Definirea unei tari este o chestiune suficient de complicata pentru a exista mereu dezbateri pe marginea sa. Unde granitile sunt nedefinite si pamantul respectiv inca e subiectul unor dispute, statele raman nerecunoscute, insa viata merge mai departe si culturile locale raman intacte.
Unele state nu sunt recunoscute de alte state, sunt si tari care nu sunt recunoscute deloc de nicio alta tara, asta desi s-au proclamat ca stat independent. Cele mai multe state din sistemul international exista de jure si de factor, adica exista si in realitate si la nivel legal. Statele nerecunoscute nu au una dintre cele doua componente.
Tarile care nu au reusit sa fie recunoscute din punct de vedere legal, independenta lor nu e recunoscuta legal, incearca sa opereze ca niste state obisnuite, desi in sistemul international acestea nu prea exista. Atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere economic, statele nerecunoscute vor avea mereu probleme si vor incerca sa fie mereu in centrul atentie pentru ca lumea sa stie de ele.
Cel mai dificil lucru pentru un stat nerecunoscut tine de relatiile internationale. Tarile obisnuite, recunoscute, au relatii internationale si chiar comerciale, se fac schimburi de tot felul, fiecare stat vine cu o serie de cerinte si celalalt stat le poate accepta sau le poate completa. In cazul statelor nerecunoscute, relatiile internationale nu exista.
De vreme ce niciun stat nu te accepta si nu te recunoaste ca tara nu ai cum sa porti nicio discutie, pe niciun plan. Si asa apare izolarea politica, economica, tara respectiva se bazeaza in mare parte pe ce poate sa produca si pe o stabilitate cat mai buna in interior, sa nu aiba nevoie de ajutor international.
Ca sa intelegem mai bine ce e cu aceste state nerecunoscute sau cu tarile care „nu exista” am pregatit o lista cu tari despre care ati auzit sau poate nu ati auzit si care sunt si astazi nerecunoscute.
Transnistria. Toata lumea stie de Transnistria, acolo sunt mereu conflicte si e un stat nerecunoscut. Problema cea mare cu Transnistria e pozitionarea sa, intre Ucraina si Moldova. Tara are propriile frontiere, pasaport, propriul steag, moneda oficiala si o zi a independentei, insa Moldova nu a fost pregatita sa o recunoasca ca stat independent. Tara este denumita de multe ori ultima ramasita a URSS-ului. Din punctul de vedere al Chisinaului, Transnistria este o regiune geografica aflata de jure sub controlul autoritatilor moldovene.
Republica Artsakh. Dupa razboiul cumplit din Karabakh, din 1994, Natiunile Unite au avut o mare problema. Cum definesti un grup de armeni crestini care traiesc pe o bucata de pamant in interiorul granitelor Azerbaidjan si revendicata de Azerbaidjan. Nimeni nu a putut raspunde la aceasta intrebare, asa ca numele oficial al tarii a devenit Republica Artsakh. Ca sa ajungi in acest stat nerecunoscut trebuie sa treci printr-o bucatica de pamant dintre Armenia si Azerbaidjan. Nu e aeroport, nu e moneda separata, insa e un stat cu o cultura locala foarte interesanta. Capitala sa este Stepanakert.
Sahara de Vest. Se afla in regiunea Maghreb din Africa de Nord-Vest si e un teritoriu intens disputat. Are propriile granite, propriul steag, e controlat de Maroc si de Republica Democratica Araba Sahrawi. Are granite cu Algeria si Mauritania si e parte din Desertul Sahara. La un moment dat, regiunea a fost detinuta de Regatul Spaniei, este pe lista Natiunilor Unite la capitolul teritorii care nu se guverneaza singure inca din 1963, dupa o cerere facuta de Maroc. Sunt doar 500.000 de oameni in statul nerecunoscut si viata se desfasoara la fel ca in orice alta tara.
Abkhazia. Este una dintre cele doua tari nerecunoscute care sea afla pe un teritoriul pe care Natiunile Unite il numesc Georgia. Se poate intra in acest stat din Georgia si din Rusia, insa trebuie sa te intorci pe aceeasi ruta pe care ai venit. Tara are propria limba si propria moneda nationala, se accepta si rublele rusesti, este inteleasa rusa si georgiana. Cu o populatie de doar 250.000 de oameni, Abkhazia e recunoscuta doar de Rusia, Nicaragua, Nauru si Venezuela, dar si asa apar mereu probleme in plan international.
Ciprul de Nord. Ciprul are de mult problema cu partea nerecunoscuta pentru ca e impartit oarecum in doua: partea nordica turceasca si partea ce apartine Repubicii Cipru. Granitele dintre cele doua regiuni trec fix prin Nicosia, care e si capitala Ciprului, dar Nicosia de Nord e capitala Ciprului de Nord… Granitele au fost militarizate dupa ce Turcia a invadat insula in 1974. In partea turca din Cipru se vorbeste limba turca si se foloseste lira turceasca. Cine recunoaste Ciprul de Nord? Doar Turcia.
Sealand. E un stat nerecunoscut, o micronatiune gandita de oameni. Tara are la baza o platforma din Marea Nordului, la 12 km de Anglia. In Sealand exista monede, bancnote, steag, pasaport, o echipa de fotbal nationala. In 2015 am avut si un semimaraton acolo, asta desi tara e in continuare nerecunoscuta.
Ca sa aterizezi pe platforma ai nevoie de consimtamantul locuitorilor de acolo, vizitele turistilor sunt interzise. Daca totusi vrei sa calci pe platforma si in „tara” respectiva poti sa cumperi titlul de Lord al Sealand de pe site-ul oficial si poti da un e-mail Printului ca sa fii invitat la o cafea. Dar cam atat.