Site icon RATB

Sporturi pe care oamenii le-au practicat in trecut si care au fost uitate

Sportul a fost practicat dintotdeauna de placere

In ziua de astazi toata lumea recomanda sportul atat pentru sanatate, cat si pentru minte, pentru o mai buna relaxare si concentrare. Sporturi sunt multe, sunt liste intregi de sporturi moderne disponibile online. Insa la o cautare atenta gasim si multe sporturi care au disparut complet si de care nu mai stim nimic.

Sportul este una dintre indeletnicirile pe care oamenii le-au avut inca din vremuri indepartate. In functie de epoca si de imaginatia celor care au initiat diverse activitati sportive au aparut o multime de sporturi noi. Ce era important in trecut pentru sportivii amatori sau de performanta? Sa se poata misca si sa depuna efort fizic in cadrul unei activitati care le facea placere, din care puteau invata ceva.

Multe sporturi din trecut nu se mai practica astazi pentru ca nu mai are cine sa le joace, nu mai sunt atat de populare, oamenii au evoluat si cerintele lor in materie de sporturi au devenit din ce in ce mai mari. In lista de mai jos veti gasi doar cateva dintre cele mai interesante sporturi uitate, dar foarte cautate in vremea in care inca erau la moda.

Artele. S-ar putea sa fie multi care ridica o spranceana si se intreaba ce legatura au artele cu sportul. Raspunsul e simplu. Intre 1912 si 1948, la olimpiada erau si competitii artistice. Nu era ceva onorific, erau competitii acerbe in urma carora cei implicati castigau medalii pentru ceea ce reuseau sa faca. Arhitectura, literatura sau pictura, sculptura si muzica erau categorii care atrageau anual zeci de doritori. Dansul, fotografia, filmul, teatru se adaugau listei lungi de arte de la Olimpiada. Ideea era ca toate operele intrate in concurs trebuiau sa aiba legatura cu sportul. Comitetul Olimpic a renuntat la aceste categorii pentru ca toti cei care participau erau profesionisti si cei din celelalte probe erau amatori.

Slamball-ul. A aparut in 2002 si a fost inventia lui Pat Croce. Era un sport pentru cei care erau fascinati de baschet, dar nu il puteau practica. Jucatorii implicati in slamball alergau pe un teren de baschet, erau trambuline in dreptul cosurilor si fiecare trebuia sa incerce sa plaseze mingea in cos. Patru jucatori de la fiecare echipa alergau in jurul terenului de baschet, un joc tinea in jumatate de ora. Slamball mai e popular doar in China acum, in restul lumii a fost uitat.

Plonjatul in bazin de la distanta. Dateaza din 1904, este alt sport olimpic foarte vechi. In secolul 19 si 20 era foarte popular in America. Ideea acestui sport era simpla: te aruncai in apa si stateai nemiscat cat mai mult timp. Dupa 60 de secunde sau cand innotatorul reaparea la suprafata se masura distanta pe care acesta a plutit. Din 1925 a fost interzis la Olimpiade pentru ca era prea periculos sa stai sub apa nemiscat. Din 1941 nu s-a mai auzit nimic de el.

Jeu de Paume. Jocul palmelor cum mai era numit in engleza seamana cu Squash-ul, numai ca se foloseau mainile pentru a se juca. Rachetele au fost introduse din secolul 17, asa ca numele nu prea mai avea valoare. A ajuns si la Olimpiada, iar in prezent denumirea moderna acceptata este Real Tennis. Se joaca doar in cateva orase si state din Europa sau America. Era destul de greu sa faci performanta si foarte obositor, dar odata ce invatai sa te joci era o placere, cel putin asa il descriau cei care au avut placerea sa il joace.

Pitz. Pitz era un sport vechi foarte periculos, pierzatorii erau decapitati. In vremurile stravechi sporturile nu erau asa de placute ca acum, erau destul de brutale si aveau un singur scop: sa demonstreze cine era mai puternic si cine putea stapani peste un teritoriu. Jocul Pitz se juca cu o minge foarte grea, din cauciuc solid. Intr-o camera cu patru pereti jucatorii trebuiau sa o loveasca tare de pereti si sa o faca sa ricoseze. Nu aveai voie sa lasi sa cada mingea pe jos, nu te foloseai decat de maini. Cand mingea trecea printr-un cerc jocul se termina. Se castigau puncte daca loveai peretele oponentilor de joc.

Baletul pe schiuri. Nu, nu este balet pe schiuri, cum poate v-ati gandit. Este vorba de evenimente pentru schiori in care acestia dansau cu ele in picioare. De regula erau implicati schiorii freestyle si alte tipuri de schiori profesionisti care voiau sa se distreze putin intr-o pauza. Jocurile Olimpice de Iarna din 1988 si 1992 au avut aceasta categorie si am tot auzit de balet pe schiuri pana in 2000 cand sportul a fost complet uitat.

Exit mobile version