Superalimentele iti ofera vitamine, minerale, nutrienti de calitate si sunt simplu de gasit in jurul tau

Superalimentele sunt acele alimente, ingrediente care pot oferi maximum de beneficii nutritionale, dar care au foarte putine calorii. In toate superalimentele vom gasi nutrienti, antioxidanti, grasimi sanatoase, fibre de calitate si vitamine sau minerale esentiale pentru dezvoltarea normala a organismului. Aceste alimente speciale se gasesc usor, sunt accesibile oricui doreste sa le includa in dieta si sunt foarte usor de suportat in orice fel de meniu ar intra.

Desi pare ca ar fi vorba despre o categorie aparte de alimente si de ingrediente, superalimentele sunt destul de greu de incadrat undeva. Multi doctori si specialisti se feresc sa le incadreze in vreo categorie deosebita si se gandesc mai degraba la componenta de marketing din acest termen. Cand spui superalimente te gandesti la alimente sanatoase, bune pentru organismul nostru, in general la tot ce tine de fructe si legume proaspete, nuci, poate anumite tipuri de peste, uleiuri de calitate. Si asocierea dintre sanatos si „super” este cea pe care se bazeaza de multe ori departamentele de marketing.

Dincolo de marketing, superalimentele sunt ideale pentru orice fel de regim sanatos, sunt usor de inclus in diete simple sau mai complicate si au un gust foarte bun. Daca nu stii inca ce sa incluzi pe lista de ingrediente pentru urmatoarea masa sanatoasa iti dam noi cateva idei de superalimente excelente.

Fructe de padure. Au vitamine, minerale, fibre, antioxidanti. Reduc inflamatiile din corp, previ bolile de inima daca sunt consumate cu regularitate. Zmeura, capsunele, afinele, murele, coacazele, toate sunt superalimente excelente pentru micul-dejun, deserturi, salate, smoothie, orice vrei tu sa pregatesti si sa fie foarte sanatos. Se gasesc si proaspete, si congelate, sunt de preferat cele proaspete, cand e sezonul lor. Pot fi consumate si in cantitati mari, dar trebuie sa tii cont de faptul ca dieta trebuie sa fie echilibrata si sustinuta pe o perioada lunga de timp ca sa aiba si efectele asteptate.

Ouale. Da, au destul de mult colesterol, insa sunt pe lista de superalimente. Au nutrienti, vitaminele B, seleniu, vitamina A, fier, fosfor. Contin si proteine de calitate, doi antioxidanti puternici, inclusiv luteina, care protejeaza vederea si sanatatea ochiului. Daca mananci 6-12 oua pe saptamana nu vei avea probleme cu inima sau cu sanatatea sistemului circulator, au conchis expertii. Colesterolul bun s-ar putea sa aiba valori mai mari la cei care consuma oua cu regularitate, de unde si reducerea aparitiei si riscului bolilor de inima.

Nucile de orice fel si semintele. Au multe fibre, proteine de calitate, grasimi sanatoase. Ne protejeaza impotriva stresului oxidativ, au proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Migdale, nuci pecan, fistic, caju, nuci de macadamia, arahide, seminte de floarea-soarelui, de chia, de dovleac, toate sunt superalimente care pot fi incluse in dieta zilnica. Desi au o densitate calorica mare, unele tipuri de nuci pot sa te ajute sa slabesti cand sunt incluse in diete echilibrate.

Kefirul. Contine multe proteine, calciu, vitamina B, potasiu, probiotice. Are mai multe probiotice decat iaurtul, reduce colesterolul, reduce tensiunea arteriala, imbunatateste digestia, are efecte antiinflamatoare. Pentru cei care nu tolereaza lactoza, kefirul poate fi obtinut si din lapte de cocos, de orez sau din apa de nuca de cocos. Mai bine il pregatesti tu acasa decat sa cumperi din comert, pentru ca s-ar putea sa fie plin de zahar si sa nu te ajute la nimic.

Usturoi. E o sursa excelenta de mangan, vitamina C, vitamina B6, seleniu si are multe fibre de calitate. Reduce colesterolul, scade tensiunea arteriala, imbunatateste functionarea sistemului imunitar uman. Se gaseste peste tot, oricand, e destul de ieftin si poate fi folosit intr-o multime de diete, meniuri, avand un gust unic, usor de recunoscut. Se consuma crud sau preparat termic, dar cu atentie mare la pregatirea lui pentru a nu anula din efectele sale benefice asupra organismului uman.

Ghimbirul. E original din China, are extrem de multi antioxidanti, reduce durerea, are proprietati antiinflamatorii, reduce starea de rau si de greata. Plus ca te feresti de boli cronice precum dementa si bolile de inima periculoase. Il poti consuma proaspat, sub forma de ulei, de suc, sub forma de praf. Se poate pune in supe, la cartofi la cuptor, in sosuri, chiar si in ceaiuri.

Ciuperci. Continutul de nutrienti este mare si depinde de varietatea de ciuperci consumate. Dar in ciuperci avem multa vitamina A, potasiu, fibre de calitate, antioxidanti puternici pe care ii gasim doar in ele. Daca mananci multe ciuperci ai sa mananci si multe legume, ceea ce e foarte bine pentru orice dieta sanatoasa. Au proprietati antiinflamatorii, asigura sanatatea sistemului digestiv si circulator atunci cand sunt consumate cu regularitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *