
Ni s-a intamplat tuturor sa ne gandim minute bune la o reteta de mancare sau la mai multe si sa nu avem nicio idee in aceasta privinta. Pentru ca nu avem suficient timp si nici luxul de a gati in fiecare zi si a avea suficiente minute cat sa gasim o reteta perfecta preferam sa planificam totul in avans si sa incercam sa stim din timp ce vom gati.
Insa retetele pentru o saptamana intreaga sunt destul de greu de gasit mai ales daca esti mereu pe fuga. Ca sa nu pierzi timp pretios cu planificarea retetelor pe care le vei pune in practica in zilele ce vor urma poti apela la cateva strategii excelente pentru alegerea cat mai simpla a retetelor din spatele unor preparate aproape de perfectiune.
Este mult mai usor sa stii dinainte ce vei gati intr-o saptamana decat sa stai in fiecare zi cu pixul in mana sau cu telefonul in mana in cautarea inspiratiei pe care si asa ai pierdut-o de mult. Planificarea preparatelor pe care le vei pune pe masa intr-o saptamana este foarte importanta intr-o familie. Mesele trebuie sa fie cat mai diversificate, trebuie sa ai cate putin din toate preparatele gustoase pe care familia le asteapta in fiecare zi.
Oricat de mult ti-ar place in bucatarie si oricat de pasionat/a de gatit ai fi tot nu vei putea face fata la un ritm de gatit zilnic. E obositor, e frustrant sa ai mereu ceva de facut, de cautat retete la nesfarsit in orice zi din saptamana. In loc sa incerci sa te obisnuiesti cu documentarea zilnica in privinta retetelor si sa mai pierzi si timp fara rost mai bine planifici totul in avans. Cheia unei planificari reusite este una singura: retetele. Cum le alegi insa ca sa fii eficient/a in planificarea meniurilor din timpul saptamanii?
1. Alege doar retetele pentru meniurile de care ai nevoie. Cele mai bune retete si cele mai gustoase sunt cele simple. Nu complica lucrurile, alege retetele care iti folosesc ca sa ai meniuri usoare si aromate, perfecte pentru intreaga familie. Intotdeauna te gandesti la ce ai nevoie, ce au nevoie ceilalti membri ai familiei si optezi pentru retete care sa poata fi realizate rapid si sa le ofere atat nutrienti, cat si vitamine, la fiecare masa.
Nu ar strica sa ai si o lista de criterii legate de retetele alese, cum sa fie, cat de scumpe sa fie ingredientele, cum sa se prepare, in cat timp. Asa ai simplifica foarte mult procesul de alegere si ai avea in permanenta la dispozitie o metoda simpla de triere a retetelor care iti fac deja cu ochiul.
2. Gandeste-te la retete care iti permit sa te folosesti si de resturile ramase. Daca stai si te gandesti sunt o multime de retete care iti permit sa gatesti de cateva ori si sa ai resturi pentru cateva seri, de exemplu. In loc sa gatesti ceva nou mereu pentru cina ai putea sa folosesti resturile de la sesiunile de gatit anterioare si de la preparatele pe care le ai deja in frigider.
Economisesti timp, bani, te bucuri de mai mult timp pentru tine si ai mereu ce oferi familiei. Atentie insa la resturi. Nu confunda ce ramane de la o masa cu resturile de la o reteta pusa in practica. De resturile respective inca nu s-a atins nimeni, deci sunt bune de mancat si mai tarziu.
3. Gateste doar retete pe care le cunosti sau la care te pricepi. Nu te aventura si incerca sa gasesti retete noi mereu. Mai bine gatesti ceva ce ai mai facut si ti-a iesit decat sa pierzi timp cu retete care s-ar putea sa nu iti iasa atat de bine. Cartile de bucate on-line si offline sunt pline de retete clasice sau de reinterpretari pe care s-ar putea sa le cunosti prea bine, asa ca ai de unde porni.
Nu spune nimeni sa nu vii cu retete noi, poti adauga una noua pe saptamana, dar nu mai multe. In felul acesta poti sa ai mereu ceva nou in meniu si sa iti extinzi orizonturile culinare, fara sa te pierzi in detalii si in ingrediente.
4. Alege retete bazate pe ingrediente obisnuite. Alta tentatie a bucatarului incepator sau amator este sa incerce ingrediente noi doar pentru a vedea cum se pot integra in diverse preparate. Mai bine folosesti doar ingrediente cunoscute, cat mai simple. Nu vei avea acelasi gust mereu, le poti combina in foarte multe moduri ca sa ai o variatie cat mai mare la fiecare meniu pregatit.
Niste condimente adaugate si putina sare, un strop de ulei si obtii dintr-odata preparate delicioase si aromate, care nu seamana deloc cu ce stiai din meniurile anterioare. Plus ca aceste ingrediente obisnuite le gasesti peste tot si le iei proaspete, economisesti si ceva banuti cu ele.
5. Alege retetele unor preparate pe care chiar iti doresti sa le mananci. Chiar daca iti va lua ceva timp sa iti dai seama ce anume vrei sa mananci intr-o saptamana vei putea sa pregatesti ulterior meniuri variate si complete, pe care sa le savurezi in fiecare zi alaturi de familie. Degeaba gatesti ceva sofisticat, de care nu te vei atinge.
Cel mai probabil vei alege restaurantul in locul mancatului acasa si toate preparatele vor sfarsi la cosul de gunoi. Daca ti-a placut ceva anume la un moment dat noteaza respectivul preparat pe o hartie, intr-o notita pe telefon si aduna feluri de mancare pe care le-ai mananca de placere. Doar pe ele le poti include in planificarea meniurilor pentru saptamana ce urmeaza.