cu vederea. Te adaptezi din mers daca ai probleme cu vedere, nu e nevoie sa fie modificate regulile, nu ai nevoie de echipamente speciale. Auzi zgomotele facute de minge cand loveste masa si stii din ce directie vine. Daca ai si asistenti fara probleme de vedere care iti spun din ce directie vine mingea spre tine cu atat mai bine.

Inot. Daca esti nevazator sau ai probleme cu vederea poti sa practici fara probleme inotul. Desigur, sunt mai rare cazurile cand poti face si performante, dar pentru relaxare, pentru rezolvarea unor probleme de sanatate poti sa te gandesti si la inot. Inotul presupune doar o miscare coordonata a bratelor si a picioarelor si o incercare de a ramane la suprafata apei. Orientarea de pe margine pentru a nu exista accidente poate fi de dorit mai ales pentru nevazatori.

Polybat. Este un sport special pentru nevazatori. Seamana cu tenisul de masa si foloseste o masa dreptunghiulara cu margini ridicate si un fel de pod din lemn la mijloc, cu spatiu suficient pentru minge. Se folosesc nice bucatele patrate de lemn cu o extensie de care se poate tine pentru a lovi mingea. Scopul jocului este obtinerea unui punctaj cat mai mare prin plasarea unei mingii cat mai aproape de zona oponentului sau lovirea ei de cea a oponentilor.

Goalball. Alt sport sau joc pentru nevazatori si cei cu probleme de vedere. Se practica in interior, intr-un fel de teren de volei. Se foloseste o minge grea, care se aude foarte bine indiferent de miscarile pe care le face. Fiecare echipa formata din trei jucatori arunca mingea alternativ de-a lungul terenului pentru a trece de linia de demarcare a suprafetei oponentilor. Jucatorii incearca sa nu permita unei mingii sa ajunga in suprafata lor „invartindu-se” practic in toate partile pe langa minge.

Tir cu arcul. Se poate adapta ca sa poata fi jucat si de catre nevazatori, cei cu probleme grave de vedere. Tot arcuri se folosesc, dar se adauga niste ajutoare suplimentare. Sunt niste zone de pozitionare, niste mecanisme pentru a ajuta nevazatorii sa isi pozitioneze corect mana si arcul si sa tinteasca in mod corect. Ajutoare electronice de tintire sunt adaugate in asa fel incat tirul cu arcul sa devina atractiv si accesibil nevazatorilor.

Beep baseball. E o versiune adaptata a baseballului. Toti membrii echipelor sunt nevazatori, cu exceptia celor mai importanti „actori” din echipa, cel care loveste mingea si cel care primeste. Daca sunt si persoane care au probleme mai putin grave de vedere sunt legati la ochi pentru ca toata lumea sa fie egala, cand sunt si nevazatori in joc. Baza scoate un bip cand se activeaza si jucatorii stiu in ce directie sa se deplaseze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *