Aplicatie de mobil care te “citeste” este aici

Telefonul smart este un dispozitiv de care nu ne putem desprinde astazi si pe care il folosim in permanenta, in diverse locuri si scenarii. Oamenii de stiinta s-au folosit de aceasta atractie a omului modern fata de telefon si au pus la punct o aplicatie pentru smartphone care poate afla rapid multe informatii vitale despre sanatatea mintala a utilizatorului.

Daca in urma cu 15-20 de ani ziua noastra incepea cu un ziar, o cafea si uitat la televizor, cu ascultatul stirilor la radio, astazi totul se rezuma sa un scoll si cateva tap-uri pe telefonul smart. Retelele de socializare, numarul mare de aplicatii la care avem acces in momentul in care cumparam un smartphone performant, dar si modul in care a fost gandit acest device, pentru a da dependenta pana la urma, au schimbat complet comportamentul nostru de zi cu zi.

Sunt utilizatori care isi petrec si 10-12 ore din 24 stand pe telefon sau pe tableta si cautand sa vada ce se mai intampla peste tot in lume. Unii lucreaza, altii stau doar pentru a trece timpul mai repede si pentru a avea ce face atunci cand nu exista sarcini de indeplinit.

Cercetatorii de la Universitatea Dalhousie s-au gandit putin la acest comportament comun al oamenilor moderni atrasi atat de mult de telefoanele mobile inteligente si au venit cu o aplicatie de mobil care sa ii ajute sa isi evalueze mai usor sanatatea mintala. Doua aspecte trebuie retinute la aceasta aplicatie: este foarte usor de folosit, oricine o poate instala si poate incepe sa o foloseasca; este foarte buna pentru cei care vor sa stie permanent cat de bine stau emotional.

Nu, nu e vorba de un joc sau de o aplicatie care incearca sa iti ghiceasca gandurile, este vorba despre aplicatia PROSIT, o aplicatie aparent simpla care poate detecta orice, de la anxietate la depresie doar pe baza modului in care iti folosesti telefonul. De la date subtile, pe care doar aplicatia stie cum sa le interpreteze pana la exercitiile facute, somnul, frecventa preluarii apelurilor sau a initierii lor, istoricul mesajelor, gusturile muzicale, toate se transforma in surse de informatii pentru aplicatia inteligenta de mobil.

E suficient sa ne gandim doar cat de repede tastam sau cu ce forta atingem ecranul unui telefon ca sa ne dam seama, prin intermediul aplicatiei interesante, in ce stare emotionala ne aflam la un moment dat. Pentru a avea o analiza si mai detaliata toti utilizatorii care vor sa foloseasca aplicatia sunt sfatuiti sa inregistreze un clip video de 90 de secunde in care sa descrie cea mai interesanta parte din timpul saptamanii si sa isi evalueze sentimentele pe o scara de la unu la cinci.

Sunt cam 300 de oameni care au ales sa testeze aplicatia, jumatate avand probleme si fiind pacienti cu afectiuni mintale cunoscute. Pana acum rezultatele au fost foarte bune, utilizatorii au fost „cititi” cu o acuratete de peste 90%, ceea ce inseamna ca aplicatia de mobil va fi foarte utila in viitor pentru o diagnosticare mai usoara, de la distanta, a unor inceputuri de boli mintale.

Dreptul la viata privata si GDPR sunt in atentia celor care au dezvoltat aplicatia, toata lumea care vrea sa o foloseasca semneaza un formular, iar toate datele colectate sunt stocate intr-o locatie sigura. Nu trebuie sa te astepti insa ca PROSIT sa iti spuna si cat de bine stai mintal in general, insa datele furnizate ii pot ajuta pe psihologi sa inteleaga mai bine comportamentul pacientilor dintre sesiunile de terapie. De aici si tratamente mai bine date pacientilor care au nevoie de ele si mai bine targetate.

Aplicatia este foarte utila mai ales in pandemie si in vremuri in care doctorii nu se mai pot intalni direct cu fiecare pacient. Totusi exista o bariera, aceea a acordului dat de pacienti si de utilizatori pentru a avea la dispozitie o aplicatie. Nu multa lume va dori ca toate datele legate de interactiunea cu dispozitivul mobil sa ajunga la cercetatori sau la companii care dezvolta aplicatia. Cu toate astea, daca se va dovedi a fi foarte importanta pentru diagnosticare ea va fi adaptata pentru a putea fi folosita in prima faza in cazul pacientilor cu forme nu atat de grave ale bolilor mintale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *