Fiecare are stilul sau de invatare sau si-l descopera in timpul cursurilor

Sa asimilezi informatie noua intr-un timp limitat poate fi mai greu decat ti-ai inchipuit la inceput. E nevoie de ceva rabdare si de metode eficiente de invatare. In general fiecare are un stil de invatare, o modalitate unica de a retine informatia si de a avea mereu cele mai bune rezultate.

Stilurile de invatare pot fi folosite foarte bine individual sau in combinatii diverse, in functie de materia sau de informatia pe care vrem sa o asimilam. Insa pana la a le folosi trebuie sa stim in ce stil ne incadram si cum il putem utiliza in favoarea noastra.

Conceptul de stil de invatare are un impact important asupra educatiei. Stilurile de invatare nu exista in realitate, sunt concepte abstracte care ne vor ajuta sa intelegem mai bine modalitatile de asimilare a informatiei. Ne dam seama de prezenta lor insa odata ce incepem sa invatam la modul serios diverse lucruri, de cand mergem la scoala.

Stilurile de invatare sunt patru la numar. Avem stilul vizual, stilul auditiv, cel tactil sau kinestezic. Mai avem insa si stilul de invatare in care memorarea informatiei se realizeaza prin citiri si scrieri repetate. Toate aceste stiluri sunt foarte importante pentru fiecare, daca le stapanim bine sau reusim sa le combinam putem avea cele mai bune rezultate, indiferent de materia invatata.

De multe ori vom vedea ca nu exista o incadrare rigida intr-un stil anume, putem avea oameni care se incadreaza in doua stiluri de invatare, in trei sau in toate, pot combina stilurile in functie de nevoile lor de zi cu zi. Nu trebuie sa privim cu rigiditate aceasta incadrare si nu trebuie sa incercam sa gasim mereu incadrarea perfecta. Nu conteaza atat de mult in ce stil te incadrezi, ce conteaza este asimilarea rapida si corecta a informatiei de retinut.

Stilul de invatare vizual

Cei care invata prin vizualizarea informatiei par a fi privilegiati. Ei retin informatia doar atunci cand pot sa vizualizeze relatii si idei. Practic au nevoie de desene, de pagini cu informatie cat mai colorata, subliniata, retin diagrame, harti, orice apare sub forma vizuala.

Toata informatia trebuie insa sa fie structurata foarte bine si prezentata vizual sau transforma in scheme, in desene de tot felul, in harti mentale. Invatarea vizuala este excelenta cand esti la orele de geometrie.

Procesarea informatiei va fi ceva mai greoaie pentru ca ai timp sa vezi niste legaturi, sa reusesti sa memorezi niste modele pe care le vezi doar tu, dar pana la urma ceea ce inveti va fi retinut foarte bine pe termen lung.

Stilul de invatare auditiv

Indivizii care se incadreaza in acest stil de invatare reusesc sa memoreze informatia mai simplu si mai rapid daca o aud. Asculta in loc sa citeasca sau sa priveasca niste scheme, niste diagrame. Desi vorbesc si citesc incet, ca sa poata asimila informatia ei vor avea nevoie de repetarea ei cu voce tare.

Spre deosebire de invatarea vizuala, invatarea auditiva inseamna si discutii cu altcineva pentru a putea retine mult mai bine informatiile. Le e mai usor sa isi aminteasca de o discutie decat sa vizualizeze o informatie scrisa. Pentru ei cursurile audio si tot ce e in format audio va fi cel mai bun material posibil pentru invatare rapida, chiar si cand e ceva complicat de retinut.

Stilul de invatare kinestezic

Si daca nu te incadrezi in stilurile anterioare cu siguranta poti invata mai simplu daca poti atinge lucrurile, daca ai ceva pe care il poti atinge fizic si poti participa la activitati unde esti direct implicat. E important pentru tine, cand te incadrezi in stilul de invatare kinestezic, sa faci anumite actiuni si sa vezi si rezultate, sa atingi tot ce vrei sa inveti si sa participi in procesul de rezolvare a problemelor.

Vazand si facand poti asimila foarte rapid informatiile dorite si iti amintesti repede toate actiunile facute. E ca si cum ai avea un film care se deruleaza in capul tau imediat dupa ce ai terminat actiunile care au dus la invatare.

Stilul de invatare prin citire si scriere

Ultimul stil de invatare, care e si cel mai intalnit, e stilul prin citire si scriere. Inveti tot ce ai nevoie daca ai in fata cuvinte scrise. Citesti texte, te folosesti de refrazare, de condensarea textelor ca sa inveti, de sinteza sau de analiza textuala. Notitele pe marginea textului, pe fise de lectura sau oriunde crezi ca te ajuta fac parte din acest stil de invatare.

E un stil pentru scoala clasica, unde ai carti pe care le citesti, manuale si caiete in care scrii ca sa inveti informatiile necesare in viata. Recunosti imediat stilul de invatare amintit si daca individul respectiv tine jurnale, daca cauta mereu cuvinte in dictionare si adora sa caute orice fel de informatii pe Internet.

Care e cel mai eficient stil de invatare?

Raspunsul la intrebare e destul de complicat. Depinde cum vede fiecare invatarea si ce fel de stil poate aborda. Chiar daca vrei sa inveti vizual, daca memoria vizuala nu te ajuta te vei indrepta spre stilul citeste si scrie sau spre cel auditiv. Alegerea e una subiectiva prin excelenta, asta pentru ca fiecare individ e diferit si are un creier care functioneaza diferit.

Eficienta stilului de invatare se vede, pana la urma, in cantitatea de materie retinuta, de informatie memorata si in calitatea retinerii, cat de bine iti amintesti ce ai invatat si cum te ajuta informatia. Un stil eficient este cel auditiv, unde avem doar informatie audio, putem sa folosim cursuri audio, sa ascultam si sa retinem in timp ce facem si alte lucruri. Se poate invata asa de oriunde si oriunde, totul e sa avem materiale audio la dispozitie.

Eficient poate fi si stilul vizual. Nu e asa de rapid precum cel auditiv, dar informatiile retinute cu ajutorul memoriei vizuale vor ramane mai multa vreme in memoria de lunga durata, vor fi mai usor de accesat.

De retinut ca eficienta e relativa, depinde de foarte multi factori. Asa ca poate cea mai buna metoda e sa gasesti combinatia perfecta de stiluri, doua, trei e suficient. Nu conteaza prea mult ce stiluri abordezi, conteaza sa fii stapan pe materie si pe informatia pe care o vei folosi pe mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *