Tabuurile culturale sunt la fel de importante ca legile din tara respectiva si trebuie respectate neaparat

De cele mai multe ori cuvantul tabu are un sens negativ. Cel putin asa e perceput in majoritatea culturilor. Un tabu este o interdictie legata de o activitate umana declarata sacra, poate periculoasa din punct de vedere moral, spiritual, fizic. Cine incalca un tabu poate sa se confrunte cu izolare sociala sau chiar cu inchisoare, in functie de natura acestui tabu. De regula, un tabu isi produce efectele si dupa ce motivul care a dus la aparitia sa a disparut.

Daca ne referim la cultura, un tabu cultural este o actiune pe care nu ai voie sa o faci cat te afli intr-o anumita cultura, iar daca incalci acest tabu poti sa vezi consecinte imediate in privinta comportamentului celor din jur fata de tine. Fiecare cultura are tabuurile sale culturile, e mai bine sa le cunosti inainte de a ajunge sa interactionezi cu oamenii de acolo decat sa le descoperi cand gresesti…

Tabuurile culturale nu sunt o inventie a modernitatii. Ele exista de zeci de ani, sunt transmise de la o generatie la alta, chiar daca cultura a suferi o anumita dezvoltare intr-o directie aparent total opusa celei initiale. Tabuul cultural poate imbraca o multime de forme, in functie de cultura, de referintele culturale existente intr-o anumita societate si de intelegerea oamenilor. Ce e important de retinut este faptul ca orice tabu cultural are la baza un motiv bine intemeiat, care, desi pentru tine s-ar putea sa nu fie unul evident si important, pentru cei din cultura respectiva va fi esential. Incalcarea tabuurilor culturale se poate face din greseala, sunt rare cazurile in care, desi stii ca e vorba de un tabu cultural alegi sa il incalci.

Unele tabuuri culturale le poti intui, in functie de cultura in care ajungi, stii de ele din carti, poate din povestile celor care au calatorit mai mult decat tine. Dar de altele cu siguranta nu ai auzit si e bine sa le cunosti si pe acestea daca iti doresti sa nu faci vreo gafa cand ajungi in alta tara.

Tabuuri culturale nordice-Norvegia. Nordicii sunt destul de relaxati in privinta tabuurilor, dar au si ei ciudateniile lor. De exemplu, nu ai voie sa te uiti insistent, atent la oamenii dezbracati. Barbatii si femeile din Norvegia nu au nicio problema cu nuditatea, merg la plaja si se plimba goi pe plajele publice. Daca esti prin zona trebuie sa te uiti in alta parte si sa nu ii faci sa se jeneze, pentru ca s-ar putea sa fii judecat imediat.

Alte tabuuri culturale norvegiene: nu incerca sa scoti florile din buchet inainte sa le oferi, nu intreba oamenii despre biserica-multi nu prea merg la biserica, asa ca e nepoliticos din partea ta sa ii intrebi, nu astepta tratament preferential-oamenii sunt adeptii stilului informal, chiar si prim-ministrul este apelat doar cu prenumele, nu cu numele de familie.

Tabuuri culturale japoneze. In Japonia cultura este destul de ciudata fata de alte tari, foarte multe tabuuri si restrictii. De pilda, nu ai voie sa lasi bacsis, sa dai cuiva niste bani pentru x servicii care nu presupun o plata explicita. Daca totusi lasi ceva la un chelner, el va alerga dupa tine chiar si pentru un cent sa ti-l dea inapoi. Nu ai voie sa porti incaltaminte in casa cuiva. Daca si altii se descalta fa si tu la fel ca sa nu ai probleme. La intrarea in case ai o zona numita genkan unde poti sa iti lasi incaltamintea, dar nu ii dai jos in afara locuintei, perimetrului acesteia.

Atentie si la imbratisari, nu imbratisa pe cineva intalnit recent, pe care nu il cunosti. E semn clar de lipsa de respect si de necunoastere a culturii japoneze. Si inca ceva: nu sta pe partea gresita a scarii rulante: in Tokyo se sta pe stanga, in Osaka pe dreapta. Daca nu stii pe ce parte sa stai vezi ce fac si cei din jurul tau, locuitorii de acolo.

Tabuuri culturale frantuzesti. Francezii sunt gurmanzi, asa ca unele tabuuri culturale se leaga de mancare. Nu te astepta sa gasesti prea multe variante vegane la francezi, ei considera tot ce tine de vegan ca fiind ceva destul de ciudat. Si nu discuta cu francezii despre bani. Nu le place sa stie exact cat castigi tu si sa poata sa faca diverse comparatii. In Franta e un subiect „murdar” discutia legata de bani. Cel mai important tabu cultural: engleza. Nu te astepta sa vorbeasca un francez engleza foarte bine, la ei conteaza mai mult sa vorbesti corect in franceza si sa stii si ceva spaniola, engleza, germana.

Tabuuri culturale made in China. In China sunt atat de multe tabuuri culturale incat e imposibil sa le stii pe toate si sa le respecti. Nu ai voie sa porti o palarie verde, asta pentru ca avem un cuvant care descrie palaria verde care are un sens foarte urat. Fara flori pentru gazda, nu cumva sa oferim crizanteme albe, galbene, orice flori albe, ele se dau doar la inmormantari si sunt asociate cu moartea, saracie, durere. Atentie si la cadourile impachetate in hartie alba.

Si fara ceasuri pe post de cadou, pentru ca in limba chineza expresia care descrie actiunea suna similar cu a aduce respecte cuiva decedat. Daca apuci sa mananci ceva chinezesc cu betisoare nu le lasa in farfurie la finalul mesei-asta fac doar cei care merg la altare si ofera ofrande stramosilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *