Subvarianta Omicron XBB.1.16 poate fi oricand la baza urmatorului val de infectari de la nivel global…

Din 22 martie 2023 Organizatia Mondiala a Sanatatii a adaugat o noua subvarianta Omicron pe lista celor „sub monitorizare”: XBB.1.16. Denumita „Arcturus”, subvarianta Omicron pare ca se raspandeste destul de rapid si provoaca infectari mult mai usoare si mai rapide decat subvariantele si variantele SARS-CoV-2 din trecut.

Deocamdata OMS tine sub supraveghere evolutia raspandirii si gradului de transmisibilitate a subvariantei pentru a preveni un noul val asemanator celor de la inceputurile pandemiei de COVID-19, din 2020…

XBB.1.16 are o rata de transmisibilitate mai mare decat subvariantele precedente apartinand tot variantei Omicron, aproape dubla, reuseste sa scape de anticorpii generati dupa vaccinare sau dupa infectari anterioare cu SARS-CoV-2 si de sistemul imunitar si a provocat deja ingrijorari serioase in India si chiar in SUA. Rata de pozitivare la COVID-19 s-a dus peste 8% in India, ceea ce este extrem de mult avand in vedere populatia Indiei. Denumirea Arcturus este o versiune latinizata de la grecescul Arktouros, paznicul ursului.

Inainte de a merge mai departe cu analiza noastra legata de subvarianta XBB.1.16 ar trebui sa lamurim terminologia vehiculata de specialistii OMS. Subvarianta XBB.1.16 este momentan etichetata ca fiind „sub monitorizare” (VUM), ceea ce nu este un semnal de alarma atat de mare precum etichetarea „de interes” (VOI), care la randul ei este mult mai putin ingrijoratoare fata de etichetarea „de ingrijorare” (VOC). O varianta aflata „sub monitorizare” poate sa escaladeze rapid si sa ajunga sa fie de interes si de ingrijorare.

Varianta „sub monitorizare” are niste modificari genetice care ar putea fi in avantajul dezvoltarii si infectarii rapide in comparatie cu alte variante existente. La ora actuala singura varianta SARS-CoV-2 care a ajuns la stadiul VOI este XBB.1.5

Evolutia subvariantei XBB.1.16 a fost una destul de rapida ca raspandire si infectari. Daca la final de februarie aveam la nivel global 0.21% infectari cu ea din toate infectarile raportate, la final de martie, inceput de aprilie aveam 3.96% din infectari atribuite ei. Deja pe 15 aprilie doar in SUA aveam 7.2% din totalul de infectari raportate din cauza XBB.1.16, cu o crestere de 3.9% in doar 7 zile si dupa o alta crestere de 2.1% cu o saptamana inainte. Insa in SUA predomina in continuare XBB.1.5. Momentan in SUA subvariantele XBB.1.16 si XBB.1.16.1 sunt sub aceeasi „umbrela” a XBB pana cand se ajunge la 1% din toate variantele din tara, situatie in care CDC le va lista separat.

Daca ne uitam cu atentie la XBB.1.16 vom vedea ca profilul sau este asemanator cu cel al XBB.1.5. Doar ca noua subvarianta Omicron are o mutatie, K478R, in plus la proteina spike, de unde si infectarile rapide si mult mai multe, patogenitatea crescuta. Cel din urma termen, patogenitate crescuta inseamna ca noua subvarianta monitorizata de cei de la OMS are potentialul de a infecta persoanele mai repede decat oricare alte variante si subvariante aflate deja in circulatie. Si tot aceasta patogenitate crescuta ar putea sugera si un cumul de simptome mai grave vazute la pacientii care ajung sa fie infectati cu XBB.1.16.

Au trecut trei luni de la prima detectare a subvariantei Omicron XBB.1.16, care nu se stie exact de unde a aparut si unde a aparut prima data, care e pacientul zero. Prima data OMS a stiut de ea pe 23 ianuarie 2023. OMS a raportat recent ca peste 712 secvente XBB.1.16 au fost gasite in peste 21-29 de tari.

De atunci subvarianta Omicron a aparut in peste 29 de tari, in India e situatia cea mai ingrijoratoare: pe 14 aprilie se raportau 11.109 cazuri in 24 de ore. Singapore, Marea Britanie, Australia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Canada, Israel chiar si SUA se tem de ce ar putea urma din cauza acestei subvariante sirete.

Ca sa ne dam seama mai usor de simptomatologia subvariantei Omicron XBB.1.16 vom imparti simptomele in functie de categoria de varsta.

Simptome XBB.1.16 la tineri, adolescenti si adulti. Nu mai vorbim despre pierderea mirosului si a gustului. Dar discutam despre febra mare, dureri in gat, nas care curge, dureri de corp, diaree, oboseala cronica, mialgii, probleme cu sistemul digestiv, frisoane, respiratie ingreunata, saturatia oxigenului scazuta, probleme respiratorii frecvente la pacientii cu forme grave, stranut, raguseala, dureri de cap, dureri in piept.

Simptome XBB.1.16 la copii. Si micutii pot avea dureri in gat, gat iritat, febra mare, tuse, nas care curge, nas infundat, probleme digestive, dificultati la inghitire, dar se adauga conjunctivite agravate, cu puroi, ochi rosii, senzatii de mancarime permanenta la ochi, tipice pentru subvarianta Omicron XBB.1.16. Recuperarea e rapida la copii, trebuie tratament usor si hidratare buna. La copiii peste 12 ani trebuie neaparat vaccinare pentru a preveni simptome agravate si infectari.

Simptome XBB.1.16 la persoanele in varsta si la cei cu boli cronice. Nu s-a descoperit o crestere a severitatii simptomatologiei la aceste categorii de persoane vulnerabile. Boala e una usor de suportat si nu duce la deces. Sunt probleme mai deosebite la cei care au cancer, HIV, steroizi, la cei care au comorbiditati, diabet, boli cardiovasculare, probleme respiratorii in tratare. Temperatura corporala masurata va fi mai mica de la pacientii adulti sanatosi, tineri, adolescenti, dar febra va fi, una usoara ce-i drept. La pacientii peste 85 de ani se instaleaza delirul, astenia odata cu primele simptome ale infectarii.

De ce tot apar astfel de subvariante ale unor variante principale? Pentru ca virusul evolueaza, incepe sa capete avantaje din ce in ce mai multe si sa reuseasca sa scape de sistemul imunitar uman mult mai simplu prin prezenta unor erori sau mutatii la nivelul ARN-ului sau. Plus ca rata de vaccinare e scazuta, nu se fac in numar mare „boostere”, nu mai sunt restrictii si masuri de protectie draconice ca la inceput de pandemie, oamenii nu se mai feresc, nu mai sunt la fel de vigilenti si de constienti ca in anii 2020, 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *