Multe sporturi au primit denumirea de “sport” poate mult prea repede…

Daca este sa realizam o lista a sporturilor din toata lumea nu ne-ar fi suficiente cateva foi A4. Insa nu toate sporturile pe care le cunoastem si poate le practicam pot fi considerate sporturi. Sunt unele care ar putea fi oricand un sport daca ar respecta criteriile stricte ale sporturilor moderne.

De multe ori exista o confuzie intre jocuri si sporturi. Un joc este o activitate fizica sau mentala, un concurs care are reguli si pe care oamenii il practica de placere. Pe de alta parte, un sport este un concurs sau un joc in care oamenii depun efort, au nevoie de abiliati fizice serioase ca sa il practice, avem reguli stricte si competitie. Exemple de jocuri: sah, Monopoly, jocuri de carti, jocuri electronice, jocuri video. Exemple de sporturi: inot, atletism, hochei, fotbal, baseball etc.

Un joc poate fi si o instanta specifica a unui eveniment sportiv. In general, avem trei delimitari clare: sporturi, jocuri si activitati. Activitatile sportive sunt judecate, de exemplu gimnastica. In sporturi avem in minte mereu un rezultat, avem un scor pe care vrem sa il atingem la finalul partidelor. Iata in continuare cateva exemple de activitati si „sporturi” care nu au ce cauta pe lista de sporturi.

Anumite activitati sportive care implica animale. In general, sportul este o activitate umana. Luptele, cursele de animale nu pot fi considerate sport pana la urma. In anumite activitati sportive cu animale se implica si stapanii, asa ca am putea sa le consideram ca fiind sporturi, in altele interventia umana e minima, deci nu au ce cauta pe lista de sporturi.

Luptele cu tauri sunt o activitate traditionala mai degraba decat un sport. Si vanatoarea poate fi considerata de multi un sport, poate si pescuitul, ceea ce ar fi gresit daca ne gandim la definitia sportului.

In situatia in care omul calareste sau controleaza animalul, putem vorbi despre un sport atat timp cat sunt implicate si folosite aptitudini fizice si e depus efort si avem si o competitie. Rodeo este un alt sport recunoscut, insa unele forme ale sale pot fi mai degraba demonstratii decat un sport in sine.

Jocurile nu sunt sporturi. Sunt foarte multe jocuri in lume care implica si o competitie puternica, insa nu exista aptitudini fizice folosite si efort depus, totul se reduce la noroc, deci nu avem cum sa discutam despre sporturi. Sporturile mintii nu sunt sporturi. Sah, pocher, biliard nu vor fi considerate a fi sporturi. Sporturile cu bile ar putea fi considerate sporturi pentru ca ai nevoie de aptitudini fizice serioase, dar nu exista competitii regulate.

Activitati ce implica folosirea de masinarii, motoare. Orice sport presupune si efort din partea celor care il practica. Dar daca masinariile depun efort pentru tine nu putem incadra activitatile pe lista sporturilor. Cursele de barci cu motor au aparut in cadrul Jocurilor Olimpice din 1908, iar dupa acest moment toate sporturile motorizate nu au mai avut ce cauta la JO. Asta nu inseamna ca nu putem considera un sport astfel de activitati. Avem deja sporturi cu motor recunoscute, Formula 1, raliu, enduro, in care e nevoie de aptitudini fizice serioase si de mult efort depus. Dar sporturile motorizate si atat, cursele de drone, fotbalul cu roboti nu sunt sporturi, dar sunt pe cale sa intre pe lista de sporturi acceptate global.

E-Sports si gaming. E-gamingul competitiv este la moda, insa nu poate fi considerat un sport. Dar in viitor s-ar putea sa asistam la introducerea sa pe lista de sporturi de la Olimpiade. Radiosportul poate fi alt tip de activitatea competitiva realizata de operatori radio amatori care ar putea deveni un sport daca apar suficient de multi sustinatori ai acestei idei. Nu ai activitati fizice implicate in e-sports, nu depui efort deloc, stai pe un scau de gaming si petreci ore bune jucandu-te diverse jocuri. Chiar daca exista competitii in toata lumea si zeci de mii de jucatori nu avem cum sa discutam despre un sport in adevaratul sens al cuvantului.

Activitati recreationale in aer liber. Aici avem multe exemple de activitati recreationale unde efortul fizic este prezent, dar elementul competitiv lipseste, deci nu avem cum sa le incadram nici pe ele la capitolul sporturi. Doar doua exemple: bungee jumping, catararea. Dar avem si anumite tipuri de activitati recreationale competitive, competitii de catarare, de pilda, parasutism inclus in competitii, si acestea pot fi considerate sporturi. Important de retinut aici ca nu orice fel de activitate recreationala in aer liber care mai e si competitiva pana la un punct poate deveni peste noapte un sport.

Dansul si artele martiale. Daca intervine competitia putem discutam despre ambele activitati sportive ca fiind sporturi. Insa daca sunt practicate just for fun si sunt doar activitati recreationale nu se poate vorbi despre sport. Breakdancing-ul va fi parte din Jocurile Olimpice din 2024 din cate se pare, asa ca va intra in randul sporturilor de elita. Dansul la bara este iarasi destul de controversat si multi nu il considera sport, desi ar putea bifa toate criteriile unui sport. Unele arte martiale sunt deja recunoscute ca sporturi, judo, karate, taekwondo.

Dar cand sunt practicate doar ca exercitii, pentru invatarea autoapararii, nu au elemente competitive nu avem cum sa discutam despre ele din perspectiva sportului. Capoeira este un dans sau parte din artele martiale care nu are niciun fel de spirit competitiv in el, dar exista campionate mondiale si putem sa ne referim fara probleme la el ca la un sport in acest context.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *