Sporturile nationale sunt de multe ori foarte creative

In fiecare tara avem cateva sporturi nationale, tipice pentru respectiva natiune. Pe unele le stim deja de multa vreme si le cunoastem si regulile, ne face placere sa le urmarim. Altele sunt atat de speciale incat sunt cunoscute de un numar restrans de oameni, cei care locuiesc efectiv in tara respectiva.

Sporturile nationale sunt si un motiv de mandrie pentru comunitati si pentru cei care le joaca. Chiar daca multe sunt deosebite si nu seamana cu sporturile clasice ele vor continua sa fie la fel de interesante si de cautate precum cele obisnuite.

Baseball, golf sau oina. Ce au in comun aceste sporturi? Toate sunt considerate sporturi nationale. Sportul national este unul dintre cele mai cunoscute sporturi dintr-o tara, are o istorie si o traditie destul de lunga, se practica si in prezent si este la fel de important ca orice alt sport foarte cunoscut.

Sporturile nationale se bucura de fanii lor, de oameni care vor sa le joace si de oameni care sunt dispusi sa le urmareasca. Asta inseamna ca vei avea mereu spectatori si vei avea si o atentie mai mare acordata unor astfel de sporturi. Ca un sport sa devina national trebuie sa intruneasca trei conditii: sa fie jucat pe tot teritoriul tarii, sa aiba o istorie strans legata de tara respectiva si sa fie parte intrinseca a unei culturi nationale.

In lume sunt multe sporturi nationale, unele pe care le stim si le vedem, altele pe care s-ar putea sa nu le cunoastem foarte bine. Din a doua categorie fac parte si sporturile urmatoare.

Lupte greco-romane, varianta turceasca. Turcia. Cel mai longeviv eveniment sportiv din lume are loc in Turcia, la Edirne, si e un turneu de lupte greco-romane cu ulei. Prima data a avut loc in 1362, e un sport doar pentru barbati si presupune folosirea uleiului pentru acoperirea corpurilor inainte de orice lupta. Se utilizeaza uleiul de masline, ambii sportivi implicati se ung cu ulei ca semn de respect mutual.

Cine vrea sa castige trebuie sa se lupte cu adversarul, purtand si niste pantaloni speciali, pana cand acesta cade la pamant, ca la orice fel de meciuri cu lupte. E destul de brutal, se implica in acest sport doar barbatii puternici si fara niciun fel de teama de o lupta corp la corp destul de dura. La final, castigatorul e plin de pamant, praf, de tot ce se afla pe jos, unde ajunge oricum dupa cateva contacte directe cu oponentul.

Sepak Takraw, Filipine. Nu ai auzit niciodata de acest sport, e adevarat. Dar e un sport care pare destul de simplu si e considerat sport national. Seamana cu voleiul, doar ca nu ai voie sa te folosesti de maini si picioare ca sa lovesti mingea. Ca sa te poti juca trebuie sa te folosesti de orice vrei, dar nu de maini si de picioare. Sportul national e de gasit si in Asia de Sud-Est, pune in miscare toti muschii de la picioare, de la maini, de la piept. Sunt patru jucatori de fiecare echipa, mingea e mai mica decat cea de volei si mai usoara.

Kabaddi/Hadudu, Bangladesh. Sportul national din Bangladesh este unul destul de simplu: un singur jucator isi tine respiratia in timp ce incearca sa atinga alti jucatori pana sa fie pus la pamant. Inainte sa ajunga in zona opusa de joc trebuie sa inhaleze aer si sa expire doar cand ajunge acolo. Ceilalti jucatori au misiunea sa il puna la pamant pe jucatorul care isi tine respiratia ca sa castige puncte si sa nu ajunga sa expire in cealalta zona. E un sport destul de dur si au fost incidente de multe ori in timpul jocului, dar practicarea lui nu a fost oprita in niciun caz.

Oina, Romania. Nu puteam sa nu includem in lista si oina, sportul national romanesc. Seamana mult cu baseball, dar nu e asa de complicat. Prima documentare a oinei dateaza din secolul 14, presupune existenta unui teren dreptunghiular si a 11 jucatori per echipa.

Ca sa il poti juca ai nevoie de niste „bate” mai lungi si mai inguste decat cele de baseball, dar si de o minge umpluta cu par de animale si acoperita cu piele la exterior. Echipele pot inscrie si in ofensiva si in defensiva, ofensiva castiga puncte urmand niste trasee predefinite prin alergare si lovind mingea pe distante diferite. Apararea poate puncta doar daca loveste fizic alergatorii cu mingea.

Bandy, Rusia. Rusii sunt cei mai buni jucatori de hochei, insa sportul lor national este un sport aseamanator cu hocheiul pe gheata, insa jucat cu o minge in locul pucului. Sportul se numeste Bandy, fiind al doilea cel mai popular sport de iarna din lume. Echipele au 11 jucatori, terenul este destul de mare, cat unul de soccer, iar meciurile sunt cu adevarat spectaculoase si periculoase, in acelasi timp.

Buzkashi, Afganistan. E un sport national foarte ciudat, care implica tragerea unei carcase de capra in vreme ce te afli pe un cal. Castigi daca treci cu respectiva carcasa, in viteza, peste niste marcaje speciale.

In versiunea mai complicata a sportului jucatorii trag carcasele in jurul terenului si incearca sa se fereasca de restul jucatorilor care pot „fura” carcasa de la oponenti. Desi e un sport destul de ciudat si nu implica nimic palpitant sau prea frumos, sportul afgan este unul urmarit, sunt oameni care vor sa vada asa ceva, face parte din cultura locala si e apreciat de cunoscatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *