Ca sa poti avea anumite date concrete despre anumite situatii ai nevoie de experimente. Experimentul e cel mai simplu si mai comod mod in care poti sa vezi ce se intampla in anumite situatii ipotetice si ce rezultate obtii in urma sa. Numai ca de multe ori experimentele sunt ciudate si destul de inedite, nu sunt experimentele la care te-ai astepta ca sa ajungi la niste concluzii aparent foarte simple.
Poate cel mai ciudat experiment de care cu siguranta ai auzit este cel al criminalistului roman Nicolae Minovici. Prin anii 1900 el a vrut sa vada ce simte un… spanzurat. Asa ca s-a spanzurat. De mai multe ori si in tot felul de scenarii. Cu ajutorul asistentilor sai, criminalistul roman a tinut sa faca mai multe experimente si de fiecare data era salvat in ultimele secunde. Daca nu ar fi fost asistentii Minovici ar fi murit cu siguranta la primele incercari…
Astfel de experimente inedite sunt si cele mai riscante, dar aduc si cele mai relevante rezultate. Trebuie sa ai curaj sa experimentezi in toate felurile posibile ca sa obtii datele de care ai nevoie si sa ajuti cercetatorii si producatorii din anumite domenii. Cu cat experimentele sunt mai ciudate, cu atat rezultatele pot fi mai interesante pentru cei care le comanda sau care ar putea sa beneficieze de pe urma lor.
Bautura bat-o vina. Intr-un studiu publicat in 2006, oamenii de stiinta au vrut sa vada ce e mai rau: sa conduci beata sau sa conduci in timp ce stai cu ochii in telefon. Asa ca au cautat 40 de voluntari care erau invatati cu bautura in exces si i-au pus pe un simulator pentru a testa reactia acestora in timpul condusului, fie el si virtual. Intr-o varianta a testului priveau intr-un telefon aflat in suport de masina, in alta vorbeau la hands-free. In alta varianta li s-a dat bautura pana cand au ajuns la o alcolemie mai mare decat cea legal admisa si au fost pusi iarasi pe simulator. In fine s-a organizat si o testare cand toata lumea era treaza, fara bautura si nu avea nici telefon. Rezultatele: cei care conduceau in timp ce foloseau telefonul faceau mai multe accidente decat cei care nu bausera deloc sau erau beti. Soferii care vorbesc la telefon sau se uita in ecranul telefonului cat conduc sunt si de cinci ori mai neatenti si pot provoca usor accidente grave.
Lichid seminal pe post de ser pentru injectii. Se stie deja ca oamenii au reactii diferite la relatiile sexuale neprotejate, insa ceea ce a experimentat o femeie din Marea Britanie depaseste orice imaginatie. Doamna respectiva era deja alergia la un anumit tip de nuci, insa dupa o partida de amor a inceput sa se simta la fel de rau ca dupa ce mancase nuci. De remarcat faptul ca femeia mancase deja un mix de nuci inainte cu trei ore de actul sexual. Simptomatologia nu era de la latex, pentru ca nu s-au folosit prezervative, asa ca s-au facut teste si s-a descoperit ce a determinat o asemenea reactie. De vina era lichidul seminal al barbatului, care a mancat si el nucile respective. I s-a injectat in piele putin lichid seminal recoltat la patru ore dupa ce acesta mancase deja nucile buclucase. Reactia alergica a aparut imediat. Transferul de proteine din nuci prin lichidul seminal care a intrat in contact direct cu mucoasa vaginala a determinat reactia alergica.
Vampirism, varianta de laborator. Intr-un studiu ciudat oamenii de stiinta au pus participantii sa isi bea propriul sange. Asta pentru a gasi modalitati mai bune de a monitoriza simptomatologia asociata bolii inflamatorii a intestinului. Participantii sanatosi au baut 100 ml sau 300 ml de sange, sangele propriu. O luna mai tarziu participantii au schimbat grupul de testare. S-a masurat de fiecare data nivelul de calprotectina, care indica inflamatiile intestinale. Orice fel de sangerare gastrointestinala duce la niveluri crescute de calprotectina in fecale. Studiu a scos la iveala faptul ca sangele din tractul gastrointestinal nu e un motiv serios al cresterii nivelului de calprotectina. Doar cand sunt niveluri foarte mari din aceasta substanta in fecale se poate discuta despre respectiva boala inflamatorie.
Lenjeria de corp umeda si frigul de afara. Oamenii de stiinta din Norvegia au vrut sa vada daca lenjeria de corp umeda se simte destul de neplacut daca e purtata in frig. Intr-un studiu ciudat din 1994, opt barbati au fost pusi sa poarte lenjerie umeda in timp ce stateau 60 de minute la 10 grade Celsius, intr-o camera speciala. S-au folosit materiale cu diverse texturi si grosimi bumbac, lana, polipropilena. Au fost masurate temperatura pielii, temperatura rectala, pierderea de greutate. Barbatii vorbeau la fiecare 10 minute despre ce simteau, cat de mult tremurau, cat de mult transpirau, cat de neplacut era sa stai in lenjerie umeda la temperaturi foarte scazute. Cei care purtau lenjerie umeda se simteau totusi mai bine decat cei care au aveau lenjerie uscata, dar le era mai frig. Conteaza mai mult grosimea materialului decat calitatea sa, din ce e facut atunci cand e frig afara si sunt si conditii cu umezeala mare, cand ajungi sa ai lenjeria umeda.
Un sarut, doar atat, un sarut, nimic mai mult. Potrivit unui studiu din 2013, sarutul poate sa ofere indicii vitale pentru rezolvarea unor crime. Oamenii de stiinta slovaci au detectat ADN de la un barbat in saliva unei femei la 10 minute dupa ce adultii s-au sarutat. Materialul genetic poate fi identificat in saliva si la 60 de minute dupa sarut. Intr-un experiment interesant, 12 cupluri au fost puse sa se sarute pasional timp de doua minute. Imediat dupa ce s-a terminat sarutul saliva doamnelor a fost testata pentru a se identifica ADN-ul domnilor. S-au repetat testele la 5, 30 de minute, 10 minute si la 60 de minute dupa finalizarea sarutului pasional.
In urma studiului cei din criminalistica au fost atenti sa preleveze probe din saliva victimelor de sex feminin atunci cand au vrut sa gaseasca mai repede suspectii sau sa dovedeasca nevinovatia unor persoane in cazuri de agresiuni sexuale sau cand apar violuri. Se stie deja ca atacatorii reduc la tacere victimele in timpul actelor sexuale fortate prin saruturi, deci ADN-ul lor va ramane in saliva femeii cel putin 60 de minute si barbatul poate fi descoperit imediat.