Tahicardia este o afectiune a inimii care ne poate aduce foarte repede pe patul de spital daca nu e tratata la timp

Este normal sa avem un ritm cardiac mai crescut cand suntem stresati, cand facem exercitii fizice, cand am fost implicati intr-un accident. Insa cand aceasta depaseste un anumit numar de batai pe minut apar problemele cardiace. Tahicardia este o afectiune care determina un ritm cardiac de peste 100 de batai pe minut. Aritmiile sunt principala cauza a tahicardiei, este usor de depistat si de tratat daca mergem la medic inca de la primele simptome. Lasata netratata, tahicardia poate duce la insuficienta cardiaca, la accidente vascular cerebral, la stop cardiac si la moarte.

Tahicardia poate aparea la orice varsta, este o afectiune pe care trebuie sa o luam in serios de fiecare data cand apare pe lista de diagnostice pe care le primim de la medicul specialist. De-a lungul timpului s-au descoperit mai multe tipuri de tahicardie. Avem fibrilatia atriala, cauzata de impulsuri electrice neregulate aparute la nivelul atriilor, flutter atrial, cand pulsul din atrii este rapid, dar macar e regulat, contractiile din atrii sunt slabe, dar si tahicardie supraventriculara, cu pulsul aparut deasupra ventriculelor, tot anormal. Pe langa aceste tipuri mai intalnim tahicardia ventriculara, batai rapide ale inimii ce incep cu semnale electrice anormale in ventricule si fibrilatia ventriculara, cand pulsul e deja foarte rapid, neregulat si apare atacul de cord-de regula e tratata ca urgenta medicala.

Bataile prea rapide ale inimii nu permit sangelui sa fie pompat in cantitati suficiente in corp, organele si tesuturile nu mai au suficient oxigen, iar simptomatologia tahicardiei apare imediat. Respiratie ingreunata, ameteli, puls rapid, palpitatii, lesin, dureri in piept, toate acestea sunt pe lista simptomelor asociate tahicardiei. De multe ori tahicardia nu e detectata pana cand pacientul nu face o electrocardiograma.

Cauzele tahicardiei sunt diferite si depind de la caz la caz. Ceva se intampla cu ritmul cardiac si cu impulsurile electrice normale care controleaza actiunile de pompare a sangelui in corp. Aici putem discuta despre anemii, despre probleme cu alcoolul, exercitii, febra, tensiune prea mare sau prea mica, dezechilibre electrolitice, efecte ale medicamentelor luate, hipotiroidism.

Pe masura ce inaintam in varsta si avem si un istoric familial cu tahicardii sansele sa dezvoltam tahicardii sunt foarte mari. Diabetul, anemiile netratate, bolile de inima, consumul prea mare de cafea, glanda tiroida cu probleme, anxietate netratata, apneea, iata doar cateva exemple de factori de risc ai tahicardiei.

Diagnosticarea este rapida, odata ce ajungem la medicul cardiolog si presupune un consult fizic amanuntit, o electrocardiograma, un test electrofiziologic, ecografii, un computer tomograf, dar si o angiograma coronariana, un test de stres pentru a vedea cum reactioneaza inima.

Tratamentele pentru tahicardie au mai multe obiective. Sa reduca ritmul cardiac, sa previna episoade viitoare de tahicardie sa previna complicatiile, sa trateze toate afectiunile care determina aparitia tahicardiei. Pot fi aplicate manevre vagale cand apare ritmul cardiac prea alert, vor fi administrate medicamente care pot reduce ritmul prea alert. In cazul in care tahicardia este mai grava se ajungem la cardioversie electrica, in care se folosesc socuri electrice pentru a reveni la un ritm cardiac normal, la ablatie cardiaca. Ablatia cardiaca e o procedura delicata ce presupune introducerea unui cateter pana la inima, iar electrozii de la capatul cateterului vor normaliza ritmul cardiac. Stimulatorul cardiac e ultima solutie pana la operatie, el se introduce sub piele si trimite impulsuri electrice inimii cand aceasta nu mai bate corect, normal. Operatiile pe cord deschis sunt realizate doar daca nicio procedura anterioara nu a dat rezultate si se incearca intreruperea cauzelor care duc la impulsuri electrice gresite, neregulate si refacerea ritmului cardiac normal.

Prevenirea tahicardiei si episoadelor de tahicardie este foarte simpla si poate fi facuta foarte usor daca stim ca avem deja un istoric in familie al aparitiei acestei afectiuni. Dieta sanatoasa ne ajuta sa prevenim episoadele de tahicardie, la fel si exercitiile. E bine sa ne ferim de grasimi, sa consumam doar fructe si legume proaspete, cereale integrale, sa evitam prajelile si tot ce este mult prea gras.

Exercitiile fizice ne vor ajuta sa avem o greutate tinuta sub control, lucru foarte important pentru preventia tahicardiei. Tensiunea trebuie tinuta sub control, la fel si colesterolul si nivelul sau, se renunta la fumat, la baut, la prea multa cafea. Atentie si la stres, el poate determina foarte usor aparitia episoadelor de tahicardie. Mergeti la medicul cardiolog de mai multe ori pe an si faceti cat mai multe investigatii de specialitate pentru a determina cauzele si evolutia tahicardiei.

Lasă un răspuns