Uneori este destul de greu să determini dacă este nevoie să consulți un medic ginecolog, un urolog sau medicul de familie.

Câteodată este dificil să știm ce medic trebuie să consultăm pentru o nevoie specifică. Urologii sunt specializați în organele care evacuează urina, o rețin și o filtrează. Vezica, uretra și rinichii fac parte din aceste organe.

Înaintând în vârstă, domnii ar trebui să consulte în mod regulat medicul urolog. Uneori, în urma unui consult, poți afla dacă ai sau nu nevoie de un analize mai aprofundate sau dacă ai nevoie de o ecografie pentru a depista predispoziția la anumite afecțiuni.

Dacă vrei și tu să știi dacă este cazul să apelezi la urologie cluj citește rândurile de mai jos.

Ce este un urolog?

Domeniul urologiei se concentrează asupra afecțiunilor, malformațiilor și rănilor care afectează aparatul reproducător masculin și sistemul urinar. Bolile organelor urinare cuprind rinichii, vezica, uretra și ureterul. Responsabilitățile unui medic urolog în termeni de organe genitale se limitează la bărbați, adică la testicule, conducta spermatică, vezicule seminale și prostata. Urologul poate, în egală măsură, să fie specializat pe un anumit grup de pacienți sau doar anumite afecțiuni din această sferă.

Când este necesar un consult la medicul urolog?

Pentru a verifica dacă sistemul urinar și reproducător al noului născut funcționează în mod normal, pediatrul este primul medic care efectuează un examen urologic. Spre deosebire de femei, care merg destul de des la medicul ginecolog, puțini sunt domnii care merg regulat la un consult la medicul urolog. Trebuie să mergi neapărat la un medic urolog în funcție de vârstă și în funcție de antecedentele familiale:

  • începând cu vârsta de 45 de ani pentru persoanele cu antecedente;
  • începând cu vârsta de 50 de ani pentru restul.

O evaluare în cabinetul medicului urolog este necesară dacă întâmpini dificultăți la urinare, dacă prezinți disfuncții erectile sau dacă ai probleme cu fertilitatea.

Numeroase sunt simptomele care ar putea determina un bărbat să consulte medicul urolog, principalele fiind:

  • Calculi urinari – calculii renali reprezintă mase dure care se formează în rinichi din cauza unor substanțe prezente în urină. Mărimea lor poate varia de la un bob de nisip și poate ajunge cât jumătatea unui pumn.
  • Micțiune dureroasă;
  • Dureri testiculare;
  • Probleme de infertilitate;
  • Zona genitală devine iritată, roșie sau arsă;
  • Culoare diferită a urinei.

Dacă prezinți unul din simptomele de mai sus trebuie să te prezinți de urgență la medicul urolog pentru a evita ca problema să se agraveze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *