Din momentul in care ai ales sa devii politician stii ca vei discuta despre o multime de teme importante pentru comunitate, pentru oameni si chiar pentru planeta. Insa nu toate temele si subiectele din discursul public si din dezbateri sunt atat de simplu de abordat. Exista cateva subiecte controversate care ar trebui evitate daca vrei sa iti pastrezi publicul sau alegatorii de partea ta si sa nu ajungi in mijlocul unor dezbateri interminabile, daca tii la imaginea ta de politician care stie mereu cum sa se descurce in orice dezbatere.
Politica e un domeniu complicat, in care orice fel de discurs si orice fel de cuvant conteaza si pot fi interpretate intr-o multime de moduri. Discursul politic este „arma” politicianului, el e folosit mereu pentru a ajunge mai repede la alegatori, la simpatizanti, la public si a prezenta punctul de vedere in legatura cu un anumit subiect. Doar ca nu orice subiec poate fi abordat in discursul politic. Multe subiecte sunt controversate si vor declansa dezbateri mult prea greu de gestionat si chiar conflicte intre diverse tabere. De aceea trebuie sa le eviti si sa incerci sa le abordezi cu atentie daca sunt absolut necesare in discursul politic. Care ar fi aceste subiecte controversate de evitat?
Controlul armelor. Este un subiect sensibil pe care il auzim in mai toate discursurile publice din SUA si din alte tari care au mari probleme cu armele detinute de catre civili si folosite pentru aparare sau in alte scopuri, de exemplu vanatoare. Adeptii posesiei de arme letale spun ca oamenii au dreptul sa se apere, sa le detina pentru a reusi sa isi protejeze viata in caz de atac. Controlul armelor e deja reglementat, dar nu suficient de bine, si asta se vede in numarul mare de decese provocate de atacuri si de folosirea armelor letale si in alte moduri decat cele reglementate. SUA este de departe tara cu probleme foarte mari in privinta armelor letale aflate in posesia civililor, care ajung sa isi faca dreptate cu ele fara sa tina seama de aproape nimic, oricand si oriunde. Subiectul controlului armelor va ramane in continuare unul controversat si actual si nu va disparea prea curand din discursul politicienilor.
Avortul. Deja in SUA avortul e legal din 1973 si mai sunt multe state care au legislatie ce reglementeaza avortul si dreptul femeii de a intrerupe o sarcina. Si aici avem adepti ai luptei impotriva avortului, care considera ca viata incepe din momentul conceptiei copilului si avortul este sinonim cu o crima. Are si repercusiuni emotionale, fizice, psihice. Pe de alta parte, cei care sunt pentru avort sustin ca fiecare femeie are autonomie in privinta corpului sau, faci ce doresti cu al tau corp. Politicienii se situeaza undeva intre aceste curente, incercand sa gaseasca mereu o cale legala de a permite femeilor sa obtina ceea ce isi doresc, daca sarcina le pune viata in pericol sau sunt probleme grave, e si un context mai deosebit la mijloc.
Libertatea religioasa. In multe colturi ale lumii libertatea religioasa este un drept fundamental al omului. Dar libertatea regilioasa este controversata in privinta executiei. Cei care sunt pentru libertatea religioasa argumenteaza ca au dreptul sa faca ce doresc, sa creada in ce doresc si sa se bazeze pe valorile lor religioase. Altii sustin ca libertatea religioasa inseamna sa poti sa alegi ce inseamna pentru tine religia si manifestarile ei si sa nu fii nevoit sa renunti la niste bunuri, servicii, doar pentru ca ai o anumita religie. Politicienii evita de multe ori un astfel de subiect pentru ca dezbaterile iscate in jurul sau sunt mult prea complicate si sensibile si pot sa dea nastere la probleme daca ai in fata ambele tabere.
Drepturile animalelor. Adeptii drepturilor animalelor sunt de parere ca acestea ar trebui sa poata trai liber si sa nu sufere de pe urma interventiei umane. Dar apare si un conflict intre a apara animalele si a proteja oamenii. Animalele merita sa aiba drepturi similare, egale cu ale oamenilor. De cealalta parte, sunt si unii care cred ca animalele nu au cum sa aiba drepturi egale cu ale oamenilor si sa e justificat moral sa folosesti animale in beneficiul societatii umane. E foarte greu sa gasesti o cale de mijloc intre cele doua tabere si sa rezolvi cumva dezbatarea de zeci de ani. Politicienii ajung sa evite astfel de subiecte sau raman neutri si incearca sa aduca argumente pentru drepturile animalelor, daca au cum si pot sa ajunga la un numitor comun impreuna cu oamenii din fata lor.
Vaccinurile. Au revolutionat modul in care prevenim si tratam bolile, unele afectiuni au fost eradicate pentru ca am avut un vaccin eficient. Dar vaccinarea si vaccinurile raman in continuare subiecte controversate, asta pentru ca exista frica, mituri, neintelegere, neincredere in stiinta. Politicienii au sustinut mereu vaccinarea si vaccinurile, mai ales in aceste vremuri grele pe care le traversam. Dar dezbaterea pe marginea vaccinurilor si vaccinarii cand ai atat de multe puncte de vedere diferite este destul de dificila si riscanta, mai ales daca nu vrei sa primesti multe comentarii negative. Asa ca politicienii o evita si raman neutri de cele mai multe ori sau evita subiectul vaccinarii subtil.
Schimbarile climatice globale. Stim deja ca schimbarile climatice ne afecteaza pe toti si mediul inconjurator are de suferit de pe urma lor. Prea mult dioxid de carbon in atmosfera, efectul de sera resimtit tot mai mult pe tot Pamantul, dar si vremea care nu mai seamana deloc cu tot ce stiam noi despre fenomenele naturii, iata doar cateva transformari dramatice. Politicienii au sustinut si sustin politici diverse pentru imbunatatirea vietii pe Terra si reducerea efectelor schimbarilor climatice, stoparea lor in toate modurile posibile. Insa includerea in dezbateri si discursuri politice a acestui subiect este de evitat, mai ales ca se poate ajunge la discutii foarte aprinse fara niciun rezultat clar.