Site icon RATB

Tari afectate de schimbarile climatice globale

Tot mai multe tari sufera de pe urma schimbarilor climatice

In vreme ce toata lumea este cu ochii pe pandemia de COVID-19 si pe efectele sale, schimbarile climatice fac ravagii in toata lumea. Deja multe tari simt efectele dramatice ale schimbarilor climatice prin prezenta unor uragane mai puternice, unor inundatii catastrofale si a unor incendii de vegetatie uriase. Din cauza evenimentelor meteo severe peste 500.000 de oameni au murit in ultimii 15 ani. Si urmarile acestor schimbari nu se opresc aici. Economiile sunt afectate, oamenii isi pierd agoniseala de-o viata intr-o secunda si nu au ce face. Unele tari au totusi un risc mai mare sa sufere de pe urma efectelor schimbarilor climatice.

Schimbarile climatice raman cel mai mare pericol pentru omenire. Fenomenele meteo extreme, lipsa de predictibilitate in privinta evolutiei naturii in anumite contexte, dar si pierderile de bunuri si vieti omenesti, problemele majore pe care le au locuitorii zonelor afectate, iata doar cateva urmari are schimbarilor climatice.

In unele parti ale lumii efectele devastatoare sunt din ce in ce mai greu de ignorat. Acolo vedem si ce inseamna schimbarea climatica si de ce ar trebui sa o luam in serios si sa facem ceva sa oprim tot ce se intampla cu natura intrata deja pe o directie foarte periculoasa. Care ar fi aceste tari? Le veti descoperi in randurile de mai jos.

Japonia. Japonia a fost lovita de multe ori de fenome extreme, in special de inundatii, care au dus la numeroase pagube materiale. Au murit sute de oameni, mii de case au fost afectate de apele care au maturat zone intregi, milioane de oameni au fost evacuati din casele lor. Si furtunile, urmare fireasca a schimbarilor climatice, au afectat Japonia. Pagubele din furtuni depasesc 10 miliarde de dolari, zeci de mii de raniti au fost spitalizati si sute de persoane si-au pierdut viata dupa fiecare episod de furtuna severa. Si daca nu era de ajuns, ciclonul tropical a facut ravagii mereu, din ce in ce mai mari in ultimii ani, cu pagube la nivelul economiei de peste 20 de miliarde de dolari doar in ultimii ani.

Filipine. In Filipine schimbarile climatice au adus taifunuri violente, cu viteze ale vantului de peste 270 km pe ora si pagube insemnate care au afectat mii de oameni din toata tara. Ploi abundente, zeci de morti si numeroase persoane care au fugit din calea naturii dezlantuite. Cu asta s-a ales Filipine in urma unor schimbari climatice tot mai greu de controlat. Plus inundatii si multe probleme legate de temperatura, care a atins in multe cazuri recorduri din cauza variatiilor prea mari fata de anii anteriori.

Germania. Germania a avut probleme cu inundatiile masive, dar poate cea mai mare problema pe timp de vara au fost temperaturile extreme. Au murit mii de oameni, recoltele s-au distrus, ploile abundente din lunile mai reci au dus la distrugeri si mai mari. Fermierii s-au trezit fara munca din ultimele luni, au cerut ajutor de la stat, au pierdut mii de dolari pentru ca nu au avut ce recolta. Schimbarile climatice au adus si ierni mai geroase si mai greu de trecut in Germania.

Madagascar. Madagascar are probleme mari cu cicloanele. Schimbarile climatice au determinat cicloane mult mai puternice, indundatii masive, ploi torentiale care parca nu se mai opreau. Au fost distruse cladiri, mii de oameni au ramas fara locuinte, vantul a atins si viteze de peste 118 km pe ora, zeci de oameni si-au pierdut viata din cauza cicloanelor. Zeci de mii de oameni au plecat in alte parti pentru a scapa de efectele ciclonului, doar pentru a da peste alte probleme legate de inundatii sau de temperaturi extreme…

India. India are si ea problemele ei cu musonul, a carui durata a fost din ce in ce mai mare din cauza schimbarilor climatice. Inundatii uriase, sute de oameni morti, zeci de mii de oameni care si-au parasit casele, poduri distruse. Cam asa arata India dupa trecerea musonului. Si pe langa muson mai exista si ciclon, care a adus in India viteze ale vantului de peste 150 km pe ora si distrugeri insemnate, zeci de mii de case fara electricitate.

Sri Lanka. La randul ei, Sri Lanka a avut aceleasi probleme cu musonul. Inundatii uriase, muson care a durat mai mult ca de obicei in ultimii ani, ploi abundente si districte intregi ravasite de inundatii. Asa arata Sri Lanka dupa ce trecea musonul. Zeci de morti, mii de oameni afectati de puterea naturii greu de stavilit si mii de oameni evacuati, toate aceste urmari se adauga celor deja enumerate.

Canada. Canada se confrunta cu ierni tot mai grele, cu temperaturi extrem de scazute. Dupa ce trece iarna vin ploile foarte puternice, inundatiile care distrug tot ce prind in cale. Topirea zapezii cazuta din abundenta iarna a dus la umflarea raurilor principale din Canada. Vara e vremea incendiilor uriase de vegetatie si odata cu ele vine si evacuarea a zeci de persoane si o scadere a calitatii aerului respirat din cauza fumului. Si toate de la schimbarile climatice.

Fiji. Fiji, ca si alte insule, are mari probleme cu cicloanele. In unele sezoane sunt si trei in doar doua sau trei luni, cu viteze ale vantului de peste 78 km pe ora si pagube de milioane de dolari lasate in urma. Sute de persoane evacuate, mii de locuitori afectati de cicloane, inundatii severe si zeci de morti. Asa ar arata un sezon obisnuit din noua realitate dictata de schimbarile climatice. Intensitatea cicloanelor este in crestere pe masura ce schimbarile climatice sunt tot mai vizibile si mai insemnate.

Exit mobile version