Din 1960, de cand a avut loc prima editie a Campionatului European de Fotbal UEFA, competitia europeana a cunoscut o multime de momente unice. 15 editii deja desfasurate si mii de ore de joc, plus milioane de fani si de spectatori prezenti in tribune sau in fata micilor ecrane. Asa s-ar putea caracteriza in doar cateva cuvinte Campionatul European. Superlativele Campionatului European au fost mai importante ca oricand, mai ales ca aceasta competitie europeana uriasa a venit la pachet si cu o multime de provocari si reguli in schimbare de la o editie la alta.
Cand vorbim despre o competitie uriasa de fotbal, cum e si Campionatul European UEFA, ne gandim inca de la inceput la momente uau!, la momente la care nu te-ai fi asteptat. Sunt meciuri importante, echipe uriase, fotbalisti-vedeta care dau totul pe teren si multa adrenalina. Dincolo de aceste particularitati, Campionatul a avut, de-a lungul istoriei sale, si o multime de superlative pe care multi le-au uitat intre timp.
E bine sa le amintim aici pentru a ne da seama de dimensiunea acestei competitii sportive si de importanta sa de-a lungul anilor. Multe dintre superlative au fost posibile fie datorita echipelor de fotbal, fie datorita publicului.
- La inceput Campionatul European a avut alt nume. Astazi stim de Euro XX sau de Campionatul Europeana de Fotbal UEFA. Insa in editiile de inceput, repetate mai apoi la patru ani, Campionatul a fost numit Cupa Natiunilor Europene. Era un nume ceva mai bine ancorat in realitatea de atunci, Europa prin anii 1960 era inca intr-o faza pre-moderna, asa ca fiecare natiune isi dorea un loc in cele mai importante competitii sportive.
- Castigai Campionatul, aveai biletul asigurat pentru alte competitii. Pana in 2016, tarile care castigau Euro XX mergeau automat sau erau calificate in Cupa Confederatiilor FIFA. Era un bonus de care s-au bucurat cu adevarat toate tarile care au reusit sa invinga in finala si era o maniera de a recompensa tot efortul depus in timpul turneului. Cealalta competitie era la fel de puternica precum Campionatul si beneficia de sustinere din partea FIFA.
- Spania si un record de neeglat. Echipa de fotbal a Spaniei e singura care a reusit la Campionatul European sa castige doua titluri succesive la doua editii succesive. S-a intamplat in 2008 si 2012, cand finalele au fost adjudecate fara drept de apel de reprezentativa Spaniei. Da, au mai castigat si alte tari finale, dar nu in editii consecutive.
- Trofeul Campionatului European, un trofeu cu greutate. Denumirea oficiala a trofeului inmanat echipei castigatoare este Trofeul Henri Delaunay. Primul secretar general Henri Delaunay a propus demararea competitiei pe continentul european. Henri a murit cu cinci ani inainte de prima editie din 1960, deci nu si-a putut vedea visul devenit realitate. Trofeul cantareste nu mai putin de 8kg si are 60 de centimetri inaltime.
- Doar patru echipe la inceput in Campionat. In prima finala au jucat doar patru echipe. Din 1980 am avut opt tari, in 1996 16 echipe au participat. In 2016 s-a trecut la Campionat cu 24 de echipe.
- Germania are un palmares de neegalat la capitolul goluri marcate si primite. Germanii se pot lauda cu un numar urias de goluri marcate si primite. Au inscris de 72 de ori pana acum si au primit 48 de goluri in partidele disputate in Campionat.
- Portugalia si un record nedorit. Portugalia este singura tara care pierde Campionatul in calitate de gazda. Se intampla in 2004 si finala a fost cosmarul portughezilor.
- Michel Platini nu se joaca pe teren. Francezul Michel Platini este singurul fotbalist care a jucat in Campionat si care a reusit doua hat-trick-uri in competitie. Au mai fost totusi hat-trick-uri, dar nu doua in aceleasi competitii.
- Primul Campionat European fara prea mari sperante. La primul Campionat au fost 17 natiuni care sperau sa se califice. In finala au ajuns Cehoslovacia, Uniunea Sovietica, Iugoslavia si Franta. In semifinale Iugoslavia a trecut de Franta cu 5-4, Uniunea Sovietica a facut praf Cehoslovacia cu 3-0. Finala s-a jucat intre Uniunea Sovietica si Iugoslavia si s-a terminat cu 2-1.
- Euro 2000 si un record absolut la goluri inscrise. In anul 2000 echipele participante la Euro XX, 16 la numar, au reusit sa inscrie in meciuri nu mai putin de 85 de goluri. 2.74 de goluri pe meci e recordul absolut al Campionatului de atunci, 20 de jucatori au inscris cel putin doua goluri. Cu o finala de zile mari in care Franta a invins Italia cu 2-1, Campionatul din 2000 e considerat de specialisti cel mai bun din istoria campionatelor europene.
- Cea mai mare audienta la un meci la inceputuri, 1968. In 1968 meciul dintre Scotia si Anglia in runda de calificari a reusit sa atraga 130.000 de privitori prezenti in tribune. Comparativ cu ce se intampla pana in 2019 pe stadioane numarul pare micut, dar era important pentru acea vreme.
- Euro 2020 si numarul 12. Se joaca in 2021 din cauza pandemiei de COVID-19 si are ceva special: numarul 12. Euro 2020 va fi gazduit de 12 orase, din 12 tari gazda si era programat sa se desfasoare intre 12 iunie si 12 iulie, tehnic asa se si intampla.